Liczi: Smak perłowego miąższu

Coraz większa popularność sklepów internetowych i poszerzający się równolegle asortyment sklepów stacjonarnych sprawiają, że rarytasy z drugiego końca świata stały się dziś powszechnie dostępne. Egzotyczne liczi zyskuje coraz większą popularność, również w Polsce. Warto się nim zainteresować, by urozmaicić menu i skorzystać z wysokiej wartości odżywczej owocu. Jakie profity dla zdrowia może przynieść liczi? Wyjaśniamy!

Liczi wielkością i kształtem przypomina małą, polską śliwkę
Liczi wielkością i kształtem przypomina małą, polską śliwkę123RF/PICSEL

Polski akcent w historii liczi

Uznawane za jeden z najsmaczniejszych owoców świata liczi wywodzi się z rejonu południowo-wschodniej Azji. Pierwotnie jego drzewa rosły na terenie Chin, Filipin, Wietnamu i Kambodży. Dziś są uprawiane w wielu ciepłych rejonach świata, głównie w Indiach, Afryce Południowej, Australii i USA. Smak liczi doceniają również Europejczycy.

Pierwszym, który je opisał był Polak, Michał Boym - jezuita, orientalista, przyrodnik i propagator chińskiej medycyny w Europie. Jego "Flora Sinensis" to jedna z pierwszych europejskich ksiąg dotyczących przyrody krajów Azji Wschodniej. Poświęcił ją florze Chin, nie pomijając liczi.

Czytaj również: Wartość odżywcza pomelo

Jak wygląda liczi?

Wielkością i kształtem przypomina małą, polską śliwkę. Co ciekawe, owoce rosną w gronach, po około 30 sztuk. Liczi ma twardą, szaroróżową skórkę, choć precyzyjniej byłoby nazwać ją skorupką.

Trzeba ją delikatnie rozłupać, by dostać się do perłowo-białego miąższu. Słodkiego i soczystego. To on jest skarbnica wielu wartości odżywczych. Ma przyjemny orzeźwiający smak i skrywa wielką, jak na rozmiary samego owocu, pestkę. Ta jest niejadalna.

Liczi wywodzi się z rejonu południowo-wschodniej Azji
Liczi wywodzi się z rejonu południowo-wschodniej Azji123RF/PICSEL

Jak jeść liczi?

Po umyciu i osuszeniu owocu, rozłupać skorupkę i wydobyć biały, lśniący miąższ. Owoce doskonale smakują solo. Można je dodać do deserów, lodów, koktajli czy sałatek - nie tylko owocowych. Dobrze komponują się z serami, sałatą lodową i rukolą. Dopełnią smak dań na bazie ryb, owoców morza, a także białych i czerwonych mięs. Oprócz wzbogacenia smaku, przyspieszą trawienie posiłku i przyswajanie wartości odżywczych, szczególnie żelaza.

Liczi: Skarbnica witaminy C

Liczi jest doskonałym źródłem niezwykle ważnej, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, witaminy C. 10 sztuk liczi pokryje stuprocentowe zapotrzebowanie na ten silny przeciwutleniacz. Witamina C stoi na straży odporności, nie tylko w kwestii sezonowych infekcji, ale też chorób cywilizacyjnych. Pomaga neutralizować wolne rodniki i hamować ich toksyczny wpływ na komórki organizmu.

Witamina C warunkuje też przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego, dlatego dodanie liczi do obfitującego w żelazo hemowe (odzwierzęce) dania mięsnego zwiększy wartość odżywczą całego posiłku.

Liczi warto dodawać również do dań mięsnych. Dzięki zawartości witaminy C wspomaga wchłanianie żelaza z całego posiłku
Liczi warto dodawać również do dań mięsnych. Dzięki zawartości witaminy C wspomaga wchłanianie żelaza z całego posiłku123RF/PICSEL

Liczi dla dobrej pracy serca

Owoce liczi obfitują w potas, pierwiastek kluczowy dla dobrej pracy serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Potas sprzyja normalizacji ciśnienia tętniczego i prawidłową krzepliwość krwi. Jest odpowiedzialny za kontrolowanie pracy nerek i regulowanie gospodarki wodnej organizmu.

Bierze też udział w spalaniu białek i węglowodanów. Stymuluje wydzielanie insuliny. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Pomaga w dotlenianiu mózgu.

Liczi dla metabolizmu

Owoce są słodkie, ale niskokaloryczne. Obfitują też w błonnik. Warto sięgać po nie zimą, kiedy dostęp do lokalnych owoców jest mocno utrudniony, a senne trzewia potrzebują bodźca do działania. Najskuteczniejszym będzie bogaty w błonnik, nowy produkt spożywczy. Może tym razem warto skusić się na liczi?

Liczi: Ciekawostki

  • Ich drzewa mogą dorastać aż do 30 metrów wysokości, choć najczęściej nie przekraczają 10. Są długowieczne. Wyjątkowe okazy mogą kwitnąć ponad tysiąc lat. Przeciętny wiek drzewa liczi to 300 lat.
  • Inaczej jest z owocami. Te są wyjątkowo nietrwałe, dlatego Chińczycy często spożywają je w formie suszonej, jak rodzynki. I nazywają "orzeszkami liczi".
  • Przechowywane w temperaturze pokojowej owoce liczi zachowują świeżość jedynie przez 2-3 dni. Dlatego nie warto zwlekać z konsumpcją.

Niedojrzałe owoce liczi - śmiertelne zatrucia wśród dzieci

Pod żadnym pozorem nie należy jeść niedojrzałych owoców liczi. Zawierają hipoglicynę - toksynę, która w trakcie zachodzących w organizmie człowieka procesów metabolicznych powoduje gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi. To skutkuje szybką hipoglikemią, co jest szczególnie niebezpieczne, jeśli owoce są spożywane na pusty żołądek. Zatrucia niedojrzałymi owocami liczi były obserwowane w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Szczególnie wśród dzieci.

Liczi: Przeciwwskazania

Choć cenne odżywczo i bogate w błonnik, liczi nie jest polecane dla diabetyków i osób z insulinoopornością. Ma wysoką zawartość cukrów prostych. Zjedzenie 10 sztuk liczi jest równoznaczne ze spożyciem trzech łyżeczek cukru.

Zobacz także:

„Zdrowie na widelcu”: Szary nalot na czekoladzie. Czy to szkodliwe?Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas