Egzotyczny rodzynek o wyjątkowych właściwościach. Jedz, by opóźnić procesy starzenia

Miechunka to witaminowa bomba i cenne źródło witamin
Miechunka to witaminowa bomba i cenne źródło witamin123RF/PICSEL

Miechunka: Gdzie rośnie i jak wygląda?

Miechunkę coraz częściej spotkać można "na dziko", również w Polsce
Miechunkę coraz częściej spotkać można "na dziko", również w Polsce 123RF/PICSEL

Czy miechunka jest trująca?

Zobacz również:

  • miechunka rozdęta - osiąga około 1 m wysokości. Jej owoce wyglądają jak małe pomidorki koktajlowe, a kwiaty są białe, o dzwonkowatym kształcie. Ten rodzaj miechunki jest bardzo okazały, szczególnie w czasie owocowania, w okolicach września. 
  • miechunka pomidorowa, nazywana także lepką, uprawiana jest głównie w Meksyku i Peru. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że uprawia się ją podobnie do pomidorów - trzeba ją nawozić i potrzebuje specjalnych podpór. Owoce miechunki pomidorowej są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo witaminy C i są wyjątkowo zdrowe. 
  • miechunka peruwiańska - rośnie głównie w Peru i w Wenezueli, w Polsce uprawiana jest wyjątkowo rzadko ze względu na zbyt chłodny klimat. Ten rodzaj miechunki daje niewielkie owoce z okrywą przypominającą lampion. Owoce miechunki peruwiańskiej są słodkie i wyjątkowo smaczne przez wzgląd na nutę limonki i truskawki. Czasem nazywa się je rodzynkami brazylijskimi. 

Gdzie w Polsce rośnie miechunka?

Właściwości zdrowotne miechunki. To witaminowa bomba!

  • witamina C 
  • tiamina (wit. B1)
  • ryboflawina (wit. B2) 
  • niacyna (wit. B3) 
  • witamina A 
  • wapń 
  • żelazo
  • fosfor.

Jak smakuje miechunka?

Zobacz również:

    Miechunka: Jak jeść?

    • na surowo, po usunięciu niejadalnej otoczki
    • duszone w słodkim sosie
    • przetworzone w koktajlach czy sałatkach owocowych
    • jako dżem, mus lub kompot
    • suszone, dodając je do owsianek, ciast czy deserów. 

    Miechunka peruwiańska, pomidorowa, suszona: Gdzie kupić?

    Co zrobić z miechunką?

    Kompot z miechunki na cztery porcje

    Składniki

    • 100 g owoców miechunki
    • 250 ml białego wina
    • kawałek cynamonu
    • kardamon
    • wanilia
    • łyżeczka skrobi
    4
    1. Owoce miechunki wyjmij z osłonek i pokrój na pół.
    2. Skarmelizuj cukier i zalej winem, dodając cynamon, wanilię i kardamon. Gotuj przez około 10 minut. 
    3. Wyjmij przyprawy, dodaj miechunkę i zagotuj. Na koniec zagęść rozpuszczoną skrobią i wystudź. 
    Kompot z miechunki peruwiańskiej
    Kompot z miechunki peruwiańskiej 123RF/PICSEL

    Konfitura z miechunki

    Składniki

    • 600 g owoców miechunki
    • 2 kiwi
    • 1 cytryna
    • wanilia
    • 500 g cukru żelującego (2:1)
    1. Umyte owoce miechunki wyjmij z osłonek i pokrój na ćwiartki. Kiwi obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki. Wyciśnij cytrynę i przygotuj trochę miąższu z wanilii. 
    2. Składniki wymieszaj z cukrem żelującym i odstaw na około 4 godziny. Mieszaj od czasu do czasu. 
    3. Całość podgrzewaj i rozdrabniaj blenderem, doprowadź do wrzenia i gotuj około 4 minut. 
    4. Konfiturę przelej do wypłukanych słoików i szczelnie je zamknij. Słoiki odwróć do góry dnem, a po około 15 minutach odstaw je i wystudź. 
    Przepis na sałatkę jaglaną z rodzynkami i żurawiną