Co zrobić z czerstwym chlebem? Przygotuj hiszpańskie śniadanie

Pyszny sposób na czerstwy chleb, czyli pan con tomate
Pyszny sposób na czerstwy chleb, czyli pan con tomateafricaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)123RF/PICSEL

Hiszpańskie śniadanie

Zobacz również:

Dojrzewające na krzaku czerwone pomidory w otoczeniu zielonych liści, pomiędzy nimi znajduje się również jeden zielony, niedojrzały owoc.
Pan con tomate miało powstać w roku wyjątkowego urodzaju na pomidory123RF/PICSEL

Pan con tomate, czyli sposób na czerstwy chleb i nadmiar pomidorów

Zobacz również:

Pan con tomate: Przepis

Pan con tomate to sposób na "odświeżenie" chleba
Pan con tomate to sposób na "odświeżenie" chleba123RF/PICSEL

Składniki

Pan con tomate

  • Dowolne pieczywo: czerstwy chleb, świeża bagietka, ciabatta, itp.
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • Ząbek czosnku
  • Świeża bazylia
  • Sól i pieprz do smaku

Jak przygotować śniadanie w hiszpańskim stylu?

  1. Pieczywo opiekamy na patelni na łyżce masła, rumienimy w piekarniku, opiekaczu lub na grillu. W zasadzie nie ma znaczenia sposób opiekania, liczy się efekt końcowy w postaci grzanki.
  2. Grzankę smarujemy przeciętym na pół czosnkiem.
  3. Pomidora przekrawamy na pół i wcieramy w kromkę. Wielu Hiszpanów na tym etapie poprzestaje, jednak w niektórych domach przygotowuje się jeszcze pastę pomidorową.
  4. Jednego pomidora ścieramy na tarce, jeśli jest bardzo dojrzały, można go pokroić.
  5. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Wlewamy oliwę.
  7. Pastę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  8. Na koniec można poszarpać liście bazylii i wymieszać je z pomidorami - jest to jednak krok kontrowersyjny dla części Hiszpanów, w wielu domach bowiem zioło nie jest tradycyjnym składnikiem pasty.

Zobacz również:

Nudne kopytka mogą się schować. Buraczane gnocchi Mateusza biją je na głowęPolsatPolsat