GIS wycofuje popularną kiełbasę. Wykryto w niej salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W jednym z popularniejszych produktów spożywczych wykryto salmonellę. GIS alarmuje – jego spożycie może mieć groźne dla zdrowia konsekwencje. Polacy się nią zajadają!
Spis treści:
GIS ostrzega. Salmonella w popularnym produkcie spożywczym
Zobacz również:
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kiełbasą, która może być skażona salmonellą. W jednej partii wykryto bowiem groźne bakterie, a produkt został wycofany ze sklepów. Zanim to się jednak stało, mógł trafić do naszych koszyków. Należy więc upewnić się, czy nie mamy w lodówce wadliwej partii mięsa.
"W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g" - informuje GIS.
Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska: szczegóły produktu
- Nazwa produktu: Kiełbasa surowa Metka wołowa Tatarska 200 g, Łuków
- Numer partii: 05 9
- Termin przydatności do spożycia: 14.03.2023
- Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
"Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny. W komunikacie wskazano, aby nie spożywać produktu z tej partii. "W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - dodaje GIS.
Jakie są objawy zatrucia Salmonella?
Objawy salmonellozy pojawiają się najczęściej od kilkunastu do 48 godzin po zakażeniu. Bakterie z rodzaju Salmonella mają zdolność do wytwarzania enterotoksyn, które działają w obrębie jelit. Objawy zakażenia dotyczą więc najczęściej układu pokarmowego. Do najczęstszych objawów salmonellozy zalicza się:
- biegunkę o różnym charakterze - w przypadku przebiegu biegunki salmonellozowej może występować nawet ponad 20 wypróżnień na dobę,
- nudności oraz wymioty,
- bóle brzucha,
- podwyższoną temperaturę ciała,
- bóle głowy,
- dolegliwości związane z zaburzeniami równowagi wodno-elektrolitowej, np. oddawanie małych ilości moczu, spadek ciśnienia tętniczego krwi i kurczowe bóle łydek.
Czy Salmonella jest groźna?
Leczenie salmonellozy zależy od nasilenia jej objawów. W przypadku łagodnego przebiegu choroby wystarczy zadbać o nawodnienie organizmu oraz stosować lekką dietę. Jeśli jednak objawy będą się nasilać i nie miną po trzech dniach, konieczna może okazać się hospitalizacja oraz zastosowanie antybiotyku.
Zatrucie w skrajnych przypadkach może nawet doprowadzić do śmierci. Warto więc niezwłocznie zasięgnąć porady medycznej.