Smakowita gratka dla grzybiarzy. Wysyp okazów leśnego "kurczaka" już we wrześniu

Jak rozpoznać żółciaka siarkowego?
Jak rozpoznać żółciaka siarkowego?123RF/PICSEL
  • Zaskakujący dla wielu amatorów grzybów jest smak nietypowej huby. Nie przypomina typowego posmaku innych okazów, bliżej mu do delikatnego mięsa kurczaka.
  • Żółciak siarkowy to grzyb wyjątkowo sycący i niskokaloryczny. Świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie diety odchudzającej.
  • Jednym z popularniejszych dań przygotowywanych na bazie grzyba są panierowane nuggetsy z żółciaka.

Żółta huba, czyli leśny kurczak

Zobacz również:

    Z czym można pomylić żółciaka siarkowego?

    Z czym można pomylić żółciaka siarkowego?
    Z czym można pomylić żółciaka siarkowego?123RF/PICSEL
    • jodłowica górska - posiada żółtawe owocniki, rośnie u podstawy drzewa - niemal zawsze na jodłach. Znajduje się pod częściową ochroną i jest niejadalna;
    • murszak rdzawy - wyróżnia się brązowawo-żółtym kolorem, rośnie u podstawy drzewa lub na korzeniach i jest w pełni niejadalny;
    • zębniczek północny - młode okazy przybierają kolor kremowy, który z czasem żółknie. Posiada kolce pod kapeluszem i jest niejadalny;
    • wachlarzowiec olbrzymi - młode grzyby przebarwiają się na brązowo, występują przy korzeniach drzew liściastych i są jadalne.

    Kiedy i gdzie rośnie żółciak?

    • dęby,
    • wierzby,
    • topole,
    • buki,
    • klony,
    • drzewa owocowe.

    Czy grzyb "kurczak" jest jadalny?

    Czy grzyb "kurczak" nadaje się do jedzenia?
    Czy grzyb "kurczak" nadaje się do jedzenia?123RF/PICSEL

    Niezbędny krok przed spożyciem "kurczaka" z lasu

    Przepis na marynowane grzybyInteria KulinariaInteria Kulinaria