Nie tylko alkohol szkodzi trzustce. Uważaj na te produkty
Trzustka wspomaga trawienie i reguluje pracę hormonów w organizmie człowieka. Na jej prawidłowe funkcjonowanie wpływa zdrowa dieta, z której warto wykluczyć substancje szkodliwe dla trzustki. To nie tylko alkohol i papierosy. Sprawdź, które produkty mogą szczególnie zaszkodzić trzustce.

Trzustka jest odpowiedzialna za produkcję hormonów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jednym z nich jest insulina, która wpływa na metabolizm węglowodanów i tłuszczów, a także zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Trzustka jest też odpowiedzialna za produkcję soku trzustkowego, który jest jednym z soków trawiennych. Organ bierze udział w trawieniu białek, tłuszczów i cukrów, a bez niego proces ten nie mógłby się odbyć.
Ciężkostrawne tłuszcze, a trawienie
Zobacz również:
- Suplementacja beta-karotenu - komu zaszkodzi, komu pomoże i czy w ogóle ma sens?
- Naturalny lek i kosmetyk za grosze. Trzymaj w apteczce, pomoże na ból zatok, kurzajki i łupież
- Jak folia aluminiowa wpływa na zdrowie i kiedy staje się szkodliwa? Ekspert wyjaśnia
- Polki nie wiedzą, że jedzą go za mało. Kruche kości to początek problemów
Spożywanie dużej ilości tłuszczu zmusza trzustkę do wytężonej pracy. Takie obciążenie organu może prowadzić do stanów zapalnych trzustki, a następnie rozwoju wielu chorób. Ważne jest to, na czym smażymy dania. Masło, smalec czy duże ilości oleju powodują, że potrawa staje się ciężkostrawna. Zamiast tego lepiej wybrać pieczenie w folii, smażenie na patelniach beztłuszczowych czy też gotowanie w parowarze. W trosce o trzustkę warto ograniczyć spożycie majonezu, śmietany, a do diety należy dodać ryby, które są źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3.

Cukier, a stany zapalne trzustki
Nadmierne spożywanie słodyczy, a konkretniej zawartego w nich cukru, może poważnie zaszkodzić trzustce, a także zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Szkodliwe działanie mają nie tylko cukierki, czekolady i ciastka, ale również dżemy czy też miody. Zawarte w nich cukry proste mogą prowadzić do stanów zapalnych i innych poważnych schorzeń trzustki. Z tego powodu warto ograniczyć spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak słodkie przekąski czy słodzone napoje.
Surowe warzywa i owoce obciążają trzustkę
Mimo że brzmi to zaskakująco, surowe warzywa i owoce mogą mieć szkodliwy wpływ na trzustkę. Oczywiście spożywanie tych produktów jest zasadniczo dobre dla organizmu, ponieważ warzywa w surowym stanie są bogatsze w niektóre witaminy i składniki mineralne. Mogą je jeść jednak osoby, które nie odczuwają dolegliwości ze strony trzustki. Jedzenie warzyw i owoców w stanie surowym może powodować wzdęcia i bóle brzucha. Wtedy warto zrezygnować z surowych warzyw i owoców na rzecz tych gotowanych na parze, a także kompotów.

Podroby i niekorzystne tłuszcze nasycone
W diecie wspierającej prawidłowe funkcjonowanie trzustki należy unikać wysoko przetworzonych produktów mięsnych takich jak parówki czy salcesony. Można w nich często znaleźć konserwanty i wzmacniacze smaku, które bardzo niekorzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Ograniczyć powinno się też podroby np. wątróbki lub żołądki. Są one bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, przez co negatywnie wpływają na pracę trzustki i dodatkowo ją obciążają. Tłuste mięso warto zamienić na chude np. indyka.

Aby zadbać o zdrową trzustkę, należy przede wszystkim odstawić alkohol i papierosy. Regularne sięganie po używki jest jedną z głównych przyczyn chorób trzustki. Alkohol wyniszcza komórki, które odpowiadają za wytwarzanie enzymów trawiennych, a także zwiększa ryzyko rozwoju nowotworu.