Reklama

Reklama

Sylwia Spurek o weganizmie. "Zmiany zachodzą zbyt wolno"

Dzisiejsza cena mięsa "nie uwzględnia kosztów środowiskowych i zdrowotnych produkcji i konsumpcji mięsa oraz kosztów ograniczania skutków katastrofy klimatycznej" - mówiła Sylwia Spurek w wywiadzie dla Interii. Jak wygląda dzisiaj popularność diety roślinnej w Polsce?

Sylwia Spurek, europosłanka, od lat walczy o prawa zwierząt. Niedawno zaproponowała "piątkę dla branży roślinnej" - czyli swoją wersję "piątki dla zwierząt". 

W ostatnim wywiadzie z Piotrem Witwickim dla Interii mówiła o propozycjach zmian prawnych dotyczących zaprzestania dotacji dla produkcji mięsa i mleka, zakazu reklamy takich produktów oraz wprowadzeniu podatku od mięsa i zerowej stawki VAT na roślinne zamienniki. Proponowała także przedmiot "Prawa zwierząt i klimat", który miałby być prowadzony od przedszkola.

Reklama

- wyjaśniała polityczka.

Odniosła się również do swojej krytyki wykorzystywania zwierząt do sportu. Mocno skrytykowała przy tym wędkarstwo oraz jeździectwo:

- mówiła.

Sylwia Spurek krytykuje jeździectwo i apeluje o podatek dla mięsożernych

Tezy europosłanki spotkały się z gorącą reakcją internautów. Do jej słów odniósł się m. in. szef ludowców, Władysław Kosiniak-Kamysz.

- napisał na Twitterze. Spurek odpowiedziała mu, mówiąc o empatii i szacunku wobec zwierząt.

Poglądy europosłanki krytycznie skomentowali także m. in. publicysta Łukasz Warzecha oraz Roman Giertych.

Dieta roślinna w Polsce jest coraz bardziej popularna

Dieta wegetariańska i wegańska w Polsce powoli staje się coraz bardziej popularna. Według badań z 2020 roku Market Research World dla firmy Upfield, które cytuje "Rzeczpospolita", ponad 40 proc. Polaków zmieniło swoje zwyczaje żywieniowe podczas pandemii. Co czwarta osoba z tej grupy ograniczyła jedzenie mięsa i wprowadziła roślinne zamienniki lub ograniczyła nabiał. Jak wskazuje gazeta, wegetarianami i weganami jest już milion Polaków, a kolejne 2 miliony chce przejść na taką dietę.

Z kolei dane z Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia pokazują, że przez ostatnie trzy lata Polacy o wiele częściej kupują roślinne zamienniki mięsa i wędlin - wzrost sprzedaży sięgnął 480 proc. Jednocześnie spadła sprzedaż mięsa (-7,5 proc.), konserw (-7,1 proc.) i wędlin (-5,5 proc.). 

Coraz więcej Polaków ogranicza spożycie mięsa, stając się tzw. fleksitarianami. Idą za tym zmiany na rynku - firmy produkujące żywność masowo decydują się na wprowadzanie roślinnych zamienników mięsa i produktów odzwierzęcych.

Przeczytaj też:

Gen merle - pożądane przekleństwo, czyli nowa moda wśród właścicieli psów

Dlaczego warto jeść ziemniaki, czego o nich nie wiemy i co z nich zrobić

Sylwia Spurek: Zwierzęta nie są dla ludzi. W polskim Sejmie i Senacie brakuje wegan i weganek

* * *

Zobacz więcej:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje