Liczi: Smak perłowego miąższu

Liczi wielkością i kształtem przypomina małą, polską śliwkę
Liczi wielkością i kształtem przypomina małą, polską śliwkę123RF/PICSEL

Polski akcent w historii liczi

Jak wygląda liczi?

Liczi wywodzi się z rejonu południowo-wschodniej Azji
Liczi wywodzi się z rejonu południowo-wschodniej Azji123RF/PICSEL

Jak jeść liczi?

Liczi: Skarbnica witaminy C

Liczi warto dodawać również do dań mięsnych. Dzięki zawartości witaminy C wspomaga wchłanianie żelaza z całego posiłku
Liczi warto dodawać również do dań mięsnych. Dzięki zawartości witaminy C wspomaga wchłanianie żelaza z całego posiłku123RF/PICSEL

Liczi dla dobrej pracy serca

Liczi dla metabolizmu

Liczi: Ciekawostki

  • Ich drzewa mogą dorastać aż do 30 metrów wysokości, choć najczęściej nie przekraczają 10. Są długowieczne. Wyjątkowe okazy mogą kwitnąć ponad tysiąc lat. Przeciętny wiek drzewa liczi to 300 lat.
  • Inaczej jest z owocami. Te są wyjątkowo nietrwałe, dlatego Chińczycy często spożywają je w formie suszonej, jak rodzynki. I nazywają "orzeszkami liczi".
  • Przechowywane w temperaturze pokojowej owoce liczi zachowują świeżość jedynie przez 2-3 dni. Dlatego nie warto zwlekać z konsumpcją.

Niedojrzałe owoce liczi - śmiertelne zatrucia wśród dzieci

Liczi: Przeciwwskazania

„Zdrowie na widelcu”: Szary nalot na czekoladzie. Czy to szkodliwe?Polsat CafePolsat Cafe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?