Nie przekraczaj łyżeczki sodu dziennie. Możesz uszkodzić mózg!
Sód pełni bardzo wiele ról w organizmie. To pierwiastek zaliczany do elektrolitów, który reguluje ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych, w tym krwi i uczestniczy w prawidłowych procesach przepuszczalności błon komórkowych, przewodnictwa nerwowego, kurczliwości mięśni i gospodarki kwasowo-zasadowej. Sód to także aktywator enzymów oraz składnik soku żołądkowego. Ale można go przedawkować.
Właściwy poziom sodu we krwi ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, a jego niedobór może doprowadzić do takich objawów jak odwodnienie, osłabienie, nudności, skurcze mięśni i bóle głowy. Długotrwały, ciągły niedobór sodu może mieć jeszcze poważniejsze konsekwencje, prowadząc do obrzęku, uszkodzenia mózgu, a w efekcie nawet zgonu!
Zbyt niski poziom sodu w organizmie jest zazwyczaj konsekwencją jego nadmiernej utraty z moczem, potem czy wymiotami.
Niedobór sodu w organizmie jest więc bardzo groźny, ale jak się okazuje, zagraża nam także jego nadmiar.
Zbyt wysoki poziom sodu w organizmie to coraz częstsza anomalia spowodowana wysokoprzetorzoną dietą, bogatą w sól i związki sodu. Jego nadmiar prowadzi do zwiększonego zatrzymywania wody w organizmie, powoduje obrzęki i podwyższenie ciśnienia krwi, ale konsekwencje mogą być jeszcze poważniejsze!
Gdy w organizmie jest zbyt wiele sodu, zaczyna rozwijać się w nim nadciśnienie tętnicze oraz zaburzenia pracy serca. Jednym z najbardziej charakterystycznych objawów wysokiego ciśnienia krwi jest ból z tyłu głowy, kołatanie serca oraz krwawienie z nosa. Ta nieleczona dolegliwość prowadzi do uszkodzenia nerek i mózgu i może skończyć się nawet śpiączką!
Ponieważ za nadmiar sodu w organizmie odpowiada głównie zła, wysokoprzetworzona dieta, to rozwiązaniem jest rezygnacja ze spożywania soli i produktów zawierających sól lub glutaminian sodu. Warto także zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.
Spore ilości sodu znajdziemy w takich produktach jak wołowina, wieprzowina, wędzone mięso, konserwy, ser, zielone oliwki, chleb żytni, chipsy ziemniaczane, słone paluszki, solone orzeszki, ketchup oraz kiszona kapusta i ogórki.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, dzienna dawka sodu nie powinna przekraczać dwóch gramów.
***
Zobacz również: