„Ewa gotuje": Piernik bardzo puszysty
Piernik z dodatkiem powideł śliwkowych, kakao i przyprawy do piernika to idealny pomysł na rodzinne święta. Przyjemny smak wzbogaca polewa czekoladowa, a orzechy dostarczają niezwykłego aromatu. Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na piernik
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1 szklanka - mleka
- 2 łyżki miodu
- ¾ szklanki oleju z pestek winogron
POLEWA
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietanki 36 proc.
ZDOBIENIE
- prażone orzechy włoskie

Przygotowanie piernika
- Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski.
- Cukier wsypać do drugiej miski. Wybić jajka i ubić. Dodać powidła, wlać mleko, miód i olej.
- Wsypać wymieszane wcześniej składniki sypkie.
- Zmiksować i przelać do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka 24 x 38 cm).
- Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Masło roztopić w rondelku. Wsypać cukier i kakao. Wlać śmietankę i wymieszać.
- Polewą udekorować ciasto.
- Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich.
Polecamy również:
