Razem czy osobno?
Zależnie od tego, jakie produkty łączymy, możemy tyć lub chudnąć.
Produkty, które jemy i pijemy każdego dnia, wpływają na procesy, jakie zachodzą w naszym organizmie, a tym samym na nasze zdrowie i wygląd. Sposób łączenia produktów, z których komponujemy codzienne menu, może mieć wpływ na nasze samopoczucie.
Zwolennicy tak zwanej diety niełączenia uważają, że nie należy jeść produktów białkowych z węglowodanami, czyli nie powinno się podawać mięsa razem z ziemniakami, ryżem lub makaronem, tylko z warzywami. Warzywa są neutralne, więc mogą być spożywane zarówno z mięsem, jak i z węglowodanami (makarony, pieczywo itp). Tłuszcze także nie powinny być spożywane w jednym czasie z białkiem, ponieważ spowalniają proces jego trawienia.
Zwolennicy tej diety zalecają jedzenia mięsa raz dwa razy w tygodniu i to bezpośrednio po przygotowaniu (mięso najlepiej dusić lub piec w folii), natomiast zalecają jeść codziennie kasze i surówki z marchwi, kapusty, buraków.
Jak sklasyfikować produkty?
Grupa białkowa - należą do niej: mięso, kiełbasy i wędliny, drób, ryby, jajka, sery żółte, mleko, warzywa strączkowe (soja, groch), jabłka, majonez.
Grupa neutralna - warzywa, oprócz ziemniaków i kukurydzy, owoce, masło, tłuszcze roślinne, kawa, woda.
Grupa węglowodanowa - to między innymi ziemniaki, makarony, ryż, pieczywo, kasze, banany, suszone owoce, miód, mąka , cukier, ciasta i inne słodycze.
Chcesz odżywiać się zdrowo? Skorzystaj z naszych przepisów!
Grupa białkowa
Grupa neutralna
Warzywne szaszłyki
Grupa węglowodanowa
Buraczkowe pierogi z orzechami