Włóż do zamrażalki, zanim zaczniesz robić sok z aronii. Prosty myk uratuje napój

Sok z aronii nie będzie cierpki, jeśli później zerwiesz owoce
Sok z aronii nie będzie cierpki, jeśli później zerwiesz owoce123RF/PICSEL

Kiedy zbierać aronię na sok?

Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?

Przepis na sok z aronii

Sok z aronii to prawdziwa bomba witaminowa
Sok z aronii to prawdziwa bomba witaminowa123RF/PICSEL
  • 1 kg owoców aronii,
  • 500 g cukru,
  • 1 cytrynę,
  • 500 ml wody.
  1. Rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia owoców. Można to zrobić pod bieżącą, chłodną wodą. 
  2. Następnie je osuszamy i przesypujemy do pojemników lub woreczków strunowych, które umieszczamy w zamrażarce na dobę. Dzięki temu zabiegowi sok z aronii nie będzie cierpki.
  3. Po tym czasie aronie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. 
  4. Mieszankę ustawiamy na palniku o średniej mocy. 
  5. Od momentu, gdy zagotuje się, zmniejszamy moc palnika i dalej gotujemy sok przez 40 minut pod przykrywką.
  6. Sok z aronii zostawiamy do ostygnięcia na kilka godzin. Wówczas owoce będą mieć czas na to, aby puścić jak najwięcej soku. 
  7. Po odczekaniu miksturę przecedzamy przez sito (pozostałe owoce można wykorzystać jako dodatek do ciast, ciastek, owsianek, naleśników czy innych wszelakich deserów).
  8. Do soku z aronii dosypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny. 
  9. Garnek ustawiamy na palniku o średniej mocy. 
  10. Mieszankę zagotowujemy w międzyczasie mieszając, tak, aby cukier na spodzie się nie przypalił. 
  11. Zmniejszamy moc i gotujemy, cały czas mieszając do momentu połączenia składników.
  12. Tak przygotowany sok z aronii przelewamy do wcześniej wyparzonych i osuszonych butelek lub słoików. 
  13. Zakręcamy je, a następnie układamy dnem do góry. Gdy przetwory ostygną, są gotowe do przechowania.

Sok z aronii z sokownika

  • 3 kg aronii,
  • 1 kg cukru.
  1. Na dno sokownika wlewamy wodę, a na górę wsypujemy zamrożone aronie
  2. Owoce posypujemy cukrem. Garnki ustawiamy na palniku o średniej mocy. 
  3. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy moc i w ten sposób gotujemy sok przez około 1,5 h.
  4. Sok, który będzie ściekał najlepiej zbierać do jednego, wielkiego naczynia. Z niego za pomocą łyżki wazowej i lejka przelewamy sok z aronii do mniejszych butelek. Przy tym należy szczególnie uważać, aby się nie oparzyć. 
  5. Jeszcze gorące butelki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gdy przestygną, sok z aronii jest gotowy do spożycia.

Dlaczego warto pić sok z aronii?

Sok z owoców aronii może hamować wchłanianie cukrów
Sok z owoców aronii może hamować wchłanianie cukrów123RF/PICSEL

Kto nie powinien pić soku z aronii?

„Ewa gotuje”: Torcik z truskawkami i galaretkąPolsatPolsat