Najzdrowsza fasola. Obniża cholesterol i cukier we krwi
Rośliny strączkowe to jedno z lepszych źródeł białka w naszej diecie. Ich nasiona zawierają nie tylko dużo błonnika, ale także liczne witaminy, minerały i substancje bioaktywne. Pod tym względem niezwykle wyróżnia się wciąż mało popularna w naszym kraju czarna fasola. Ma charakterystyczny orzechowy i lekko słodki smak, dzięki czemu idealnie pasuje do wielu potraw czy warzywnych sałatek. Świetnie wpływa na poziom cukru we krwi, wzmacnia układ nerwowy i wspomaga procesy trawienne, a to dopiero część jej zalet. Sprawdź, dlaczego warto włączyć czarną fasolę do diety.
Spis treści:
Czarna fasola najlepsza dla cukrzyków
Czarna fasola jest bogatym źródłem błonnika, znajdziemy w niej też węglowodany złożone. Dodając ją do posiłków, na długo zapewnimy sobie poczucie sytości. Czarna fasola pomaga regulować poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko insulinooporności. Warto stosować ją także w czasie diety redukcyjnej, bo hamuje apetyt i wypłaszcza krzywe cukrowe.
Czarna fasola a choroby układu krążenia
Znajdujące się w czarnej fasoli minerały i substancje bioaktywne korzystnie wpływają na układ krążenia. Obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Regulują też ciśnienie tętnicze w ten sposób chronią przed wieloma chorobami serca.
Czarna fasola wspiera pracę mózgu
Regularne spożywanie czarnej fasoli wspiera też pracę mózgu i całego układu nerwowego. Poprawia pamięć i koncentrację, wzmacnia odporność na stres i ułatwia zasypianie. Wszystko dzięki znajdującym się w fasoli witaminom z grupy B. W znacznym stopniu poprawiają one nastrój i zmniejszają ryzyko stanów depresyjnych.
Zobacz również:
Czarna fasola a trawienie
Czarna fasola jest również polecana osobom z dolegliwościami trawiennymi. Znajdujący się w niej błonnik reguluje pracę jelit, wzmacnia naturalną florę bakteryjną i chroni przed zaparciami. Sprzyja też regenerowaniu tego ważnego narządu.
Czarna fasola wzmocni odporność
Czarna fasola jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy i ważnych minerałów, np. żelaza. W naturalny sposób wzmacnia odporność, dodaje energii i zmniejsza ryzyko anemii.
Czarna fasola a procesy starzenia się
Czarna fasola jest szczególnie zdrowa ze względu na znajdujące się w niej antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze. Odpowiadają one za usuwanie wolnych rodników z organizmu i zwalczanie stresu oksydacyjnego. Dzięki temu chronią organizm przed stanami zapalnymi i opóźniają procesy starzenia się w całym ciele. Udowodniono, że przeciwutleniacze zmniejszają też ryzyko nowotworów i chorób neurodegradacyjnych, np. alzheimera.
Czytaj także: