Zupa kalafiorowa jak u babci. Wachowicz podaje ją z wyjątkowym dodatkiem
Zupa kalafiorowa to klasyczne danie kuchni polskiej, które smakuje zarówno młodszym, jak i starszym domownikom. Delikatny smak kalafiora doskonale łączy się z marchewką, pietruszką, porą i aromatycznymi przyprawami. Przepis zawiera również instrukcję przygotowania kluseczek grysikowych, którymi można dopełnić tę pyszną zupę.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Zupa kalafiorowa. Składnik
- ½ kalafiora
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- biała część pora
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka przyprawy warzywnej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- koperek do dekoracji
KLUSECZKI GRYSIKOWE
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 jajko

Zupa kalafiorowa. Sposób przygotowania
- Przygotowanie zupy zacząć od makaronu. Grysik wysypać na stolnicę. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko, wymieszać i wyrobić ciasto.
- Przykryć i odstawić pod przykryciem. Marchewkę, pietruszkę i połówkę selera pokroić w zapałkę, białą część pora w półplasterki. Przełożyć do garnka.
- Przyprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i domową mieszanką przypraw.
- Zalać wodą (1 ½ l). Dorzucić posiekany czosnek. Posolić, przykryć i doprowadzić do wrzenia.
- Gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut.
- Połówkę kalafiora podzielić na różyczki, dodać do wywaru i pod przykryciem gotować przez kolejne 10, najwyżej 15 minut.
- Część ciasta grysikowego zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do zupy.
- Resztę zetrzeć na papier do pieczenia, wysuszyć i używać do innych zup.
- Kalafiorową nałożyć na talerz. Udekorować koperkiem.
Polecamy również:
