Dieta kopenhaska. Surowe wytyczne, sztywny jadłospis. Żujesz gumę? To koniec wyzwania

Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej rygorystycznych wersji diety ubogoenergetycznej, odmianą głodówki
Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej rygorystycznych wersji diety ubogoenergetycznej, odmianą głodówki123RF/PICSEL

Dieta kopenhaska - sprawdzian siły charakteru?

Dieta kopenhaska - metabolizm endogenny

Dobowa kaloryczność w trakcie 13 dni diety kopenhaskiej waha się pomiędzy 500 a 800 kcal
Dobowa kaloryczność w trakcie 13 dni diety kopenhaskiej waha się pomiędzy 500 a 800 kcal123RF/PICSEL

Ujemny bilans energetyczny spowalnia metabolizm

Zobacz również:

    Dieta kopenhaska - zalecenia

    Zdrowsze jedzenie i trochę ruchu zagwarantuje sukces
    Zdrowsze jedzenie i trochę ruchu zagwarantuje sukces123RF/PICSEL

    Dieta kopenhaska - 5 zasad

    1. Sięgaj tylko po produkty dozwolone, nie szukaj zamienników.
    2. Przestrzegaj ustalonych godzin spożywania posiłków. 13-dniowy jadłospis jest rozpisany bardzo skrupulatnie, łącznie z godzinami posiłków (dopuszczalne są 30 minutowe przesunięcia). Zaplanowano trzy:Śniadanie - zjadane między 8.00-9.00,Obiad - 12.00-14.00,Kolację 16.00-18.00, choć - zgodnie z rozpiską - w siódmym dniu na kolację jest "nic".
    3. Zaakceptuj, że w tym modelu żywieniowym błędy są niedozwolone. Sięgnięcie po gumę do żucia czy jakąkolwiek, nawet najmniej kaloryczną przekąskę (choćby dodatkowe warzywo), skutkuje przerwaniem diety i koniecznością rozpoczęcia procesu od nowa.
    4. Zrezygnuj z aktywności fizycznej - choć powszechnie wiadomo, że aktywność fizyczna jest niezbędna dla zdrowia i dobrej sylwetki, drastyczne obniżenie kaloryczności w trakcie 13-dniowej diety sprawia, że organizm nie ma energii na aktywności sportowe. Bezpieczniej z nich zrezygnować.
    5. 13 dni to złota zasada - dieta nie może trwać ani jedno dnia krócej, nie może też zostać przedłużona. Przedłużanie diety grozi niedoborami składników odżywczych, skrócenie - brakiem efektów.

    Dieta kopenhaska - produkty dozwolone

    Zobacz również:

      Dieta kopenhaska - produkty zakazane

      • produkty smażone w głębokim tłuszczu (nie tylko mięso, ale też frytki, pączki czy placki ziemniaczane),
      • produkty typu fast food,
      • słone przekąski,
      • słodycze i wyroby cukiernicze,
      • słodzone napoje gazowane,
      • najsłodsze owoce, czyli banany, winogrona, śliwki, tak świeże, jak i suszone.
      Trzydniowa dieta na płaski brzuch to mitNewseria Lifestyle/informacja prasowa

      Dieta kopenhaska - oryginalny jadłospis

      • śniadanie: czarna kawa z kostką cukru
      • obiad: 2 jajka na twardo, szklanka gotowanego szpinaku, pomidor
      • kolacja: befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.
      • śniadanie: czarna kawa z kostką cukru
      • obiad: befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny plus surowy owoc - do wyboru: jabłko, ananas lub grapefruit
      • kolacja: plaster chudej szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.
      • śniadanie: czarna kawa z kostką cukru plus grzanka
      • obiad: szklanka gotowanego szpinaku, pomidor i mały surowy owoc
      • kolacja: 2 jajka na twardo, 5 liści sałaty z łyżką oliwy i sokiem z cytryny.
      • śniadanie: czarna kawa z kostką cukru
      • obiad: jajko na twardo, mała strata marchewka, małe opakowanie twarożku lub serka wiejskiego (maksymalnie 150 gr.)
      • kolacja: pół szklanki kompotu owocowego bez cukru, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego.
      • śniadanie: 1 duża starta marchewka z dodatkiem soku z cytryny
      • obiad: chuda gotowana (lub smażona bez tłuszczu) ryba, podana z sokiem z cytryny
      • kolacja: befsztyk wołowy (200 g) z sałatką z pięciu liści sałaty i 6-8 różyczek gotowanego brokułu.
      • śniadanie: czarna kawa z kostką cukru plus grzanka
      • obiad: gotowana lub duszona pierś z kurczaka (bez skóry), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny
      • kolacja: 2 jajka na twardo, duża marchewka.
      • śniadanie: herbata bez cukru (optymalnie - zielona)
      • obiad: kawałek chudego mięsa z kurczaka lub indyka (grillowany lub pieczony bez dodatku tłuszczu), owoc
      • kolacja: nic.

      Dieta kopenhaska - zalety

      Dieta kopenhaska
      Dieta kopenhaska123RF/PICSEL

      Dieta kopenhaska - wady

      Zobacz również:

      • bóle i zawroty głowy,
      • spadek energii i sił witalnych,
      • osłabienie, nudności, wymioty,
      • wyraźne pogorszenie nastroju, wahania nastroju, nadpobudliwość, drażliwość, a także apatia i senność,
      • sztywny jadłospis wyklucza stosowanie tej diety u osób z alergią na konkretne produkty,
      • dieta kopenhaska nie uwzględnia preferencji smakowych czy innych czynników, które determinują dobór produktów do jadłospisu (chociażby rezygnacji ze spożycia mięsa i innych produktów odzwierzęcych - dieta bazuje na jajkach),
      • jadłospis nie jest oparty na zasadach zdrowego żywienia, posiłki nie są zbilansowane, nie dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych, tak makro-, jak i mikroskładników, a także witamin i błonnika.

      Dieta kopenhaska - skuteczność natychmiastowa i długofalowa

      Dieta kopenhaska - kto może się jej podjąć?

      Dieta kopenhaska - przeciwwskazania

      • dzieci i młode osoby w trakcie dojrzewania,
      • osoby z niewielką nadwagą,
      • kobiety ciężarne i matki karmiące,
      • osoby ze skłonnością do zaparć (mogą się nasilić).

      Dieta kopenhaska - konsekwencje zdrowotne

      • miażdżycy, podniesionym poziomie cholesterolu we krwi i innych schorzeniach kardiologicznych,
      • cukrzycy i insulinooporności,
      • depresji i innymi problemach w obszarze zdrowia psychicznego,
      • dysfunkcjach nerek,
      • osteoporozie.
      dieta
      dieta123RF/PICSEL

      Dieta kopenhaska, i co dalej?

      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?