Chcesz zrobić fish pie? Poznaj sekretny przepis Ewy Wachowicz
Przepis na fish pie zaproponowany przez Ewę Wachowicz w programie 'Ewa Gotuje' to doskonały wybór na wyjątkowy obiad. Zachęcamy do wypróbowania tego połączenia dorsza, wędzonego łososia i delikatnych krewetek, zapieczonych z ziemniaczanym purée.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Fish pie. Składniki
- 400 g filetów z dorsza
- kilka ugotowanych i obranych dużych krewetek
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
- pęczek koperku
- szczypior
- 100 g wędzonego łososia
PURÉE
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- sól do gotowania
- gałka muszkatołowa
Fish pie. Przygotowanie
- Masło roztopić w garnku. Wsypać mąkę. Przesmażyć. Wlać mleko. Wymieszać i zagotować.
- Zdjąć z kuchenki. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem.
- Wrzucić posiekany koperek i szczypior.
- Dodać łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszać.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Dodać masło, wlać mleko i ugnieść.
- Przyprawić świeżo zmieloną garnką muszkatołową.
- Filety pokroić na mniejsze kawałki.
- Umieścić na dnie naczynia do zapiekania (wcześniej wysmarować je olejem).
- Na rybie ułożyć krewetki. Zalać sosem. Nałożyć purée.
- Zrobić artystyczny nieład.
- Zapiekać przez 40-50 minut w temp. 180 st. C (ziemniaki powinny być rumiane).
Polecamy również:
