zdjęcie
„Ewa gotuje”: Piernik bardzo puszystyPolsatPolsat

„Ewa gotuje": Piernik bardzo puszysty

Składniki na piernik

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3  jajka
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 1 szklanka - mleka
  • 2 łyżki miodu 
  • ¾ szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek  śmietanki 36 proc.
  • prażone orzechy włoskie
Piernik z powidłami
Piernik z powidłami123RF/PICSEL

Przygotowanie piernika

  1. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiać do miski. 
  2. Cukier wsypać do drugiej miski. Wybić jajka i ubić. Dodać powidła, wlać mleko, miód i olej. 
  3. Wsypać wymieszane wcześniej składniki sypkie.
  4. Zmiksować i przelać do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka 24 x 38 cm). 
  5. Wstawić na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  6. Masło roztopić w rondelku. Wsypać cukier i kakao. Wlać śmietankę i wymieszać. 
  7. Polewą udekorować ciasto. 
  8. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów włoskich.
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News