Reklama

Zbije cholesterol, obniży ciśnienie. Do tego zadba o wątrobę i nerki

O tym, że soki owocowe i warzywne wpływają korzystnie na nasze zdrowie wiadomo nie od dziś. Szczególnie jeden z nich, sok pomidorowy, uznawany jest za wyjątkowo zdrowy. Potwierdzili to niedawno japońscy naukowcy, podkreślając, że jest jedno "ale"...

Niemal każda zdrowa dieta zakłada picie pełnowartościowych soków w mniejszych lub większych ilościach. Kluczowe jest to, aby były one produktami w pełni skomponowanymi ze składników naturalnych, bez niepotrzebnych dodatków poprawiających smak czy konsystencję.

Sok pomidorowy: właściwości. Na co pomaga?

O soku pomidorowym od dawna mówi się, że wspomaga pracę naszego organizmu. To bardzo mocny przeciwutleniacz, bogaty w witaminy i składniki mineralne, takie jak wapń, magnez i przede wszystkim potas. 

Dzięki dużej zawartości tego ostatniego sok pomidorowy pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca, powikłań związanych z nadciśnieniem oraz miażdżycy.

Reklama

Produkt ten ze względu na wysoką zawartość witamin C, A czy K może wzmacniać odporność, zmniejszać szansę zachorowania na nowotwory, pobudzać produkcję czerwonych krwinek, regulować gospodarkę kwasowo-zasadową. Magnez i wapń z kolei usprawniają pracę układu nerwowego, zmniejszają uczucie zmęczenia oraz przyspieszają regenerację mięśni.

Co znajdziemy w soku pomidorowym?

  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina K,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez.

Czytaj więcej: Pij go codziennie. Reguluje trawienie, poprawia zdrowie oczu, obniża cholesterol

Sok pomidorowy na ciśnienie i cholesterol? Badania potwierdzają

Japońscy naukowcy z tokijskiego Medical & Dental University wpływ regularnego picia soku pomidorowego na nasze zdrowie badają od kilku lat. Już w 2015 roku dowiedli, że duże ilości potasu, jakie dostarczamy z produktem do organizmu, wspomagają nasz układ krwionośny i krążenia.

Raport opublikowany wtedy w Nutrition Journal" omawiał badania przeprowadzone na grupie kobie w średnim wieku, od 40 do 60 lat, mających problemy z krążeniem, a konkretnie hipertrójglicerydemią przyczyniającą się do rozwoju miażdżycy. Udowodniono wtedy, że sok pomidorowy może zminimalizować skutki tego zaburzenia.

Zachęceni tym wynikami, naukowcy chcieli sprawdzić, czy zawarty w soku potas wraz z innymi minerałami jest w stanie poprawić ogólną pracę układu krążenia. Kolejne publikacje: w 2019 i 2022 potwierdziły tę tezę. W obu badaniach osoby mające problem z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu, pijące sok pomidorowy, zdołały poprawić swoje wyniki.

Sok pomidorowy a wątroba

Choć naukowcy skupiają się głównie na związku soku pomidorowego z ciśnieniem, to produkt ten wykazuje pozytywne działanie także w przypadku innych narządów naszego ciała, takich jak wątroba czy nerki. Sok pomidorowy poprawia pracę wątroby i nerek dzięki zawartości chloru i siarki. 

Czy sok pomidorowy jest zdrowy? Jeden ważny warunek 

Dobroczynny wpływ soku pomidorowego na ludzki organizm został wielokrotnie potwierdzony naukowo. Autorzy badań podkreślają jednak za każdym razem jeden istotny aspekt. Wszystkie analizy zostały przeprowadzone z użyciem soku bez zawartości soli! 

Czytaj więcej: Odmładza, odchudza i wzmacnia serce. Ale powodów, by pić sok pomidorowy, jest więcej

Sól to niestety bardzo często spotykany w sokach pomidorowych dodatek. Ma poprawić smak i zbalansować kwaśność pochodzącą z głównego składnika. Jak powszechnie jednak wiadomo, sól przyczynia się do powstawania wielu chorób, w tym schorzeń związanych z nadciśnieniem i sercem. Paradoksalnie więc picie dużych ilości soku pomidorowego z solą może bardziej zaszkodzić, niż pomóc.

Sok pomidorowy: ile pić dziennie? Pić na noc czy na czczo?

Zagłębiając się w publikacje naukowców z Tokio, można dotrzeć do informacji, że osoby biorące udział w badaniach miały przeważnie nieograniczony dostęp do soku pomidorowego. Badacze nie sugerowali, ile wynosi maksymalny dawka, szczególnie że badani pili sok bez dodatku cukru.

Z drugiej strony pomidory mogą zakwaszać żołądek i w nadmiarze prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji w postaci bólu brzucha, nadkwasoty, refluksu. Najlepiej zatem samemu dopasować odpowiednią dla siebie ilość.

Minimalną i jednocześnie najczęściej zalecaną ilością jest jedna szklanka dziennie. Najlepiej wypijać ją rano, nawet zamiast porannej kawy tak, aby wszystkie składniki odżywcze i witaminy mogły się spokojnie wchłonąć.

Jak zrobić sok pomidorowy? Oto prosty przepis

Sok pomidorowy to powszechnie dostępny i niedrogi produkt. Kupimy go niemal w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie. Jednak te, które znajdziemy na półkach, najczęściej mają w sobie dużą ilość soli. Zdrowszą alternatywą jest samodzielne przygotowanie soku. Wtedy sami możemy kontrolować, ile soli i cukru dodajemy do smaku. Niewielkie ich ilości nie powinny zaszkodzić, o ile nie mamy żadnych przeciwwskazań. 

Osoby, które mają problemy z cukrem, mogą zastąpić go naturalnymi słodzikami. Ważne jednak, aby przede wszystkim nasz sok był pijalny, inaczej szybko odstawimy go w kąt.

Aby przygotować samodzielnie solidną porcję soku pomidorowego potrzebne będą:

  • około 3 kg pomidorów
  • 1,5 l wody
  • łyżka soli  
  • łyżka cukru
  • łyżka pieprzu
  • jeśli chcemy urozmaicić smak, możemy dodać kawałek bulwy selera lub dwie łodygi selera naciowego  

Przygotowanie soku pomidorowego:

  1. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić i pozbawić gniazd nasiennych. 
  2. Następnie wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować około 45 minut. 
  3. Na koniec całość można przelać jeszcze przez sito w celu oczyszczenia soku z pestek. 
  4. Aby produkt starczył na dłużej, można również poddać go pasteryzacji.
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sok pomidorowy | nadciśnienie | cholesterol
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy