Dodaj do kawy, a będzie dużo zdrowsza. Dietetyk poleca 8 produktów
Dzień bez kawy to dla ciebie dzień stracony? Możesz połączyć przyjemne z pożytecznym i uzupełnić „małą czarną” o zdrowe dodatki. Takie połączenie zadziała korzystnie na mózg, wątrobę czy nerki, jak i poprawi samopoczucie.

Dzienny limit kawy
Ile razy dziennie można pić kawę? Naukowe opracowania sugerują, że optymalna dawka dla zdrowia to 3-5 filiżanek dziennie. Ze względu na zawartość kofeiny, lepiej nie przekraczać maksymalnej, dziennej dawki. Jest ona w końcu zawarta również w innych napojach, po które sięgamy w ciągu dnia, np. w herbacie.
Według FDA (Food and Drug Administration), maksymalna dawka kofeiny, jaką mogą spożywać osoby dorosłe, to 400 mg dziennie (ok. 3-4 filiżanki kawy).
Zobacz również:
Warto pamiętać, że ilość kofeiny w filiżance kawy zależy od odmiany i sposobu przyrządzenia. Przykładowo, jedna filiżanka kawy filtrowanej zawiera ok. 140 mg kofeiny, espresso to ok. 63 mg kofeiny, a podwójne espresso - ok. 125 mg. Jedna filiżanka kawy rozpuszczalnej to dawka 30-90 mg kofeiny.
Kawa pomaga poprawić krążenie krwi, jest sprzymierzeńcem w odchudzaniu, jest cennym źródłem antyoksydantów, dodaje energii i zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2. Tak w skrócie można opisać prozdrowotne właściwości kawy, które ustalili naukowcy.

Dodaj do kawy, a będzie dużo zdrowsza. Dietetyk poleca 8 dodatków
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Warto połączyć przyjemne z pożytecznym i wzbogacić "małą czarną" o korzystne dla zdrowia składniki.

Dietetyk, dr Bartek Kulczyński wskazuje osiem naturalnych dodatków, które wzmocnią właściwości prozdrowotne kawy, a przy okazji sprawią, że napój zyska atrakcyjniejszy smak i aromat.
- Kardamon - kawa z dodatkiem kardamonu korzystnie zadziała na gospodarkę węglowodanową. Już sama kawa działa prewencyjnie w kontekście rozwoju cukrzycy typu 2, a kardamon przeciwdziała insulinooporności. Dietetyk zwraca uwagę, że najlepszym dodatkiem będzie kardamon malabarski,
- Kurkuma - jedna z najzdrowszych przypraw świata, która dzięki obecności kurkuminy wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Dlatego też mogą po nią sięgnąć osoby zmagające się z chorobą zwyrodnieniową stawów, u podłoża której stoi stan zapalny. Dietetyk przytacza badania wykazujące przeciwdepresyjne działanie kurkumy. Produkty na jej bazie przyczyniają się do poprawy nastroju. Oprócz tego przyprawa działa korzystnie na wątrobę,
- Cynamon cejloński - pomaga uregulować gospodarkę węglowodanową, obniża poziom glukozy we krwi.
- Goździki - działają ochronnie na wątrobę i nerki,
- Kakao - zdrowym dodatkiem będzie to prawdziwe, a nie napój typu instant. Kawa i kakao to połączenie cenne dla mózgu. Kawa zapobiega rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych i wspiera sprawność umysłową. Z podobnym działaniem mamy do czynienia w przypadku kakao. Zwiększa plastyczność mózgu i sprawia, że między komórkami nerwowymi powstają nowe połączenia, co usprawnia ich działanie. A to przekłada się na wydajniejsze funkcjonowanie mózgu i lepszą pamięć,
- Masło orzechowe - kawa z masłem orzechowym to dość oryginalne rozwiązanie. Związki zawarte w orzechach zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych. Ich spożywanie - jak mówi dietetyk - wiąże się z mniejszym ryzykiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca aż o 34 proc. i udarów mózgu o 10 proc.,
- Żółtko i gałka muszkatołowa - kolejny ciekawy wariant, w którym można wykorzystać z mleczko kokosowe. Dietetyk przypomina, że żółtko to znakomite źródło choliny zapobiegającej stłuszczeniu i zwłóknieniu wątroby, zmniejsza ryzyko demencji, poprawia sprawność umysłu. Napój można uzupełnić odrobiną cynamonu i laską waniliową,
- Kawa z zieloną herbatą matcha.
Matcha jest cenna dla zdrowia z wielu powodów. Jest antyoksydantem, zmniejsza ryzyko chorób wątroby, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, zwiększa koncentrację i poprawia pamięć. Oprócz tego działa ochronnie na serce. Więcej o właściwościach matchy przeczytasz w naszym artykule Spala tłuszcz, odmładza i reguluje poziom cukru we krwi. Oto najzdrowsza z herbat.