Tę niezwykłą potrawę na Podhalu robią na święta. To prawdziwy król stołu

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Fizioły to fantastyczna propozycja, by urozmaicić wigilijne potrawy
Fizioły to fantastyczna propozycja, by urozmaicić wigilijne potrawyCanvaProINTERIA.PL

Góralski klasyk świąteczny

  • suszone grzyby - są źródłem selenu, fosforu, cynku i magnezu, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają pracę tarczycy,
  • czosnek - znany z właściwości bakteriobójczych, dzięki allicynie pomaga chronić organizm przed infekcjami i wzmacnia układ odpornościowy,
  • tymianek i cząber - przyprawy te działają przeciwzapalnie i antyseptycznie, a także wspomagają trawienie, co jest nieocenione podczas świątecznego biesiadowania.

Przepis na fizioły - pyszności z Podhala

  •  500 g ugotowanej fasoli jaś
  •  200 g suszonych śliwek bez pestek
  •  100 ml miodu pitnego
  •  200 g wędzonego boczku
  •  1  cebula, 1 ząbek czosnku
  •  1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka tymianku
  •  sól i pieprz do smaku
Fizioły to podhalańska klasyka, koniecznie wypróbuj to proste danie z fasoli
Fizioły to podhalańska klasyka, koniecznie wypróbuj to proste danie z fasoliCanvaProINTERIA.PL
  • Śliwki zalać miodem wymieszanym pół na pół z przegotowaną wodą, zostawić na godzinę.
  • Boczek pokroić w drobną kostkę, podobnie pokroić cebulę i czosnek, tylko jeszcze drobniej. Podsmażyć boczek i cebulę, na koniec dodac czosnek.
  • W rondlu wymieszać fasolę ze śliwkami wraz z płynem, w którym się moczyły, dodać boczek i cebulę oraz zioła, dusić, aż większość sosu odparuje.
  • Doprawić solą i pieprzem.