Gorzka czekolada zdrowsza niż myśleliśmy. Wyniki nowych badań zaskakują
Gorzka czekolada to nie tylko jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych, ale również najzdrowszych deserów. Pod względem wartości odżywczych przewyższa ona inne rodzaje czekolad, a nawet modne dziś, szczególnie wśród fanów aktywności fizycznej, wysokobiałkowe, czekoladowe puddingi czy batony. Naukowcy udowodnili właśnie, że jest jeszcze zdrowsza niż myśleliśmy!
Za prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady odpowiadają flawonoidy, czyli organiczne związki chemiczne z grupy polifenoli o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Wchodzą one w skład ziarna kakaowego, najwięcej jest ich w świeżym ziarnie.
Naukowcy już dawno udowodnili, że umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, obniża ciśnienie tętnicze krwi i stężenie cholesterolu. Co ciekawe, takie działanie wykazuje już jedna kostka gorzkiej czekolady. Najnowsze wyniki badań są jeszcze bardziej optymistyczne!
Zespół naukowców z Virginia Polytechnic Institute and State University pod kierownictwem prof. Andrew P. Neilsona zbadał nasiona owoców kakaowca, stanowiące podstawę czekolady i wykazujące silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Eksperymentując na myszach, badacze udowodnili, że zawarte w czekoladzie oligomeryczne procyjanidyny mają silne działanie antycukrzycowe oraz zmniejszają zagrożenie otyłością!
Do podobnych wniosków doszli też naukowcy z australijskiego Monash University, kierowanego przez prof. Christophera M. Reida, którzy udowodnili, że gorzka czekolada o zawartości powyżej 60 proc. kakao jest najbogatszym źródłem czynnych bioflawonoidów. Zdrowsze od niej są tylko owoce sezonowe, głównie borówki. Czekolada zmniejsza zagrożenie syndromem metabolicznym oraz atakami serca i wylewami.
Gorzka czekolada to prawdziwa kopania odmładzających składników, skutecznie zwalczających wolne rodniki. Znajdziemy w niej:
- polifenole i flawonoidy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych
- teobrominę, działające stymulująco na układ nerwowy
- magnez, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych, w tym w funkcjonowaniu mięśni, zdrowiu serca i regulacji poziomu cukru we krwi
- żelazo, które odpowiada za transport tlenu i dwutlenku węgla do i z komórek naszego organizmu
- witaminy z grupy B istotne dla wielu procesów metabolicznych.
WAŻNE: Najzdrowsza jest gorzka czekolada z 70 procentową lub wyższą zawartością kakao. Im ciemniejsza czekolada, tym mniej cukru w składzie.
Zobacz również: Trzy superfoods, po które warto sięgnąć w 2024 roku