Najlepsze napoje zdrowotne na jesień. Działają lepiej niż woda z cytryną!
Zaczyna się jesień, a wraz z nią sezon przeziębień i grypy. Zastanawiasz się, jak w naturalny sposób pomóc organizmowi wzmocnić odporność? Albo czym wspomagać się w walce z infekcją? Oto kilka pomysłów na napoje, które zadziałają lepiej niż zwykła ciepła woda z cytryną pita na czczo.
Wiadomo, że picie wody z cytryną, zwłaszcza ciepłej, jest świetnym pomysłem na każdy poranek. Dzięki niej możemy pozbyć się toksyn z organizmu, ponadto pobudza metabolizm, dzięki czemu wspomaga proces odchudzania i trawienie, świetnie działa na jelita oraz poprawia odporność organizmu.
Co w wypadku, jeśli zwykła woda z cytryną już nam się znudziła albo chcemy dodatkowo wzmocnić organizm? Na szczęście istnieje przynajmniej kilka napojów, które są równie pożyteczne dla naszego organizmu. Warto zamienić wodę z cytryną na nie zwłaszcza jesienią.
Taki koktajl to prawdziwa bomba witaminowa! Zarówno cytryna, jak i pietruszka są bogate w witaminę C - nać pietruszki ma jej trzykrotnie więcej niż cytrusy - i poprawiają naszą odporność. Ponadto cytryna ma właściwości antyseptyczne i oczyszczające organizm. Cytryna jest również naturalnym sprzymierzeńcem dla wszystkich, którzy są w procesie odchudzania - usprawnia pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i działa moczopędnie.
Pietruszka natomiast jest silnym przeciwutleniaczem. Oprócz dużych ilości witaminy C, zawiera fioliany oraz betakaroten, a także kwas foliowy oraz żelazo. W związku z tym jest idealna na problemy z niedokrwistością, a także kłopoty trawienne - pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz śliny. Poza tym, pietruszka działa pozytywnie na nieprzyjemny oddech z ust - niewiele osób wie, że jest bardziej skuteczna od mięty.
Jak przygotować zdrowotny napój? Wystarczy zmiksować natkę pietruszki (razem z łodygami) ze szklanką wody oraz sokiem z jednej cytryny albo zalać ciepłą wodą i sokiem z cytryny drobniutko posiekaną nać. Jeśli chcesz, możesz dodać do tego łyżeczkę miodu.
Napój z kurkumy to hit ostatnich lat. Został odkryty i doceniony dzięki swoim właściwościom odchudzającym i oczyszczającym organizm - ale także wspomagającym odporność.
Wszystko dzięki kurkumie, która wyjątkowo pozytywnie działa na nasz organizm. Ma intensywny, charakterystyczny, korzenny smak. Jest bogata w składniki odżywcze: witaminy C, B3 i B6, błonnik oraz potas, żelazo, magnez i mangan, a także olejki eteryczne. Przede wszystkim jednak kurkuma zawiera kurkuminoidy. To dzięki nim kurkuma ma tak intensywny, pomarańczowy kolor.
Dzięki tym związkom kurkuma jest świetna w walce z infekcjami. Działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, łagodzi bóle różnego pochodzenia. Ponadto pomaga w dolegliwościach żołądkowych i regeneracji wątroby, ma działanie żółciopędne - pobudza do pracy enzymy trzustkowe, a także obniża poziom cukru i cholesterolu. Kurkuma ma też właściwości przeciwutleniające - warto więc spożywać ją w ramach profilaktyki choroby nowotworowej.
Wystarczy zalać ciepłą wodą pół łyżeczki kurkumy (można także użyć plasterków świeżej), dodać do tego sok z połówki cytryny oraz łyżeczkę miodu. Koniecznie dodaj też szczyptę pieprzu - piperyna, która jest w nim zawarta, ułatwia przyswajanie kurkuminy. Jeśli chcesz, możesz dodać inne przyprawy, np. imbir, aby wzmocnić działanie.
To idealny napój na sezon przeziębień! Jeśli czujesz, że atakuje cię choroba, koniecznie zacznij pić ciepłą wodę z imbirem, cytryną i miodem. Taki napój ma właściwości napotne, przeciwgorączkowe i rozgrzewające.
Imbir doskonale rozgrzewa i ma wiele właściwości leczniczych - jest naturalnym antybiotykiem. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Jest źródłem witamin A, C, E, B1 i B2 oraz wielu składników odżywczych - kwasu foliowego, fosforu, wapnia, żelaza i potasu.
Imbir działa pozytywnie również na krążenie krwi - zmniejsza jej lepkość, chroniąc przed zakrzepami i zatorami. Poprawia też pracę serca. Pomaga podczas nudności - jest częstym składnikiem leków na chorobę lokomocyjną.
Kawałek imbiru należy obrać - wygodnie zrobić to łyżeczką i drobno posiekać, a następnie zalać gorącą wodą i dodać sok z połówki cytryny. Kiedy woda lekko ostygnie, dodać łyżeczką miodu.
Czystek to wciąż nieodkryte zioło, które ma jednak bardzo pozytywne właściwości zdrowotne. Jego liście zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy i flawonoidów, nieocenionych dla organizmu.
Dzięki temu napar z czystka wzmacnia organizm, poprawia działanie układu odpornościowego - co jest bardzo wskazane w okresie przeziębień. Ponadto działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, antyalergicznie i przeciwgrzybicznie. Co więcej, czystek neutralizuje wolne rodniki i obniża zawartość poziomu cukru we krwi. Poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci.
Należy zalać suszone zioła wodą o temperaturze 90 stopni (na łyżkę ziół - ok. 200-250 ml wody), a następnie odstawić pod przykryciem na 10 minut i wypić jeszcze ciepły.
Przeczytaj też:
Sezon grzewczy rozpoczęty. Jak zaoszczędzić na ogrzewaniu?
Zioła, które zapewniają zdrowy sen
Agata Kulesza gotowa na nową miłość? Duże zmiany po rozwodzie
* * *
Zobacz więcej: