Zakazane połączenie, które wzmaga procesy gnilne
Ziemniak jest warzywem uwielbianym przez Polaków. Jego bulwy stanowią bogate źródło witaminy C, a także korzystnie wpływają na metabolizm oraz układ nerwowy. Okazuje się jednak, że niewskazanym jest łączyć niektóre produkty spożywcze z ziemniakami, bowiem może skończyć się to negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia.
Ziemniaki są nieodłączną częścią polskiej kuchni. Kochamy je za knedle, kluski śląskie czy kopytka, stanowią również wyśmienity dodatek do mięs. Poza węglowodanami zawierają one również szereg cennych witamin i minerałów, a także korzystnie wpływają na układ pokarmowy i nerwowy. Jednak nie ze wszystkim tworzą połączenie korzystne dla naszego zdrowia. Z czym nie powinno się łączyć ziemniaków?
Z jakimi produktami nie należy łączyć ziemniaków?
Dietetycy od dawna przestrzegają przed łączeniem węglowodanów z białkiem. Idąc tym tropem, powinniśmy unikać łączenia ziemniaków z mięsem o wysokiej zawartości tłuszczu, np. kotletami schabowymi czy mielonymi. Może to doprowadzić do problemów trawiennych, zgagi, odbijania, wzdęć, uczucia ciężkości czy nawet wrażenia przelewania w brzuchu.
Kotlety mięsne i ziemniaki ulegają procesowi trawienia w innych miejscach przewodu pokarmowego, a co za tym idzie, spożywanie ich jednocześnie może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami trawiennymi. Wzmaga to procesy gnilne i fermentacyjne, co prowadzi do zaparć czy nieprzyjemnych gazów.
Kolejnym połączeniem, które - choć niewątpliwie jest smaczne - prowadzi do przykrych skutków, są ziemniaki z masłem. Dodanie tego tłuszczu do ziemniaków jest prawdziwą bombą kaloryczną, która może przyczyniać się do powstawania nadwagi i otyłości. To połączenie powoduje również wzrost poziomu glukozy we krwi, przez co trzustka zaczyna produkować zwiększone ilości insuliny, co również nie jest korzystne dla naszego zdrowia.
Czytaj również: Czarna lista napojów, które szkodzą nerkom