zdjęcie
„Ewa gotuje”: Fish piePolsatPolsat

Chcesz zrobić fish pie? Poznaj sekretny przepis Ewy Wachowicz

Fish pie. Składniki 

  • 400 g filetów z dorsza
  • kilka ugotowanych i obranych dużych krewetek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • pęczek koperku
  • szczypior
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól do gotowania
  • gałka muszkatołowa

Fish pie. Przygotowanie

  1. Masło roztopić w garnku. Wsypać mąkę. Przesmażyć. Wlać mleko. Wymieszać i zagotować. 
  2. Zdjąć z kuchenki. Dodać żółtko. Przyprawić solą i pieprzem. 
  3. Wrzucić posiekany koperek i szczypior. 
  4. Dodać łososia podzielonego na mniejsze kawałki. Delikatnie wymieszać. 
  5. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. 
  6. Dodać masło, wlać mleko i ugnieść. 
  7. Przyprawić świeżo zmieloną garnką muszkatołową. 
  8. Filety pokroić na mniejsze kawałki. 
  9. Umieścić na dnie naczynia do zapiekania (wcześniej wysmarować je olejem). 
  10. Na rybie ułożyć krewetki. Zalać sosem. Nałożyć purée. 
  11. Zrobić artystyczny nieład. 
  12. Zapiekać przez 40-50 minut w temp. 180 st. C (ziemniaki powinny być rumiane).
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News