zdjęcie
"Ewa gotuje": Kisz z łososiem i brokułamiPolsatPolsat

"Ewa gotuje": Kisz z łososiem i brokułami

Składniki na kisz z łososiem i brokułami

  • 100 g mąki
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • kilka łyżek wody
  • NADZIENIE
  • 150 g filetu z łososia
  • ½ cytryny
  • 1 mały brokuł
  • 4 jajka
  • ½ szklanki śmietanki
  •  sól
  • pieprz
  • 100 g 
  • oscypka
  • garść kaparów
Kisz z łososiem
Kisz z łososiem123RF/PICSEL

Kisz z łososiem. Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę żytnią i miękkie masło. 
  2. Posolić, wlać wodę i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.
  3. Zimne ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować. 
  4. Formę na tartę wysmarować masłem i wykleić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obciążyć kulkami (ew. grochem lub fasolą).
  5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obciążeniem piec przez 15 minut. 
  6. Usunąć papier z kulkami i piec jeszcze przez 10 minut.
  7. Filet z łososia (bez skóry) pokroić w kostkę. Przełożyć do pojemnika i skropić sokiem z cytryny.
  8. Jajka wybić do miski. Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać. Dorzucić starty oscypek. Wymieszać.
  9. Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować (wystarczy minuta w osolonym wrzątku), odcedzić i poczekać, by odciekły. 
  10. Ułożyć na upieczonym spodzie. Pomiędzy różyczkami umieścić kawałki zamarynowanej ryby. 
  11. Zalać masą jajeczną. Rozrzucić trochę kaparów.
  12. Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 st. C.
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News