Zbije cholesterol, obniży ciśnienie. Do tego zadba o wątrobę i nerki
O tym, że soki owocowe i warzywne wpływają korzystnie na nasze zdrowie wiadomo nie od dziś. Szczególnie jeden z nich, sok pomidorowy, uznawany jest za wyjątkowo zdrowy. Potwierdzili to niedawno japońscy naukowcy, podkreślając, że jest jedno "ale"...
Niemal każda zdrowa dieta zakłada picie pełnowartościowych soków w mniejszych lub większych ilościach. Kluczowe jest to, aby były one produktami w pełni skomponowanymi ze składników naturalnych, bez niepotrzebnych dodatków poprawiających smak czy konsystencję.
O soku pomidorowym od dawna mówi się, że wspomaga pracę naszego organizmu. To bardzo mocny przeciwutleniacz, bogaty w witaminy i składniki mineralne, takie jak wapń, magnez i przede wszystkim potas.
Dzięki dużej zawartości tego ostatniego sok pomidorowy pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca, powikłań związanych z nadciśnieniem oraz miażdżycy.
Produkt ten ze względu na wysoką zawartość witamin C, A czy K może wzmacniać odporność, zmniejszać szansę zachorowania na nowotwory, pobudzać produkcję czerwonych krwinek, regulować gospodarkę kwasowo-zasadową. Magnez i wapń z kolei usprawniają pracę układu nerwowego, zmniejszają uczucie zmęczenia oraz przyspieszają regenerację mięśni.
- witamina A,
- witamina C,
- witamina K,
- potas,
- wapń,
- magnez.
Czytaj więcej: Pij go codziennie. Reguluje trawienie, poprawia zdrowie oczu, obniża cholesterol
Japońscy naukowcy z tokijskiego Medical & Dental University wpływ regularnego picia soku pomidorowego na nasze zdrowie badają od kilku lat. Już w 2015 roku dowiedli, że duże ilości potasu, jakie dostarczamy z produktem do organizmu, wspomagają nasz układ krwionośny i krążenia.
Raport opublikowany wtedy w Nutrition Journal" omawiał badania przeprowadzone na grupie kobie w średnim wieku, od 40 do 60 lat, mających problemy z krążeniem, a konkretnie hipertrójglicerydemią przyczyniającą się do rozwoju miażdżycy. Udowodniono wtedy, że sok pomidorowy może zminimalizować skutki tego zaburzenia.
Zachęceni tym wynikami, naukowcy chcieli sprawdzić, czy zawarty w soku potas wraz z innymi minerałami jest w stanie poprawić ogólną pracę układu krążenia. Kolejne publikacje: w 2019 i 2022 potwierdziły tę tezę. W obu badaniach osoby mające problem z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu, pijące sok pomidorowy, zdołały poprawić swoje wyniki.
Choć naukowcy skupiają się głównie na związku soku pomidorowego z ciśnieniem, to produkt ten wykazuje pozytywne działanie także w przypadku innych narządów naszego ciała, takich jak wątroba czy nerki. Sok pomidorowy poprawia pracę wątroby i nerek dzięki zawartości chloru i siarki.
Dobroczynny wpływ soku pomidorowego na ludzki organizm został wielokrotnie potwierdzony naukowo. Autorzy badań podkreślają jednak za każdym razem jeden istotny aspekt. Wszystkie analizy zostały przeprowadzone z użyciem soku bez zawartości soli!
Czytaj więcej: Odmładza, odchudza i wzmacnia serce. Ale powodów, by pić sok pomidorowy, jest więcej
Sól to niestety bardzo często spotykany w sokach pomidorowych dodatek. Ma poprawić smak i zbalansować kwaśność pochodzącą z głównego składnika. Jak powszechnie jednak wiadomo, sól przyczynia się do powstawania wielu chorób, w tym schorzeń związanych z nadciśnieniem i sercem. Paradoksalnie więc picie dużych ilości soku pomidorowego z solą może bardziej zaszkodzić, niż pomóc.
Zagłębiając się w publikacje naukowców z Tokio, można dotrzeć do informacji, że osoby biorące udział w badaniach miały przeważnie nieograniczony dostęp do soku pomidorowego. Badacze nie sugerowali, ile wynosi maksymalny dawka, szczególnie że badani pili sok bez dodatku cukru.
Z drugiej strony pomidory mogą zakwaszać żołądek i w nadmiarze prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji w postaci bólu brzucha, nadkwasoty, refluksu. Najlepiej zatem samemu dopasować odpowiednią dla siebie ilość.
Minimalną i jednocześnie najczęściej zalecaną ilością jest jedna szklanka dziennie. Najlepiej wypijać ją rano, nawet zamiast porannej kawy tak, aby wszystkie składniki odżywcze i witaminy mogły się spokojnie wchłonąć.
Sok pomidorowy to powszechnie dostępny i niedrogi produkt. Kupimy go niemal w każdym sklepie spożywczym i supermarkecie. Jednak te, które znajdziemy na półkach, najczęściej mają w sobie dużą ilość soli. Zdrowszą alternatywą jest samodzielne przygotowanie soku. Wtedy sami możemy kontrolować, ile soli i cukru dodajemy do smaku. Niewielkie ich ilości nie powinny zaszkodzić, o ile nie mamy żadnych przeciwwskazań.
Osoby, które mają problemy z cukrem, mogą zastąpić go naturalnymi słodzikami. Ważne jednak, aby przede wszystkim nasz sok był pijalny, inaczej szybko odstawimy go w kąt.
Aby przygotować samodzielnie solidną porcję soku pomidorowego potrzebne będą:
- około 3 kg pomidorów
- 1,5 l wody
- łyżka soli
- łyżka cukru
- łyżka pieprzu
- jeśli chcemy urozmaicić smak, możemy dodać kawałek bulwy selera lub dwie łodygi selera naciowego
Przygotowanie soku pomidorowego:
- Pomidory należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić i pozbawić gniazd nasiennych.
- Następnie wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować około 45 minut.
- Na koniec całość można przelać jeszcze przez sito w celu oczyszczenia soku z pestek.
- Aby produkt starczył na dłużej, można również poddać go pasteryzacji.