Dobra dla serca i jelit. Seniorzy powinni wpisać latem do jadłospisu

Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy123RF/PICSEL

Letnie chłodniki - idealne na upały

Dlaczego warto jeść chłodniki?

Ciekawe przepisy na chłodniki - dla seniora i nie tylko!

Talerz z chłodnikiem o intensywnie różowym kolorze, udekorowany świeżymi ziołami, obok porcja pieczonych ziemniaków i mała miseczka z sosem, całość na brązowym drewnianym stole.
Do chłodnika z botwinki możesz dodać pieczone ziemniaczki z czosnkiem i rozmarynemSHEBEKO123RF/PICSEL
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 500 ml kefiru lub maślanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ogórki gruntowe
  • kilka rzodkiewek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • sok z cytryny
  1. Botwinkę umyć, buraczki pokroić w cienkie plasterki, liście posiekać.
  2. Gotować w niewielkiej ilości wody przez 10 minut, ostudzić.
  3. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce.
  4. Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce. Posiekać drobno koperek.
  5. W misce wymieszać kefir, jogurt, wystudzoną botwinkę, ogórki, rzodkiewki i koperek.
  6. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem na twardo i ewentualnie upieczonymi ziemniaczkami.
Jogurtowa zupa ze świeżym koperkiem w szklanej miseczce, obok plasterki ogórka na talerzyku i połówka awokado, w tle całe ogórki i gałązka koperku na zielonym stole.
Chłodnik ogórkowo-koperkowy z awokado dostarczy ci kwasu foliowego, witaminy K, magnezu, potasu i zdrowych tłuszczy.CanvaProINTERIA.PL
  • 4 ogórki gruntowe
  • 1 dojrzałe awokado
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • ewentualnie grzanki
  1. Ogórki zetrzeć na tarce (można je lekko posolić i odcisnąć).
  2. Awokado rozgnieść widelcem lub blenderem na krem. Wymieszać z jogurtem, koperkiem, startym czosnkiem i ogórkami.
  3. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Gdyby było za gęste, dodać zimnej wody, maślanki, kefiru lub mleka.
  4. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem polać odrobiną oliwy na wierzchu. Można podawać z grzankami.
Miski z kremową zupą z pomidorów udekorowaną grzankami i kawałkami świeżego ogórka, w otoczeniu świeżych ziół, pomidorów, czosnku oraz kawałków białego sera na osobnym talerzyku.
Gazpacho możesz podać z grzankami lub opiekanym chlebem oraz fetą, kozim serem lub halloumiCanvaProINTERIA.PL
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 2 ogórki gruntowe1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula biała lub czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 kromki białego pieczywa, może być wnętrze bułki
  • kilka kostek sera feta
  • sól, pieprz, kilka listków bazylii
  1. Sparz pomidory wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój.
  2. Ogórki obierz, pokrój. Paprykę też pokrój, nie trzeba z niej zdejmować skórki. Posiekaj też cebulę.
  3. Do kielicha blendera włóż warzywa, 2 kromki pieczywa, dodaj oliwę, ocet, sok z cytryny i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli wyszło za gęste, dodaj zimnej wody.
  4. Przygotuj grzanki. Pokrojone w kostkę pieczywo podsmaż na suchej patelni, dodaj łyżeczkę oliwy i zioła suszone i podsmaż jeszcze chwilkę, aż się zarumienią.
  5. Schłodź w lodówce minimum godzinę. Podawaj posypane serem feta i grzankami, polane lekko z wierzchu oliwą.
Jasnożółta zupa krem podana w białych miskach, udekorowana świeżymi, zielonymi warzywami pokrojonymi w kostkę oraz ziołami, na tle jasnego blatu z widocznymi kromkami chleba i sztućcami.
Chłodnik z melona i ogórków to ciekawy pomysł na letni obiad w upalny dzieńCanvaProINTERIA.PL
  • 1 melon
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 5 listków mięty
  • sok z limonki lub cytryny
  • oliwa extra virgin
  • 3 kostki lodu
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: szczypta chili
  1. Z melona usuń pestki i wydrąż miąższ, przełóż go do blendera. Ogórki obierz i pokrój na plasterki.
  2. Miąższ melona zmiksuj z jogurtem, ogórkami, lodem, sokiem z limonki lub cytryny, solą, miętą i opcjonalnie odrobiną chili dla podkręcenia smaku.
  3. Schłodzić minimum godzinę. Przed podaniem polać odrobina oliwy z wierzchu.
Chłodnik ogórkowy z koperkiem oraz kawałkami ziemniaków, podany w szklanej miseczce na serwetce, obok świeża zielenina, kostki ogórka, czosnek, oliwki i dzbanek z kefirem lub jogurtem.
Chłodnik z oliwkami, ogórkiem i ziemniakami dostarczy ci potasu i zdrowych tłuszczy z oliwekCanvaProINTERIA.PL
  • 4-5 ogórki gruntowe
  • pół pęczka koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 800 ml maślanki lub kefiru
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 70 g zielonych oliwek (ok. pół szklanki)
  • jajka ugotowane na półtwardo
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • oliwa
  • świeże listki bazylii do dekoracji
  1. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól, odstaw na chwilę i dokładnie odsącz nadmiar soku. Dzięki temu zupa nie będzie zbyt wodnista.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, koperek drobno posiekaj.
  3. Do ogórków dodaj czosnek, koperek oraz kmin rzymski. Następnie wlej maślankę lub kefir, dodaj sok z cytryny, przekrojone na pół oliwki i pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki.
  4. Całość dopraw solą i pieprzem według uznania.
  5. Podawaj dobrze schłodzone, udekorowane jajkiem z półpłynnym żółtkiem, odrobiną oliwy i listkami świeżej bazylii.

Zobacz również:

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 137: Marieta ŻukowskaKatarzyna ZdanowiczINTERIA.PL