Rozgrzewa jak rosół, a nie musisz gotować przez 3 godziny. Idealna na chłodniejsze dni

Jakie zupy gotować zimą? Rozgrzewa jak rosół, a jest błyskawiczna
Jakie zupy gotować zimą? Rozgrzewa jak rosół, a jest błyskawiczna123RF/PICSEL

Czy rosół jest leczniczy? Polacy uwielbiają tę zupę

Jak ugotować pyszną zupę serową? To nic trudnego

Jak ugotować pyszną zupę serową? To nic trudnego
Jak ugotować pyszną zupę serową? To nic trudnego123RF/PICSEL
  • około 2 litrów bulionu,
  • 300 g twardego sera, na przykład cheddar, który połączyć można z goudą lub ementalerem,
  • 2 kostki serka topionego,
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżkę masła,
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • posiekany szczypiorek lub natka pietruszki.
  1. Masło rozgrzej w garnku i podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę - do momentu, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez chwilę.
  2. Wlej białe wino. Gotuj przez chwilę, aż alkohol odparuje.
  3. Wlej do garnka bulion. Całość gotuj na wolnym ogniu. Dodaj starty na grubych oczkach ser oraz serek topiony. Mieszaj do momentu, aż sery całkowicie się rozpuszczą i połączą z bulionem w jednolitą masę.
  4. Dodaj śmietankę kremówkę. Całość dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Zupę posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podawaj na przykład z chrupiącymi grzankami. Smacznego!
"Ewa gotuje": Forszmak z dyniąPolsat