Dodaj do kawy, a będzie dużo zdrowsza. Dietetyk poleca 8 produktów

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dodaj do kawy, a wzmocnisz jej prozdrowotne działanie
Dodaj do kawy, a wzmocnisz jej prozdrowotne działanie123RF/PICSEL

Dzienny limit kawy

Kawa ma wiele cennych dla zdrowia właściwości
Kawa ma wiele cennych dla zdrowia właściwości123RF/PICSEL

Dodaj do kawy, a będzie dużo zdrowsza. Dietetyk poleca 8 dodatków

Kawa może zyskać nowe, prozdrowotne właściwości dzięki takim dodatkom jak np. kardamon czy kurkuma
Kawa może zyskać nowe, prozdrowotne właściwości dzięki takim dodatkom jak np. kardamon czy kurkuma123RF/PICSEL
  1. Kardamon - kawa z dodatkiem kardamonu korzystnie zadziała na gospodarkę węglowodanową. Już sama kawa działa prewencyjnie w kontekście rozwoju cukrzycy typu 2, a kardamon przeciwdziała insulinooporności. Dietetyk zwraca uwagę, że najlepszym dodatkiem będzie kardamon malabarski,
  2. Kurkuma - jedna z najzdrowszych przypraw świata,  która dzięki obecności kurkuminy wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Dlatego też mogą po nią sięgnąć osoby zmagające się z chorobą zwyrodnieniową stawów, u podłoża której stoi stan zapalny. Dietetyk przytacza badania wykazujące  przeciwdepresyjne działanie kurkumy. Produkty na jej bazie przyczyniają się do poprawy nastroju. Oprócz tego przyprawa działa korzystnie na wątrobę,
  3. Cynamon cejloński - pomaga uregulować gospodarkę węglowodanową, obniża poziom glukozy we krwi.
  4. Goździki - działają ochronnie na wątrobę i nerki,
  5. Kakao - zdrowym dodatkiem będzie to prawdziwe, a nie napój typu instant. Kawa i kakao to połączenie cenne dla mózgu. Kawa zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i wspiera sprawność umysłową. Z podobnym działaniem mamy do czynienia w przypadku kakao. Zwiększa plastyczność mózgu i sprawia, że między komórkami nerwowymi powstają nowe połączenia, co usprawnia ich działanie. A to przekłada się na wydajniejsze funkcjonowanie mózgu i lepszą pamięć,
  6. Masło orzechowe - kawa z masłem orzechowym to dość oryginalne rozwiązanie. Związki zawarte w orzechach zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych. Ich spożywanie - jak mówi dietetyk - wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca aż o 34 proc. i udarów mózgu o 10 proc.,
  7. Żółtko i gałka muszkatołowa - kolejny ciekawy wariant, w którym można wykorzystać z mleczko kokosowe. Dietetyk przypomina, że żółtko to znakomite źródło choliny zapobiegającej stłuszczeniu i zwłóknieniu wątroby, zmniejsza ryzyko demencji, poprawia sprawność umysłu. Napój można uzupełnić odrobiną cynamonu i laską waniliową,
  8. Kawa z zieloną herbatą matcha.
Magdalena Sobkowiak-Czarnecka o sile kobiet i wspieraniu sięINTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?