Dodaj odrobinę do porannej kawy. Wzbogaci "małą czarną" w witaminy i przyspieszy metabolizm
Kawa z dodatkiem miodu? Dlaczego nie. To idealne połączenie, na które warto postawić zwłaszcza o poranku. Miód uzupełni "małą czarną" w witaminy i składniki odżywcze, pomoże też przyspieszyć metabolizm. A to tylko niektóre z korzyści.
Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Trudno się dziwić: "mała czarna" zawiera kofeinę, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i dodaje energii. Oprócz tego jest ona źródłem antyoksydantów, które przyspieszają metabolizm i obniżają poziom cukru we krwi. A gdyby tak dodać do niej składnik, który wzmocni jej działanie i zapewni dodatkową dawkę witamin czy składników odżywczych?
Dodaj miód do porannej kawy. Wzbogaci ją w witaminy, przyspieszy metabolizm
Mowa o miodzie, który wykazuje wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Jest mniej kaloryczny niż cukier, ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, wzmacnia odporność i obniża ciśnienie. Co więcej, zawiera też witaminy A, B1, B2, B6, B12, C czy kwas foliowy oraz mikroelementy takie jak fosfor, potas, żelazo, chlor, wapń czy magnez.
Jakie są plusy picia kawy z dodatkiem miodu? Warto zacząć od tego, że taki miks zapewnia jeszcze większy zastrzyk energii - dlatego warto pić go przede wszystkim o poranku. Połączenie kawy z miodem to również przyspieszenie procesów metabolicznych. Ważne jest również to, że jest słodszy od cukru - spożywany w mniejszych ilościach przekłada się na spożycie mniejszej ilości kalorii.
Kawa jest też bogata w polifenole, które pomagają chronić układ odpornościowy - dawka miodu pomoże tę ochronę wzmocnić.
Jaki miód do kawy wybrać? Wiele zależy od naszych preferencji, ale w tym przypadku świetnie sprawdzi się np. miód lipowy lub wielokwiatowy. Możesz również postawić na miód rzepakowy czy faceliowy. Miód gryczany, wrzosowy czy spadziowy uwydatnią goryczkę kawy, dlatego lepiej nie dodawać ich do niej zbyt dużo.
Do kawy z miodem można też dodać przyprawy takie jak cynamon, imbir czy kardamon. Dzięki temu zyskamy nie tylko zdrowy, ale i aromatyczny napój, który z pewnością pomoże nam dobrze rozpocząć dzień.
Miód należy dodać do kawy nie od razu po jej zaparzeniu, ale wtedy, gdy napój nieco się przestudzi. W przeciwnym razie straci on swoje cenne właściwości.
Zobacz również:
Ile kalorii ma kawa z miodem?
Filiżanka kawy to zaledwie 5 kcal. Warto pamiętać, że kaloryczność podnoszą w tym przypadku dodatki takie jak cukier, mleko lub śmietanka. Dla porównania: pół łyżeczki miodu to ok. 15 kcal, a cukru - 20 kcal. Miód przynosi uczucie sytości, dzięki czemu spożywamy go mniej. Dlatego też warto zastępować nim cukier czy inne słodziki, które dodajemy do kawy.
Zobacz też: