Prosty przepis na sernik makowy. Wachowicz robi go tak
Sernik makowy to doskonały deser na każdą okazję. Ciasto est proste w przygotowaniu, a jego smak zachwyci każdego miłośnika słodkości.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na sernik makowy
MASA MAKOWA
- 400 g suchego maku
- 1¾ szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynków
- garść kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka kropel olejku migdałowego
MASA SEROWA
- 1 kg sera białego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- kilka kropel olejku pomarańczowego
- 100 g masła
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
ZDOBIENIE
- lukier na soku z pomarańczy
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- pomarańcze kiszone
Sernik makowy. Sposób przygotowania
- Mak przełożyć do robota i zemleć. Wsypać do gorącego mleka. Wymieszać i odstawić.
- Białka oddzielić od żółtek. Dodać sól i ubić. Utrwalić połową cukru pudru, dodając go porcjami i cały czas miksując.
- Miękkie masło utrzeć z resztą cukru pudru i cukrem waniliowym.
- Gdy zbieleje dodać po jednym żółtku. Orzechy posiekać, dodać do masy.
- Dorzucić namoczone i odcedzone rodzynki oraz kandyzowaną skórkę cytrynową i bułkę tartą.
- Wlać olejek migdałowy. Dodać mak i zmiksować. Delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki, wmieszać pianę z białek.
- Ser pokruszyć do kielicha miksera. Wybić jajka. Dodać cukier puder i cukier waniliowy.
- Uperfumować skórką otartą z pomarańczy i olejkiem pomarańczowym.
- Wlać roztopione i przestudzone masło. Zmiksować.
- Dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wymieszać.
- Masę makową i serową przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Nakładać na przemian, robiąc szachownicę - łyżka masy makowej, łyżka serowej.
- Drugą warstwę zrobić dokładnie tak samo, ale zaczynając od masy serowej (tak, aby przykryła masę z makiem).
- Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
- Po wystudzeniu udekorować lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.
- Podawać z plastrami kiszonej pomarańczy.
Polecamy również:
