Dodaj do kawy, a będzie dużo zdrowsza. Dietetyk poleca 8 produktów

Dzień bez kawy to dla ciebie dzień stracony? Możesz połączyć przyjemne z pożytecznym i uzupełnić „małą czarną” o zdrowe dodatki. Takie połączenie zadziała korzystnie na mózg, wątrobę czy nerki, jak i poprawi samopoczucie.

Dodaj do kawy, a wzmocnisz jej prozdrowotne działanie
Dodaj do kawy, a wzmocnisz jej prozdrowotne działanie123RF/PICSEL

Dzienny limit kawy

Ile razy dziennie można pić kawę? Naukowe opracowania sugerują, że optymalna dawka dla zdrowia to 3-5 filiżanek dziennie. Ze względu na zawartość kofeiny, lepiej nie przekraczać maksymalnej, dziennej dawki. Jest ona w końcu zawarta również w innych napojach, po które sięgamy w ciągu dnia, np. w herbacie.

Według FDA (Food and Drug Administration), maksymalna dawka kofeiny, jaką mogą spożywać osoby dorosłe, to 400 mg dziennie (ok. 3-4 filiżanki kawy).

Warto pamiętać, że ilość kofeiny w filiżance kawy zależy od odmiany i sposobu przyrządzenia. Przykładowo, jedna filiżanka kawy filtrowanej zawiera ok. 140 mg kofeiny, espresso to ok. 63 mg kofeiny, a podwójne espresso - ok. 125 mg. Jedna filiżanka kawy rozpuszczalnej to dawka 30-90 mg kofeiny.

Kawa pomaga poprawić krążenie krwi, jest sprzymierzeńcem w odchudzaniu, jest cennym źródłem antyoksydantów, dodaje energii i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Tak w skrócie można opisać prozdrowotne właściwości kawy, które ustalili naukowcy.

Kawa ma wiele cennych dla zdrowia właściwości
Kawa ma wiele cennych dla zdrowia właściwości123RF/PICSEL

Dodaj do kawy, a będzie dużo zdrowsza. Dietetyk poleca 8 dodatków

Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Warto połączyć przyjemne z pożytecznym i wzbogacić "małą czarną" o korzystne dla zdrowia składniki.

Kawa może zyskać nowe, prozdrowotne właściwości dzięki takim dodatkom jak np. kardamon czy kurkuma
Kawa może zyskać nowe, prozdrowotne właściwości dzięki takim dodatkom jak np. kardamon czy kurkuma123RF/PICSEL

Dietetyk, dr Bartek Kulczyński wskazuje osiem naturalnych dodatków, które wzmocnią właściwości prozdrowotne kawy, a przy okazji sprawią, że napój zyska atrakcyjniejszy smak i aromat.

  1. Kardamon - kawa z dodatkiem kardamonu korzystnie zadziała na gospodarkę węglowodanową. Już sama kawa działa prewencyjnie w kontekście rozwoju cukrzycy typu 2, a kardamon przeciwdziała insulinooporności. Dietetyk zwraca uwagę, że najlepszym dodatkiem będzie kardamon malabarski,
  2. Kurkuma - jedna z najzdrowszych przypraw świata,  która dzięki obecności kurkuminy wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Dlatego też mogą po nią sięgnąć osoby zmagające się z chorobą zwyrodnieniową stawów, u podłoża której stoi stan zapalny. Dietetyk przytacza badania wykazujące  przeciwdepresyjne działanie kurkumy. Produkty na jej bazie przyczyniają się do poprawy nastroju. Oprócz tego przyprawa działa korzystnie na wątrobę,
  3. Cynamon cejloński - pomaga uregulować gospodarkę węglowodanową, obniża poziom glukozy we krwi.
  4. Goździki - działają ochronnie na wątrobę i nerki,
  5. Kakao - zdrowym dodatkiem będzie to prawdziwe, a nie napój typu instant. Kawa i kakao to połączenie cenne dla mózgu. Kawa zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i wspiera sprawność umysłową. Z podobnym działaniem mamy do czynienia w przypadku kakao. Zwiększa plastyczność mózgu i sprawia, że między komórkami nerwowymi powstają nowe połączenia, co usprawnia ich działanie. A to przekłada się na wydajniejsze funkcjonowanie mózgu i lepszą pamięć,
  6. Masło orzechowe - kawa z masłem orzechowym to dość oryginalne rozwiązanie. Związki zawarte w orzechach zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych. Ich spożywanie - jak mówi dietetyk - wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca aż o 34 proc. i udarów mózgu o 10 proc.,
  7. Żółtko i gałka muszkatołowa - kolejny ciekawy wariant, w którym można wykorzystać z mleczko kokosowe. Dietetyk przypomina, że żółtko to znakomite źródło choliny zapobiegającej stłuszczeniu i zwłóknieniu wątroby, zmniejsza ryzyko demencji, poprawia sprawność umysłu. Napój można uzupełnić odrobiną cynamonu i laską waniliową,
  8. Kawa z zieloną herbatą matcha.

Matcha jest cenna dla zdrowia z wielu powodów. Jest antyoksydantem, zmniejsza ryzyko chorób wątroby, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, zwiększa koncentrację i poprawia pamięć. Oprócz tego działa ochronnie na serce. Więcej o właściwościach matchy przeczytasz w naszym artykule Spala tłuszcz, odmładza i reguluje poziom cukru we krwi. Oto najzdrowsza z herbat.

Magdalena Sobkowiak-Czarnecka o sile kobiet i wspieraniu sięINTERIA.PL
INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?