„Ewa gotuje”: Zupa kalafiorowaPolsat

Zupa kalafiorowa jak u babci. Wachowicz podaje ją z wyjątkowym dodatkiem

Zupa kalafiorowa to klasyczne danie kuchni polskiej, które smakuje zarówno młodszym, jak i starszym domownikom. Delikatny smak kalafiora doskonale łączy się z marchewką, pietruszką, porą i aromatycznymi przyprawami. Przepis zawiera również instrukcję przygotowania kluseczek grysikowych, którymi można dopełnić tę pyszną zupę.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Zupa kalafiorowa. Składnik

  • ½ kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • biała część pora
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1  liść laurowy
  • 1 łyżka przyprawy warzywnej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • koperek do dekoracji

KLUSECZKI GRYSIKOWE

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1  jajko
Zupa kalafiorowa
Zupa kalafiorowa123RF/PICSEL

Zupa kalafiorowa. Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie zupy zacząć od makaronu. Grysik wysypać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto. 
  2. Przykryć i odstawić pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę i połówkę selera pokroić w zapałkę, białą część pora w półplasterki. Przełożyć do garnka. 
  3. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i domową mieszanką przypraw. 
  4. Zalać wodą (1 ½ l). Dorzucić posiekany czosnek. Posolić, przykryć i doprowadzić do wrzenia. 
  5. Gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut. 
  6. Połówkę kalafiora podzielić na różyczki, dodać do wywaru i pod przykryciem gotować przez kolejne 10, najwyżej 15 minut. 
  7. Część ciasta grysikowego zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do zupy. 
  8. Resztę zetrzeć na papier do pieczenia, wysuszyć i używać do innych zup. 
  9. Kalafiorową nałożyć na talerz. Udekorować koperkiem. 

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News