"Ewa gotuje": Kisz z łososiem i brokułami
Subtelny kisz z łososiem i brokułami to doskonały wybór na obiad czy kolację. Mieszanka delikatnych smaków i prosta receptura to coś, co wyróżnia ten przepis. Przygotowanie go nie wymaga wiele czasu, a efekt na pewno zachwyci rodzinę.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na kisz z łososiem i brokułami
- 100 g mąki
- 100 g mąki żytniej razowej
- 100 g masła
- szczypta soli
- kilka łyżek wody
- NADZIENIE
- 150 g filetu z łososia
- ½ cytryny
- 1 mały brokuł
- 4 jajka
- ½ szklanki śmietanki
- sól
- pieprz
- 100 g
- oscypka
- garść kaparów

Kisz z łososiem. Przygotowanie
- Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę żytnią i miękkie masło.
- Posolić, wlać wodę i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.
- Zimne ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować.
- Formę na tartę wysmarować masłem i wykleić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obciążyć kulkami (ew. grochem lub fasolą).
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obciążeniem piec przez 15 minut.
- Usunąć papier z kulkami i piec jeszcze przez 10 minut.
- Filet z łososia (bez skóry) pokroić w kostkę. Przełożyć do pojemnika i skropić sokiem z cytryny.
- Jajka wybić do miski. Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać. Dorzucić starty oscypek. Wymieszać.
- Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować (wystarczy minuta w osolonym wrzątku), odcedzić i poczekać, by odciekły.
- Ułożyć na upieczonym spodzie. Pomiędzy różyczkami umieścić kawałki zamarynowanej ryby.
- Zalać masą jajeczną. Rozrzucić trochę kaparów.
- Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 st. C.
Polecamy również:
