Reklama

Reklama

GIS wycofuje ten produkt ze sklepów. Sprawdź, czy masz go u siebie

Spożycie tego produktu może nie skończyć się dla nas dobrze. W jednej z partii sera mozzarella wykryto groźną bakterię. Główny Inspektorat Sanitarny w opublikowanym komunikacie informuje o wycofaniu ze sprzedaży całej partii produktu.

GIS ostrzega: w serze mozzarella w plasterkach wykryta została groźna bakteria Listeria monocytogenes. Spożycie żywności nią zanieczyszczonej może być groźne i prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

GIS alarmuje

O sprawie poinformował odpowiednie służby sam producent. Z tego względu ze sprzedaży zostanie wycofana określona partia produktu. Obecnie organy Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające, a spółka CEKO rozpoczęła wycofywanie określonej partii produktu ze sprzedaży.

- Nie należy spożywać partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem - informuje GIS w komunikacie.

Reklama

Zobacz również: Jak obniżyć wiek metaboliczny? Sięgaj po te produkty

Uważaj na ten produkt

Produkt: Ser Mozzarella Plastry 135 g

Numer partii: 01.22.1261

Data minimalnej trwałości: 20.06.2022

Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602.

Groźna bakteria czai się w tych produktach

Bakteria Listeria monocytogenes wywołuje chorobę, która jest nazywana listeriozą. Bakteria najczęściej występuje w glebie, wodzie, gnijących roślinach, kiszonkach, u zwierząt dziko żyjących i hodowlanych oraz w produktach spożywczych. Najczęściej to:

  • surowe jarzyny i owoce,
  • niepasteryzowane produkty mleczne takie jak mleko, ser czy lody,
  • surowe, gotowane i mrożone mięso,
  • surowe i wędzone ryby.

Zobacz również: Tak organizm wysyła ważny sygnał. Nie lekceważ posmaku w ustach

Listerioza - objawy zakażenia

Listerioza to zakażenie bakteryjne, które wywołują dodatnie pałeczki Listeria monocytogenes. Choroba występuje przede wszystkim i osób z upośledzoną lub niedojrzałą odpornością komórkową. W grupie ryzyka znajdują się noworodki, kobiety w ciąży, osoby starsze, pacjenci po przeszczepach i osoby z chorobami nowotworowymi.

Jakie są objawy zakażenia bakterią? To wysoka gorączka, wymioty, bóle mięśni i stawów, biegunka, a czasami nawet utrata przytomności. Objawy zazwyczaj pojawiają się po kilku godzinach od spożycia zanieczyszczonego produktu. Zakażenie listeriozą jest niebezpieczne przede wszystkim dla kobiet w ciąży.

Jeśli wystąpią powyższe objawy, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Listerioza w skrajnych przypadkach może nawet prowadzić do śmierci. 

***

Zobacz również:

Brak snu może zabić? Naukowcy alarmują

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: GIS | Listerioza | mozarella

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy