Włóż do zamrażalki, zanim zaczniesz robić sok z aronii. Prosty myk uratuje napój
Oprac.: Karolina Słodkiewicz
Sok z aronii kojarzy się z kwaśnym i cierpkim smakiem, który odpowiada niewielu osobom. Jednakże wcale nie musi tak być. Istnieją sposoby, dzięki którym sok z aronii nie będzie cierpki. To ważne, szczególnie ze względu na to, że przetwór ten jest niesamowicie zdrowy i prosty w przygotowaniu. Dlaczego warto pić sok z aronii i jak go zrobić? Sprawdzone przepisy.
Spis treści:
Kiedy zbierać aronię na sok?
Na zbieranie aronii na sok powinno się trochę poczekać. Tych owoców nie należy zbierać od razu, kiedy przybiorą charakterystyczny, czarny kolor. Od tego momentu musi minąć ok. 2 tygodnie. Przez ten czas owoce aronii staną się słodsze.
Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?
Sok z aronii nie będzie cierpki, jeśli w późniejszym terminie zbierzemy owoce. Wówczas charakterystyczny smak owoców zaniknie i będą one możliwie najsłodsze. Dodatkowo cierpkość zniweluje włożenie aronii do zamrażarki. Przed zrobieniem przetworów powinny tam przebywać przez około dobę.
Przepis na sok z aronii
Sok z aronii to pyszny i niesamowicie zdrowy napój, który warto samodzielnie przygotować. Można go pić rozcieńczonego z wodą lub jako dodatek do herbaty. Właściwości zdrowotne owocu są nieocenione i z pewnością przyda się w chłodne, zimowe wieczory.
Do zrobienia soku z aronii potrzeba:
- 1 kg owoców aronii,
- 500 g cukru,
- 1 cytrynę,
- 500 ml wody.
Przygotowanie soku z aronii
- Rozpoczynamy od dokładnego oczyszczenia owoców. Można to zrobić pod bieżącą, chłodną wodą.
- Następnie je osuszamy i przesypujemy do pojemników lub woreczków strunowych, które umieszczamy w zamrażarce na dobę. Dzięki temu zabiegowi sok z aronii nie będzie cierpki.
- Po tym czasie aronie przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
- Mieszankę ustawiamy na palniku o średniej mocy.
- Od momentu, gdy zagotuje się, zmniejszamy moc palnika i dalej gotujemy sok przez 40 minut pod przykrywką.
- Sok z aronii zostawiamy do ostygnięcia na kilka godzin. Wówczas owoce będą mieć czas na to, aby puścić jak najwięcej soku.
- Po odczekaniu miksturę przecedzamy przez sito (pozostałe owoce można wykorzystać jako dodatek do ciast, ciastek, owsianek, naleśników czy innych wszelakich deserów).
- Do soku z aronii dosypujemy cukier i wyciskamy sok z cytryny.
- Garnek ustawiamy na palniku o średniej mocy.
- Mieszankę zagotowujemy w międzyczasie mieszając, tak, aby cukier na spodzie się nie przypalił.
- Zmniejszamy moc i gotujemy, cały czas mieszając do momentu połączenia składników.
- Tak przygotowany sok z aronii przelewamy do wcześniej wyparzonych i osuszonych butelek lub słoików.
- Zakręcamy je, a następnie układamy dnem do góry. Gdy przetwory ostygną, są gotowe do przechowania.
Sok z aronii z sokownika
Sok z aronii z sokownika jest równie prosty w przygotowaniu. Będziemy do niego potrzebować:
- 3 kg aronii,
- 1 kg cukru.
Przepis na sok z aronii z sokownika:
- Na dno sokownika wlewamy wodę, a na górę wsypujemy zamrożone aronie.
- Owoce posypujemy cukrem. Garnki ustawiamy na palniku o średniej mocy.
- Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy moc i w ten sposób gotujemy sok przez około 1,5 h.
- Sok, który będzie ściekał najlepiej zbierać do jednego, wielkiego naczynia. Z niego za pomocą łyżki wazowej i lejka przelewamy sok z aronii do mniejszych butelek. Przy tym należy szczególnie uważać, aby się nie oparzyć.
- Jeszcze gorące butelki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Gdy przestygną, sok z aronii jest gotowy do spożycia.
Podczas robienia soku z aronii w sokowniku należy pamiętać o uzupełnianiu wody w pierwszym garnku. Najlepiej co około pół godziny sprawdzać, czy nie potrzeba jej dolać.
Dlaczego warto pić sok z aronii?
Sok z aronii warto pić ze względu na bogactwo witamin i minerałów. Spożywając napój, uzupełnimy zapotrzebowanie na witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B. Przetwór z owoców to też niezbędne pierwiastki takie jak miedź, wapń, żelazo czy mangan.
Picie soku z aronii dostarczy do organizmu także wielu związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Te uchronią od szkodliwego działania wolnych rodników. Spowolnione zostaną procesy starzenia czy rozwoje chorób takich jak m.in. Parkinson czy Alzheimer.
Dodatkowo warto pić sok z aronii ze względu na to, że ma właściwości poprawiające odporność. Dzięki temu świetnie się sprawdzi pity na jesień oraz zimę, gdy organizm może być bardziej podatny na zachorowania.
Zobacz również:
- Ekspertka podpowiada, jak poprawić swoje zdrowie metaboliczne. Warto o nie zadbać
- Jak przyciągnąć wróble do karmnika? Wsyp ich największy przysmak
- Promienna cera nawet w chłodne dni. Jak zadbać o skórę w okresie jesienno-zimowymart. sponsorowany
- Nazywany "przyjacielem ogrodników". Rośliny wyrosną ze zdwojoną siłą
Sok z aronii ureguluje poziom cholesterolu. Regularnie spożywany napój obniży poziom zbyt wysokiego złego cholesterolu LDL. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru czy zawału.
Domowy sok z aronii warto spożywać też ze względu na regulowanie poziomu glukozy. Zmniejszy go, hamując wchłanianie glukozy z jelita cienkiego. Z tego powodu przetwór polecany jest cukrzykom.
Aronia poprawi także wzrok i oczy, chroniąc je przed rozwojem chorób. Pozytywnie wpłynie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Złagodzi objawy zespołu jelita drażliwego i poprawi trawienie.
Kto nie powinien pić soku z aronii?
Soku z aronii nie powinny pić przede wszystkim osoby cierpiące na zbyt niskie ciśnienie. Owoce wykazują właściwości, które będą dodatkowo obniżać ciśnienie tętnicze. Może to powodować zawroty głowy, a nawet omdlenia.
Zobacz również: