Zakazane połączenie, które wzmaga procesy gnilne
Ziemniak jest warzywem uwielbianym przez Polaków. Jego bulwy stanowią bogate źródło witaminy C, a także korzystnie wpływają na metabolizm oraz układ nerwowy. Okazuje się jednak, że niewskazanym jest łączyć niektóre produkty spożywcze z ziemniakami, bowiem może skończyć się to negatywnymi konsekwencjami dla zdrowia.

Zobacz również:
Ziemniaki są nieodłączną częścią polskiej kuchni. Kochamy je za knedle, kluski śląskie czy kopytka, stanowią również wyśmienity dodatek do mięs. Poza węglowodanami zawierają one również szereg cennych witamin i minerałów, a także korzystnie wpływają na układ pokarmowy i nerwowy. Jednak nie ze wszystkim tworzą połączenie korzystne dla naszego zdrowia. Z czym nie powinno się łączyć ziemniaków?
Z jakimi produktami nie należy łączyć ziemniaków?
Dietetycy od dawna przestrzegają przed łączeniem węglowodanów z białkiem. Idąc tym tropem, powinniśmy unikać łączenia ziemniaków z mięsem o wysokiej zawartości tłuszczu, np. kotletami schabowymi czy mielonymi. Może to doprowadzić do problemów trawiennych, zgagi, odbijania, wzdęć, uczucia ciężkości czy nawet wrażenia przelewania w brzuchu.
Kotlety mięsne i ziemniaki ulegają procesowi trawienia w innych miejscach przewodu pokarmowego, a co za tym idzie, spożywanie ich jednocześnie może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami trawiennymi. Wzmaga to procesy gnilne i fermentacyjne, co prowadzi do zaparć czy nieprzyjemnych gazów.
Kolejnym połączeniem, które - choć niewątpliwie jest smaczne - prowadzi do przykrych skutków, są ziemniaki z masłem. Dodanie tego tłuszczu do ziemniaków jest prawdziwą bombą kaloryczną, która może przyczyniać się do powstawania nadwagi i otyłości. To połączenie powoduje również wzrost poziomu glukozy we krwi, przez co trzustka zaczyna produkować zwiększone ilości insuliny, co również nie jest korzystne dla naszego zdrowia.
Czytaj również: Czarna lista napojów, które szkodzą nerkom