Reklama

Reklama

Cukier to teraz produkt na wagę złota. Zrobisz go sam w domu

Limity albo puste półki. W Polsce rośnie panika związana z brakiem dostaw cukru. Z różnych zakątków kraju docierają głosy, że teraz to produkt na wagę złota. Rozwiązanie? Cukier możemy zrobić sami w domu. Istnieje kilka przepisów, które sprawdzą się w czasie, gdy nie będziemy mogli zakupić potrzebnego nam produktu.

Ceny cukru i jego dostępność to ostatnio zdecydowanie jeden z najgorętszych tematów w Polsce. Problem zaczął się początkiem lipca 2022 roku. Polacy ruszyli na zakupy i kupowali po kilka czy kilkanaście kilogramów produktu. Sklepy musiały wprowadzić limity, a Polacy zaczęli kupować cukier w sieci. Nie przeraża ich nawet cena - 1 kg kosztuje tam 9 zł.

Jak zrobić cukier domowym sposobem

Brak cukru na sklepowych półkach? Bez paniki. Gdy cukru w sklepie nie ma, możemy sięgnąć po jego zamienniki takie jak np. miód, ksylitol, stewię czy syrop klonowy. 

To jedno rozwiązanie. Drugie jest natomiast związane z domowymi metodami jego pozyskiwania.  W ostatnim czasie coraz częściej szukamy informacji, jak zrobić cukier domowym sposobem. Okazuje się, że nie jest to tak trudne, jak się wydaje. Oczywiście trzeba się liczyć z tym, że domowa produkcja może nam zająć trochę czasu.

Reklama

Zobacz również: Katarzyna Bosacka porównała ceny cukru w siedmiu krajach. Jak wypadła Polska?

Jak zrobić cukier z buraka w domu

Istnieje kilka sposobów, by zrobić cukier w domu. W przypadku tego przepisu, aby otrzymać 1 kg produktu, potrzebne jest 5 kg buraków.

Cukier granulowany z buraków - przepis

  • Buraki opłucz, obierz i pokrój w cienkie krążki,
  • Umieść je w glinianym garnku, a następnie wstaw do piekarnika. Pilnuj, aby buraki nie przypaliły się.
  • Gdy buraki będą miękkie, połóż je na blaszce do pieczenia. Włóż z powrotem do piekarnika i pozostaw do wyschnięcia.
  • Ostatni etap to zmielenie wysuszonych plasterków. Domowy cukier w granulkach gotowy!

Zobacz również: Produkty, które obniżają poziom cukru. Dodaj do herbaty lub zaparz

Jak zrobić cukier z buraków cukrowych w domu

Cukier buraczany jest jedną z dwóch najpopularniejszych odmian jadalnego cukru na świecie. Niemal w całości składa się z sacharozy. Domową alternatywą dla sklepowego produktu może być syrop buraczany domowej roboty, którego historyczna nazwa to "cyrop" lub "fjut".

W ostatnim czasie ten nieco zapomniany przysmak z Kujaw i Pomorza zyskuje na popularności, a my możemy go przyrządzić sami w domu. Syrop buraczany będzie nie tylko świetną alternatywą dla cukru - jest również bogaty w witaminy i minerały.

Syrop z buraków cukrowych - przepis

Syrop z buraków cukrowych sprawdzi się świetnie jako zamiennik białego cukru. Można nim słodzić desery, kawę i herbatę. Jest również świetnym dodatkiem do deserów czy owsianki. Chociaż jego produkcja jest czasochłonna, to jego smak wynagradza wszelkie trudy przygotowań.

Składniki:

  • 10 kg buraków cukrowych (uzyskamy 1 litr syropu)

Jak zrobić cukier z buraków w domu?

  • Umyj, wyszoruj i obierz buraki,
  • Pokrój buraki na małe kawałki, zalej wodą i gotuj powoli, aż staną się miękkie,
  • Jeśli buraki cukrowe zmiękną, trzeba je odcedzić, a powstały płyn gotować na małym ogniu do 8 godzin,
  • Po takim czasie płyn zmieni się w gęstą i słodką masę, która będzie miała kolor ciemnego brązu.
  • Odstaw syrop do ostygnięcia - po tym syrop jest już gotowy do spożycia.

Zobacz również:  Zastąpi drogi cukier. Jak uprawiać stewię w domowych warunkach? 

Jak zrobić cukier z brzozy

W sieci szukamy też często informacji, jak zrobić samemu cukier z brzozy, czyli ksylitol. Warto pamiętać, że produkcja ksylitolu w warunkach domowych nie jest możliwa. Dlatego też w tym przypadku warto sięgnąć po produkty dostępne w sklepie.

Ksylitol to naturalny słodzik, który jest określany powszechnie jako cukier brzozowy. Do niedawna był całkowicie pozyskiwany jedynie z kory brzozy, ale w dobie produkcji na masową skalę wielu producentów pozyskuje go z kukurydzy. Swoim wyglądem i smakiem przypomina tradycyjny cukier pozyskiwany z buraków cukrowych. Może się jednak wydawać trochę słodszy - a to dzięki budowie jego cząsteczek, które umożliwiają dodatkowe pobudzanie receptorów na języku.

Ksylitol sprawdzi się jako zamiennik cukru do słodzenia kawy czy herbaty i przy wypiekach dietetycznych. Jest znacznie mniej kaloryczny niż jego popularny odpowiednik - ta sama objętość ksylitolu jest o 40 proc. mniej kaloryczna niż cukru.

***

Zobacz również:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukier | syrop z buraków | Ksylitol

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy