Kulinarny hit prosto z Węgier. Parująca i pikantna kapusta po szeklersku

Martyna Bednarczyk

Oprac.: Martyna Bednarczyk

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
106
Udostępnij
Kapusta po szeklersku to tradycyjne danie kuchni węgierskiej
Kapusta po szeklersku to tradycyjne danie kuchni węgierskiej123RF/PICSEL

Kapusta po szeklersku - jakie mięso wybrać?

Duszenie i przyprawianie dania

Przepis na domową kapustę po szeklersku

  • 0,5 kg wołowiny lub wieprzowiny
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminku lub cząbru
  • 1 małe opakowanie śmietany 12 lub 18%
  • garść posiekanej natki pietruszki
  1. Wybrany rodzaj mięsa pokroić w niewielką kostkę, najlepiej na jeden kęs. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  2. Do garnka wrzucić smalec, dokładnie rozgrzać, a następnie zeszklić na nim cebulę. Gdy warzywo zmięknie, dorzucić mięso i obsmażyć je z każdej strony.
  3. W kolejnym kroku do składników dorzucić przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz oba rodzaje papryki i podgrzewać jeszcze 2 minuty.
  4. Mięso podlać 1 szklanką wody lub bulionu, przykryć i dusić 40-50 minut na niewielkim ogniu.
  5. Kapustę kiszoną delikatnie odcisnąć z nadmiaru zalewy, poszatkować i wrzucić do garnka.
  6. Danie doprawić do smaku: solą, pieprzem oraz kminkiem lub cząbrem. Poziom ostrości wzmocni dodanie większej ilości papryki.
  7. Gotową kapustę po szeklersku podawać na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Gulasz z dorszemPolsatPolsat
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
63
Super
relevant
20
Hahaha
haha
10
Szok
shock
3
Smutny
sad
4
Zły
angry
6
Lubię to
like
Super
relevant
106
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na