Kulinarny hit prosto z Węgier. Parująca i pikantna kapusta po szeklersku

Kapusta po szeklersku to tradycyjne danie kuchni węgierskiej
Kapusta po szeklersku to tradycyjne danie kuchni węgierskiej123RF/PICSEL

Kapusta po szeklersku - jakie mięso wybrać?

Zobacz również:

    Duszenie i przyprawianie dania

    Przepis na domową kapustę po szeklersku

    • 0,5 kg wołowiny lub wieprzowiny
    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 1 szklanka wody lub bulionu
    • 2-3 łyżki smalcu
    • 1 duża cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
    • 1 łyżeczka kminku lub cząbru
    • 1 małe opakowanie śmietany 12 lub 18%
    • garść posiekanej natki pietruszki
    1. Wybrany rodzaj mięsa pokroić w niewielką kostkę, najlepiej na jeden kęs. Cebulę obrać i drobno posiekać.
    2. Do garnka wrzucić smalec, dokładnie rozgrzać, a następnie zeszklić na nim cebulę. Gdy warzywo zmięknie, dorzucić mięso i obsmażyć je z każdej strony.
    3. W kolejnym kroku do składników dorzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oba rodzaje papryki i podgrzewać jeszcze 2 minuty.
    4. Mięso podlać 1 szklanką wody lub bulionu, przykryć i dusić 40-50 minut na niewielkim ogniu.
    5. Kapustę kiszoną delikatnie odcisnąć z nadmiaru zalewy, poszatkować i wrzucić do garnka.
    6. Danie doprawić do smaku: solą, pieprzem oraz kminkiem lub cząbrem. Poziom ostrości wzmocni dodanie większej ilości papryki.
    7. Gotową kapustę po szeklersku podawać na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Gulasz z dorszemPolsatPolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?