Doktor farmacji ostrzega przed słodkim kakao. Jego skład przeraża!

Doktork nauk farmaceutycznych, działająca na Instagramie pod nickiem Doktor Ania opublikowała wpis, w którym odniosła się do składu dostępnych na rynku kakao. Konkretnie chodzi o słodkie napoje instant, które nie mają z prawdziwym kakao wiele wspólnego, a ich skład jest naprawdę niepokojący. Mimo to sięga po nie mnóstwo osób, również dzieci!

Wybierając kakao, należy dokładnie czytać etykiety
Wybierając kakao, należy dokładnie czytać etykiety 123RF/PICSEL

Doktor Ania to doktor nauk farmaceutycznych, którą na Instagramie obserwuje już prawie 150 tysięcy osób. Farmaceutka publikuje posty, w których uczy, jak właściwie czytać składy popularnych produktów i wybierać te jak najzdrowsze. Teraz, na prośbę swoich obserwatorów, wzięła pod lupę popularne "kakałka".

Drodzy, dostaję od was zdjęcia różnych ładnych kakałek teraz, z pytaniami czy dobre. Odpowiem hurtem. Nie musicie studiować dietetyki czy technologii żywienia, aby kupować świadomie i wybierać lepsze alternatywy. Wystarczy rzut oka na tabelę wartość odżywczych, a tam "w tym cukry". Jeśli szukacie prawdziwego kakao, czyli zwykłego, prostego produktu - w tabeli nie będzie 63g tylko 0.5g ‼️ Ja wiem, że zostaliśmy przyzwyczajeni do kolorowych napojów instant będących cukrem ze szczyptą kakao. Problem w tym, że te napoje to głównie cukier - zwykłe kakao jest gorzkie, dlatego jest dosładzane

- napisała.

Doktor Ania zamieściła także zdjęcie prawdziwego kakao, po które bezpiecznie sięgać mogą zarówno dorośli jak i dzieci.

Popularna farmaceutka ostrzega: Oto, co wypatrzyła w składzie kakao!

W dalszej części postu Doktor Ania wyjaśniła, dlaczego powinniśmy czytać dokładnie etykiety kakao dla dzieci - są one bowiem dosładzane ogromną ilością szkodliwego cukru!

Problem jest też w tym, że kakałka dla dzieci są odgórnie dosłodzone toną cukru, podczas gdy można sobie czy dziecku dosłodzić po pierwsze czymś innym, a po drugie mniejszą porcją cukru niż 2-3 łyżeczki na szklankę. Uczulam was zatem na produkty z wyższych półek - to nadal Cukier z dodatkiem kakao‼️ A nadmiar cukru bio, eko, takiego czy siakiego jest tak samo słaby jak nadmiar zwykłego. Jeśli już macie i lubicie swoje kakałka - spróbujcie stosować je jako dodatek, a nie składnik główny, mieszać je z czymś, albo stopniowo stosować mniej niż zawsze, no chyba, że potrzebujecie i lubicie pić cukier ze szczyptą kakao, to się nie wtrącam

- napisała na Instagramie.

Obserwatorzy momentalnie zareagowali na jej post:

- "Jedna z najbardziej obrzydliwych rzeczy w dzieciństwie to kakao z tych proszków. Blehh. Uwielbiałam za to kakao robione przez dziadka z decomoreno, mleko swojskie (bo była taka możliwość) bez dodatkowego cukru".

- "Mnie mama robiła kakałko na mleku i nie dosładzała (po prostu dawała nie dużo kakao na kolor i żeby złamać smak gorącego mleka, bo ja go nie lubię dlatego pewno nie cierpię teraz dosładzanej latte i nie przepadam za gorącą czekoladą ) da się tylko trzeba najpierw zacząć od kakao prawdziwego nie od słodkiej reszty, ja mam w domu tylko normalne kakao".

- "Kocham naturalne kakao, moje dziecko na szczęście też, choć do tego wjeżdża chałka z dżemem (na ksylitolu), więc poziom cukru i tak się zgadza".

- "Taka tylko obserwacja - ciężko znaleźć żłobek czy przedszkole, które nie serwują kakałka regularnie, wiadomo, że z cukrem, bo inaczej dzieci nie wypiją, to potem normalne, że takiemu dziecku prostsze kakałko bez cukru nie smakuje... niestety odbijam się od takich realiów ostatnio. Duże miasto, nikt nie widzi problemu" - piszą, dzieląc się swoimi wspomnieniami i obserwacjami.

W tym miejscu warto jeszcze raz wyjaśnić istotną różnicę między prawdziwym kakao, a słodzonymi napojami o jego smaku. Prawdziwe kakao produkowane jest z organicznych ziaren kakaowca, które pochodzą z obszarów naturalnego pochodzenia rośliny. Nie ma zbędnych dodatków, a w swoim składzie zawiera szereg składników mineralnych, jak np. magnez, żelazo, miedź, cynk, wapń, a także potas. Takie kakao jest gorzkie w smaku, ale ma mnóstwo zalet:

  • działa przeciwzakrzepowo
  • obniża ciśnienie krwi
  • wpływa pozytywnie na pamięć
  • jest źródłem przeciwutleniaczy i antyoksydantow
  • jest afrodyzjakiem

Popularne napoje w typie kakao nie mają już natomiast tych właściwości, za to są bogate w cukier i powinniśmy ich unikać. Na początek, idąc za radą Doktor Ani warto po prostu ograniczyć ich spożycie lub stosować tylko jako dodatek.

Zobacz również:

Kawa jest zdrowa. W jaki sposób działa?Interia.tv