Produkty, które zwiększają ryzyko chorób serca

Zadbaj o serce, zanim będzie za późno - podstawą jest odpowiednia dieta
Zadbaj o serce, zanim będzie za późno - podstawą jest odpowiednia dieta123RF/PICSEL

Wysoka zawartość soli zwiększa ryzyko chorób serca

  1. Wyrzucić solniczkę.
  2. Sól jak najczęściej zastępować ziołami i przyprawami, takim jak lubczyk, czosnek niedźwiedzi, tymianek, oregano czy bazylia.
  3. Wyeliminować z diety typowo słone przekąski i ograniczyć spożycie żywności wysokoprzetworzonej.
Produkty garmażeryjne mają zazwyczaj mnóstwo soli, a podgrzewane na tłuszczu stają się jeszcze bardziej nieznośne dla serca
Produkty garmażeryjne mają zazwyczaj mnóstwo soli, a podgrzewane na tłuszczu stają się jeszcze bardziej nieznośne dla serca123RF/PICSEL

Produkty smażone w głębokim tłuszczu zwiększają ryzyko chorób serca

  1. Wyeliminować z jadłospisu frytki, zwłaszcza jeśli nie wiemy, jak często wymieniany jest olej, na którym się je smaży.
  2. Ograniczyć, a najlepiej wyeliminować z diety smażone w głębokim tłuszczu mięsa.
  3. Pożegnać pączki i inne wysokokaloryczne przysmaki, które wymagają smażenia w głębokim tłuszczu.

Alkohol zwiększa ryzyko chorób serca

Alkohol w każdej ilości negatywnie wpływa na kondycję serca
Alkohol w każdej ilości negatywnie wpływa na kondycję serca123RF/PICSEL

Cukier zwiększa ryzyko chorób serca

Czy stewia może zastąpić cukier?MondayNews

Produkty typu fast food: Najszybsza droga do rozwoju chorób serca

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?