Będzie hitem na polskich stołach? Nowe warzywo podbija stragany i warzywniaki

Wyglądem do złudzenia przypomina małą dynię. W istocie jest jednak połączeniem cukinii i ogórka. Brzmi przewrotnie? Nowe warzywo dotarło już do Polski, od dłuższego czasu dumnie zadomawiając się na straganach i warzywniakach. Kusi, ale jednocześnie odstrasza – głównie dlatego, że jest zupełnie nieznane. Czym jest zucchiolo, ile kosztuje, jak smakuje i jak je przyrządzać?

Nowe warzywo na polskich straganach. Czym jest zucchiolo?
Nowe warzywo na polskich straganach. Czym jest zucchiolo?123RF/PICSEL

Nowe warzywo opanowało nie tylko sklepy, warzywniaki i stragany. Triumfy święci również w internecie, gdzie kolejne osoby przyglądają się jego wyglądowi, testując smak. TikTok wręcz oszalał na punkcie zucchiolo. Mała dynia, będąca połączeniem cukinii i ogórka, zaskakuje.

Nowe warzywo na polskich straganach. Jak smakuje?

"Znalazłem w sklepie jakąś hybrydę ogórka i dyni. (...) To chyba jest jedno z najnowszych warzyw, jakie można kupić" - donosi Tiktoker o pseudonimie globalwojtek. "Zucchiolo to zupełnie nowe warzywo na rynku europejskim. Przyjechało do nas z Hiszpanii" - informuje zaś inna z użytkowniczek platformy, tworząca pod nazwą kasia.kuchniabazylii. Zucchiolo intryguje - nie tylko internautów.

Przyzwyczajeni do widoku ogórków, cukinii czy ziemniaków, z małym niepokojem spoglądamy na warzywną nowość. Tymczasem zucchiolo, którego nazwa stanowi połączenie dwóch włoskich słów, oznaczających cukinię (zucchini) i ogórka (cetriolo), ma jadalną, twardą skórkę - zupełnie jak cukinia i lekko chrupiący środek - niemalże jak ogórek. Występując w dwóch kolorach: zielonym i żółtym, wyglądem do złudzenia przypomina zaś dynię. W smaku jest jak lekko nieostra kalarepa z nutą ogórka. Jak jednak ją jeść?

Nowe i... zdrowe. Zucchiolo stanie się hitem naszych stołów?

Zucchiolo, uprawiane przede wszystkim w Ameryce Południowej, a teraz także w Hiszpanii, będąc krzyżówką ogórka i cukinii, stworzone zostało przez grupę biotechnologiczną Beyond Seeds. Zaskakuje wyglądem, ale również składem. Ma bowiem wysoką zawartość włókna pokarmowego, witamin A, B i C oraz przeciwutleniaczy w postaci polifenoli. Zawiera także spore ilości wapnia, żelaza, jodu, magnezu, fosforu, sodu i potasu.

Zucchiolo ma przy tym niską zawartość kalorii, stając się idealnym składnikiem diety dla osób pragnących utrzymać zdrową wagę. Jednocześnie zawiera też spore ilości wody, pomagając w utrzymaniu odpowiedniego nawodnienia organizmu.

Nowe warzywo dotarło do Polski. Ile kosztuje?

Co ważne, zucchiolo jest nie tylko zdrowe, ale również wygodne w przechowywaniu. Trzymane w temperaturze pokojowej, poza lodówką, utrzyma świeżość nawet przez kilka tygodni. Jest przy tym wszechstronne, jeśli chodzi o możliwości jego przygotowania. Można je bowiem spożywać zarówno na surowo - jak ogórka, jak również po obróbce termicznej - jak cukinię - przez co stanie się idealnym dodatkiem do sałatek i zup, a nawet duszonych i smażonych potraw.

Zaskakujące, smaczne, wszechstronne i... tanie. Brzmi jak marzenie? Warto zaprosić zucchiolo do swojej kuchni, eksperymentując z nim nieco i wzbogacając jego smakiem kolejne dania. Ceny tego warzywa w Polsce zaczynają się bowiem od 3,99 zł za sztukę.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas