Prosty przepis babci na marynowaną paprykę. Zawsze się udaje
Marynowanie żywności pozwala zachować ich świeżość i składniki odżywcze na dłużej. Nadaje im także nowego smaku. Jednym z częściej marynowanych warzyw jest papryka. Moja babcia zawsze robiła ją w jeden sposób. Wychodziła smaczna i chrupiąca. Choć marynowanie nie jest skomplikowane, kluczem okazuje się odpowiednie przygotowanie papryki, o czym wiele osób zapomina.

Spis treści:
- Składniki na marynowaną paprykę
- Jak przygotować paprykę do marynowania?
- Przepis babci - krok po kroku
- Porady i triki babci
- Najczęstsze błędy przy marynowaniu papryki
- Jak podawać marynowaną paprykę?
Składniki na marynowaną paprykę
Do marynowania wybieraj odpowiedni gatunek papryki. Nie każdy się do tego nadaje. Najlepiej sięgać po słodką paprykę - czerwoną, żółtą lub zieloną. Ma ona dostatecznie grube ścianki, dzięki czemu zachowuje chrupkość i dobrze chłonie smak zalewy. Do marynowania wybieraj jedynie zdrowe sztuki, której skórka nie ma śladów obicia, plam czy przebarwień.
Kolejnym składnikiem potrzebnym do przygotowania marynowanej papryki jest ocet. Możesz wykorzystać do tego ocet spirytusowy, jabłkowy czy winny. Powinien mieć jednak minimum 5 proc. kwasowości.
Nie zapomnij także o cukrze, który równoważy kwasowość octu. Z kolei sól morska lub kamienna dodaje smaku, ale również konserwuje żywność.
Na sam koniec zostają przyprawy. Te warto dodać według własnego uznania i preferencji smakowych. W podstawowym przepisie mojej babci wykorzystuje się liść laurowy, gorczycę i ziele angielskie. Niektórzy jednak dodają także czosnek, curry czy chili.
Jak przygotować paprykę do marynowania?
Kluczem do smacznej i udanej papryki marynowanej jest odpowiednie przygotowanie warzyw. Paprykę dokładnie umyj i podziel na większe cząstki, aby wyciąć gniazdo nasienne.
Następnie pokrój paprykę na mniejsze części, aby łatwiej było ją układać w słoikach. Możesz pociąć ją na prostokąty lub paski. Ważne jest jednak, aby fragmenty były podobnej wielkości. Dzięki temu równo się zamarynują i wchłoną aromaty.
Przepis babci - krok po kroku
Istnieje wiele przepisów na marynowaną paprykę. Podstawą tego przetworu jest prawidłowo zbilansowana zalewa. Przepis mojej babci jest wersją podstawową, dzięki czemu zawsze wychodzi i smakuje każdemu. Z czasem możesz zacząć eksperymentować i dodawać do niego różne dodatki, aby odnaleźć te idealne dla siebie. Do przygotowania papryki marynowanej według przepisu babci potrzebujesz:
- 1,5 kilograma papryki
- 4 szklanki wody
- szklanka octu
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki soli
Do każdego słoika potrzeba:
- 3 szt. ziela angielskiego
- 0,5 łyżeczki gorczycy
- 1 szt. liścia laurowego
- 2 łyżki oleju
Zacznij od przygotowania papryki, pamiętając o wskazówkach podanych powyżej.
- Umyj ją dokładnie i potnij na równe części.
- Następnie zalej ją wrzątkiem dosłownie na kilka sekund, po czym odsącz i zalej zimną wodą.
- Paprykę ułóż ciasto w słoikach i dodaj przyprawy.
- W garnku zagotuj wodę, ocet, sól i cukier.
- Zalej słoiki zalewą, pamiętając, aby warzywa były zanurzone w wodzie, a pod pokrywką został przynajmniej 1 centymetr wolnej przestrzeni.
- Na sam koniec dodaj jedną łyżkę oleju, do litrowych słoików dodaj dwie łyżki.
- Odwróć słoiki do góry dnem i ustaw na bawełnianej ściereczce na blacie.
Kiedy słoiki wystygną, sprawdź, czy pokrywka jest wklęsła. Jeśli słoiki dobrze nie złapały, na wszelki wypadek pasteryzuj je przez 10 min zanurzone w garnku z wodą.
Porady i triki babci
W przepisie tym ukryte są pewne triki, które pozwalały babci uzyskać pyszną i kruchą paprykę zachwycającą smakiem i kolorem. Jednym z nich jest sparzenie warzyw przed włożeniem do słoika i zanurzenie ich w zimnej wodzie. Co to daje? W ten sposób papryka zachowuje swój intensywnie czerwony kolor i jędrność. Im dłużej zachowasz ją we wrzątku, tym papryka będzie bardziej miękka i lepiej wchłonie smak zalewy.
Olej na wierzchu słoika również jest potrzebny. Dzięki niemu nie jest konieczna pasteryzacja po zakręceniu przetworów. Tworzy on warstwę, chroniąc warzywa przed drobnoustrojami.

Wiele osób narzeka, że z czasem zalewa w papryce mętnieje. Aby tego uniknąć, wykorzystaj do przygotowania zalewy przefiltrowanej wody. Kamień i zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie kranowej mogą wpływać na mętnienie zalewy.
Na koniec kilka trików na zmianę smaku zalewy:
- aby była łagodniejsza, zamiast octu spirytusowego użyj octu jabłkowego, a zamiast cukru dodaj miodu;
- aby zalewa była ostrzejsza, dodaj do podstawowego przepisu czosnku i papryki chili w formie sproszkowanej, płatków lub świeżych plasterków.
Możesz także eksperymentować i dodawać inne przyprawy, aby uzyskać niepowtarzalny smak konserwowej papryki.
Najczęstsze błędy przy marynowaniu papryki
Marynowana papryka nie zawsze się udaje. Kiedy zalewa zmętniała i widzisz w słoiku pęcherzyki powietrza, prawdopodobnie doszło do fermentacji. Po otwarciu papryka będzie wydzielała przykry zapach. Takie przetwory nie nadają się do spożycia.
Aby uniknąć takich sytuacji, pamiętaj o wyparzeniu słoików przed włożeniem papryki. Dzięki temu pozbędziesz się nagromadzonych bakterii, które mogą doprowadzić do zepsucia się papryki.
Kolejnym częstym błędem jest zalewanie papryki pod samą pokrywkę. Zachowanie centymetrowej odległości jest istotne w przypadku pasteryzacji. Dzięki temu pokrywki nie będą odskakiwać i przeciekać.
Najczęstszym błędem jest jednak złe przygotowanie zalewy. Nieodpowiedni balans pomiędzy kwasowością octu a słodyczą cukru powoduje, że papryka jest albo zbyt ostra, albo mdła. Możesz tego uniknąć, smakując zalewy przed zalaniem słoików. Jeśli jest zbyt kwaśna, dodaj cukru lub miodu, co złagodzi jej smak. Gdy jest zbyt słona - spróbuj rozcieńczyć ją wodą.

Jak podawać marynowaną paprykę?
Papryka marynowana jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Dodaje wyrazistą nutę smakową i może całkowicie odmienić smak potraw mięsnych i wegetariańskich. Świetnie komponuje się z orzechami, serem pleśniowym i wędlinami, dlatego często stanowi element przystawek i włoskiego antipasti.
Marynowaną paprykę możesz dodać do past warzywnych na kanapkę, sałatek czy mięs z grilla. Świetnie smakuje w wegetariańskich burgerach czy pasztetach. Karolina Słodkiewicz na portalu Teraz gotuję podpowiada jak zrobić dobry domowy pasztet. Idealnym dodatkiem do niego może być właśnie marynowana papryka. Możesz dodać ją również do mięsnego gulaszu, placków po węgiersku czy nawet zupy pomidorowej.
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl











