Prosta mikstura na bazie drożdży. Działa lepiej niż kosmetyk z drogerii

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Cudowne właściwości napojów na bazie drożdży - niesamowite, jakie mają działanie
Cudowne właściwości napojów na bazie drożdży - niesamowite, jakie mają działanie123RF/PICSEL

Właściwości drożdży

Zobacz również:

Z drożdży można przyrządzić napój, który ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie

  1. W pierwszym kroku musimy zabić drożdże, zalewając je wodą o temperaturze około 70 st. C. Nie powinno się zalewać ich wrzątkiem, ponieważ stracą wiele cennych właściwości! 
  2.  Do sporządzenia szklanki mikstury używa się 30 g drożdży (ok. 1/3 kostki). 
  3. Ponieważ ich smak nie każdemu odpowiada, można go poprawić, dodając np. sok, herbatę czy mleko. 
  4. Ważne, by dodatki zastosować dopiero po zalaniu drożdży gorącą wodą.
Drożdżowy napój działa cuda
Drożdżowy napój działa cuda123RF/PICSEL

Drożdżowy napój na metabolizm i zdrowe jelita

Napój na bazie drożdży spowalnia siwienie

Napój na piękną cerę bez wyprysków

  1. 25 g drożdży (1/4 kostki) należy wymieszać na papkę z odrobiną ciepłego mleka. 
  2. Tak przygotowaną maseczkę nakładamy grubą warstwą na twarz oraz inne zmienione chorobowo miejsca - wypryski na plecach czy dekolcie. 
  3. Mikstura łagodzi podrażnienia i wysusza zmiany, a skórę oczyszcza z zanieczyszczeń i wygładza. Reguluje też ilość wydzielanego sebum. Stosuj ją raz w tygodniu, a niebawem zobaczysz efekty.
Napój z drożdży ma wiele cennych właściwości
Napój z drożdży ma wiele cennych właściwości123RF/PICSEL

Drożdże na rozstępy

Drożdże łagodzą objawy alergii

Drożdżowa odżywka dla... roślin

Drożdże do domowych wypieków

Chleb
Chleb123RF/PICSEL
  • 450 g mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli kuchennej
  • 375 ml ciepłej wody
  • mąka do podsypania 
  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj wodę i mieszaj wszystko drewnianą łyżką do momentu wchłonięcia suchych składników.
  2. Przykryj masę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, do momentu podwojenia objętości.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 st. Celsjusza. Włóż do niego garnek żeliwny lub piekarnik holenderski celem nagrzania. Zostaw go na 30 minut.
  4. Ciasto przenieś na blat posypany mąką i uformuj okrągły bochenek, zaginając boki ciasta do wewnątrz. Za każdym razem lekko obracaj kulę.
  5. Przenieś kulę ciasta na pergamin do pieczenia. Wierzch powinien się teraz znajdować na spodzie. Delikatnie uformuj ponownie kulę.
  6. Przenieś całość do wyjętego chwilę wcześniej garnka żeliwnego. Przykryj go pokrywką i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę. Piecz przez kolejne 12 minut do zezłocenia skórki.
  7. Chleb na drożdżach odstaw na 10 minut po wyjęciu z piekarnika przed krojeniem. W przeciwnym wypadku będzie gumowy wewnątrz.
  8. Podawaj ze świeżym masełkiem i ulubionymi dodatkami.
Odmładzająca, napinająca skórę maseczka do twarzyInteria DIY