Uczeni dowiedli, że usunięcie zębów mądrości wyostrza smak
Usuwanie ósemek to w wielu przypadkach bolesny zabieg, którego niejeden z nas może się obawiać. Choć nie u wszystkich przeprowadzenie owego zabiegu okazuje się koniecznością, naukowcy wskazują na pewną dość istotną zaletę pozbycia się zębów mądrości. Amerykańscy uczeni odkryli bowiem, że po ich usunięciu znaczącej poprawie ulegają funkcje kubków smakowych, a co za tym idzie wyraźniej odczuwamy wówczas smak spożywanych potraw.
Usuwać albo nie usuwać - oto jest pytanie, które zadajemy sobie, gdy wyrosną nam zęby mądrości. Eksperci podkreślają, że nie istnieje jednoznaczna odpowiedź. W wielu przypadkach przeprowadzenie zabiegu usunięcia ósemek okazuje się konieczne, gdyż wyrzynające się w nieprawidłowy sposób zęby mogą poważnie zagrozić zdrowiu jamy ustnej. Jeśli jednak pojawienie się ich nie jest dla nas w żaden sposób kłopotliwe, zdaniem specjalistów nie musimy za wszelką cenę się ich pozbywać.
Nowe światło na tę kwestię rzucili tymczasem autorzy nowego badania naukowego. Rezultaty ich dociekań wskazują na wyraźną korelację między posiadaniem zębów mądrości a wyczuleniem na niektóre smaki spożywanych potraw. Uczeni z University of Pennsylvania dwukrotnie przeprowadzili ślepe testy smaku z udziałem ponad 1200 pacjentów - najpierw tuż po usunięciu u nich zębów mądrości, a następnie po upływie 20 lat od wykonania zabiegu. Choć różnica w odczuwaniu smaku potraw zaraz po usunięciu ósemek była niewielka, po upływie dwóch dekad odnotowano u nich wyraźną poprawę funkcji kubków smakowych w porównaniu do osób, które zębów mądrości nie usunęły. Osoby te odczuwały smaki słony, słodki, gorzki oraz smak kawy o 10 proc. mocniej.
Uczeni wskazują, że korelacja ta występowała częściej u kobiet niż u mężczyzn. Naukowcy sugerują, że przyczyną takiego stanu rzeczy może być nadwrażliwość tkanki bliznowatej pojawiająca się po przeprowadzeniu zabiegu, a która zwiększa ogólną wrażliwość całej jamy ustnej. Wyniki badania opublikowane zostały w prestiżowym czasopiśmie "Chemical Sences" wydawanym przez Oxford Academic.