Grzyb-zabójca o łagodnym smaku. Zjedzenie go może być śmiertelnie niebezpieczne

Śmiertelnie niebezpieczny muchomor sromotnikowy. Jest nazywany "zabójcą o łagodnym smaku"
Śmiertelnie niebezpieczny muchomor sromotnikowy. Jest nazywany "zabójcą o łagodnym smaku"Piotr Kamionka/ REPORTEREast News
  • Muchomor sromotnikowy jest uznawany za najbardziej trującego grzyba w Polsce
  • Grzyb zawiera kilkanaście różnych toksyn
  • Najwięcej trucizny znajduje się w kapeluszu sromotnika. Średniej wielkości grzyb zawiera dawkę trucizny, która może być śmiertelna dla 2-3 osób
  • Grzyboznawcy apelują, aby zbierać tyle takie grzyby, których jesteśmy pewni
  • Nie wszystkie trujące grzyby mają gorzki smak. To mit. Muchomor sromotnikowy ma delikatny, słodkawo-migdałowy posmak

Muchomor sromotnikowy. Tak wygląda podstępny zabójca

Muchomor sromotnikowy jest silnie trujący, a zatrucie często kończy się śmiercią
Muchomor sromotnikowy jest silnie trujący, a zatrucie często kończy się śmierciąPicsel123RF/PICSEL

Toksyczny grzyb-zabójca

Muchomor sromotnikowy to jeden z najbardziej toksycznych grzybów w Polsce
Muchomor sromotnikowy to jeden z najbardziej toksycznych grzybów w PolsceThis image is Image Number 177883 at Mushroom Observer, a source for mycological images., CC BY-SA 3.0Wikimedia Commons

Muchomor sromotnikowy. To grozi śmiercią!

Zatrucie muchomorem sromotnikowym może skończyć się tragicznie
Zatrucie muchomorem sromotnikowym może skończyć się tragicznie123RF/PICSEL

Zobacz również:

Zatrucie muchomorem sromotnikowym. Liczy się każda godzina

  • nudności,
  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • torsje.

Zobacz również:

Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku?

Grzyboznawcy apelują: zbierajmy grzyby, których jesteśmy pewni
Grzyboznawcy apelują: zbierajmy grzyby, których jesteśmy pewni123RF/PICSEL
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 26: Anna CieślakINTERIA.TVINTERIA.PL