Cukier to teraz produkt na wagę złota. Zrobisz go sam w domu

Cukier możemy zrobić sami w domu! Granulowany czy w formie syropu? To proste!
Cukier możemy zrobić sami w domu! Granulowany czy w formie syropu? To proste!123RF/PICSEL

Jak zrobić cukier domowym sposobem

Ceny cukru i jego dostępność to ostatnio jeden z najgorętszych tematów w Polsce
Ceny cukru i jego dostępność to ostatnio jeden z najgorętszych tematów w Polsce123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Jak zrobić cukier z buraka w domu

    Gdy na sklepowych półkach cukru brak, można spróbować zrobić go samemu
    Gdy na sklepowych półkach cukru brak, można spróbować zrobić go samemu123RF/PICSEL
    • Buraki opłucz, obierz i pokrój w cienkie krążki,
    • Umieść je w glinianym garnku, a następnie wstaw do piekarnika. Pilnuj, aby buraki nie przypaliły się.
    • Gdy buraki będą miękkie, połóż je na blaszce do pieczenia. Włóż z powrotem do piekarnika i pozostaw do wyschnięcia.
    • Ostatni etap to zmielenie wysuszonych plasterków. Domowy cukier w granulkach gotowy!

    Jak zrobić cukier z buraków cukrowych w domu

    Syrop z buraków cukrowych możesz zrobić w swoim domu
    Syrop z buraków cukrowych możesz zrobić w swoim domuROBERT STACHNIK/REPORTER123RF/PICSEL

    Zobacz również:

    Syrop z buraka z powodzeniem zastąpi cukier
    Syrop z buraka z powodzeniem zastąpi cukierGetty Images
    • 10 kg buraków cukrowych (uzyskamy 1 litr syropu)
    • Umyj, wyszoruj i obierz buraki,
    • Pokrój buraki na małe kawałki, zalej wodą i gotuj powoli, aż staną się miękkie,
    • Jeśli buraki cukrowe zmiękną, trzeba je odcedzić, a powstały płyn gotować na małym ogniu do 8 godzin,
    • Po takim czasie płyn zmieni się w gęstą i słodką masę, która będzie miała kolor ciemnego brązu.
    • Odstaw syrop do ostygnięcia - po tym syrop jest już gotowy do spożycia.

    Jak zrobić cukier z brzozy

    Ksylitol sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego cukru
    Ksylitol sprawdzi się jako zamiennik tradycyjnego cukru123RF/PICSEL
    Nic nie wskazuje na to, by cena cukry oraz jego ilość ustabilizowała się w najbliższym czasie
    Nic nie wskazuje na to, by cena cukry oraz jego ilość ustabilizowała się w najbliższym czasieMarek Lasyk/REPORTER East News
    "Biała śmierć" - mity o cukrzeInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?