Reklama

Pizza z arbuza? To możliwe, poznaj przepis znanej blogerki

Yumna Jawad, autorka popularnego bloga kulinarnego „Feel Good Foodie”, podzieliła się prostym przepisem na typowo letni deser, który nie tylko zachwyca wyglądem i smakiem, ale także ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mikroflory jelitowej. Arbuzowa pizza bez pieczenia z dodatkiem sezonowych owoców, orzechów i miodu podbije podniebienia łasuchów, którzy starają się zdrowo odżywiać i dbać o linię.

 Przepisy, którymi na swojej stronie dzieli się z czytelnikami Yumna Jawad, w ostatnim czasie skradły serca milionów miłośników gotowania. Autorskie receptury twórczyni kultowego już bloga "Feel Good Foodie" wyznaczają kulinarne trendy lansowane w najpopularniejszych serwisach społecznościowych, takich jak Instagram i TikTok, z miejsca stając się viralami. 

Tym razem Jawad postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom amatorów słodkości, którzy chcą zaspokoić apetyt na łakocie, nie rezygnując przy tym ze zdrowej diety. 

Z myślą o nich Jawad podzieliła się przepisem na orzeźwiającą pizzę z owocami, ricottą, orzechami i miodem. Myli się jednak ten, kto sądzi, że mamy tu do czynienia ze słodką wersją tego klasycznego włoskiego specjału. Nazwa deseru odnosi się bowiem wyłącznie do jego sposobu podania - choć wizualnie w istocie przypomina on pizzę, puszyste (i kaloryczne) drożdżowe ciasto zastępuje soczysty arbuz. 

Reklama

Owocowa pizza według przepisu Jawad to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Będący bazą deseru arbuz wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. 

Z uwagi na dużą zawartość antyoksydantów opóźnia proces starzenia organizmu i hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Ponadto obniża ciśnienie krwi i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Stanowi on również bogate źródło cytruliny - aminokwasu, który wspomaga pracę serca i przyspiesza regeneracje mięśni. 

A jako że składa się głównie z wody, jest niskokaloryczny, wspaniale gasi pragnienie i poprawia funkcjonowanie mikroflory jelitowej. Prawidłową pracę jelit wspierają również pozostałe składniki deseru - zwłaszcza sezonowe owoce, takie jak jagody i truskawki. 

Jagody działają przeciwzapalnie, skutecznie odbudowując mikroflorę jelitową. Zawierają również mnóstwo błonnika, który pomaga w niwelowaniu problemów z zaparciami oraz zaburzeń perystaltyki jelit. 

Z kolei truskawki, z uwagi na wysoką zawartość soli mineralnych, oczyszczają jelita z toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Wykorzystane w deserze pistacje zwiększają natomiast ilość korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych i, za sprawą zawartego w nich błonnika, pomagają w odchudzaniu. 

Do przygotowania arbuzowej pizzy będziemy potrzebować jednego dużego plastra arbuza o grubości 2,5 centymetra wyciętego ze środka owocu, 1 szklanki ricotty, 1 szklanki ubitego serka śmietankowego, 1 łyżki miodu, 1 łyżki wiórek kokosowych, 1 szklanki truskawek i jagód, garści poszatkowanych pistacji oraz kilku listków mięty. 

***
Zobacz również: 

Arbuz z fetą, miętą i chili 

Arbuza zjadaj z pestkami 

Obalamy mity o arbuzie 

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: arbuz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy