Wigilijny strzał w dziesiątkę. Bije na głowę karpia i pstrąga
Delikatne w smaku, bogate w pełnowartościowe białko i kwasy omega-3, białe mięso dorsza może być doskonałym produktem dla dzieci, seniorów, osób z delikatnym przewodem pokarmowym i wszystkich, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Dorsz jest skarbnicą składników aktywnych biologicznie i może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Co warto wiedzieć o tej rybie? Wyjaśniamy.
Dorsz jest rybą morską. Choć występuje w Bałtyku, ten, który pojawia się na naszych stołach pochodzi zazwyczaj z mórz arktycznych. Ma swoje miejsce w wielu europejskich kuchniach. To on jest bazą tradycyjnego brytyjskiego dania - fish and chips. Białe mięso dorsza często pojawia się też na francuskich, hiszpańskich i chorwackich talerzach. Dziś jest spożywany po uprzedniej obróbce termicznej, na przełomie X i XI wieku był suszony na mrozie i zjadany w takiej wersji. Stanowił główną częścią pożywienia podróżujących po terenach północnego Atlantyku wikingów.
Zobacz również: Sześć domowych sposobów na zbicie ciśnienia. Rób to
Choć w mowie potocznej wciąż funkcjonuje czytelne dla wszystkich powiedzonko: "zdrów, jak ryba", dobrze wiem, że nie każda ryba jest dziś źródłem czystego zdrowia. Świat pędzi, a zachodzących w nim zmian nie sposób zatrzymać. Jedną z konsekwencji tych zmian jest zanieczyszczenie środowiska. Skażenie gleby, wód i powietrza nie pozostaje obojętne dla rozwijających się roślin i zwierząt, tak lądowych, jak i wodnych.
Jak powszechnie wiadomo, nie każda ryba jest dziś na tyle bezpieczna, żeby mogła stać się elementem jadłospisu kobiet ciężarnych, matek karmiących, małych dzieci i osób, które - niezależnie od wieku - chcą wybierać najzdrowsze z dostępnych opcji.
Wiele gatunków ryb jest poważnie zanieczyszczonych rtęcią. Wody móż i oceanów są zanieczyszczone plastikiem i innymi odpadami, o których 100 lat temu nikt nie myślał. Ryby mają różną odporność na skażenia. Jak jest z dorszem?
Zobacz również: Czarna lista produktów. Potęgują głód i sprzyjają nadwadze
Jak twierdzą eksperci, dorsz jest jedną z najbezpieczniejszych ryb, dlatego można podawać go dzieciom, kobietom ciężarnym i matkom karmiącym. Dostępny w Polsce dorsz atlantycki to ryba, która ma niskie zanieczyszczenie rtęcią.
Zobacz również: Trik z cebulą i czosnkiem na katar. Zadziała natychmiast
W jakiej grupie wiekowej jest największy odsetek osób, które grymaszą przy stole? W tej kategorii bezapelacyjnie wygrywają dzieci. Choć nie ma produktu, który można uznać za idealny dla wszystkich wybrednych (w każdej grupie wiekowej), białe i delikatne w smaku mięso dorsza daje większe szanse (niż mięso innej ryby) na zjedzony posiłek. Co ważne, dorsz ma stosunkowo mało ości. Żeby zachował wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, najlepiej gotować go na parze lub zapiekać, bez dodatku tłuszczu. Co, poza smakiem, zyskamy włączając dorsza do menu?
Dorsz jest przede wszystkim cennym źródłem pełnowartościowego białka i świetną alternatywą dla drobiu oraz mięsa czerwonego. Choć jest chudą i niskokaloryczną rybą, obfituje w najcenniejszy rodzaj tłuszczów, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, z naciskiem na najbardziej pożądane dla zdrowia kwasy omega-3. Mięso dorsza ma znikomą zawartość niekorzystnych kwasów nasyconych i cholesterolu. Włączając dorsza do menu pozyskamy witaminę A i D3, a także B12 oraz selen i fosfor.
Dzięki licznym składnikom odżywczym, regularnie spożywany dorsz może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Kiedy i dla kogo jest szczególnie polecany?
1. Dorsz powinien znaleźć się w diecie dziecka, zwłaszcza na etapie intensywnego wzrostu. Zawiera łatwo przyswajalne białko z kompletem aminokwasów endogennych, czyli tych, których organizm sam nie wytwarza, a są mu niezbędne do niezakłóconego przebiegu procesów życiowych.
2. Dorsz to dobry produkt dla osób z delikatnym przewodem pokarmowym i seniorów, u których procesy metaboliczne mogą nie przebiegać już tak gładko, jak wcześniej. Mięso tej ryby, zwłaszcza jeśli jest gotowana na parze, jest lekkostrawne i cenne odżywczo.
3. Dorsz jest rekomendowany przy schorzeniach kardiologicznych oraz dla osób, którym zależy na profilaktyce chorób serca. Zawarte w rybie kwasy omega-3 mają korzystny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Dorsz zmniejsza ryzyko miażdżycy i nadciśnienia.
4. Gotowany na parze i podawany z niskokalorycznymi, ale wysokobłonnikowymi dodatkami (kasza gruboziarnista, ryż naturalny), dorsz to doskonała propozycja dla osób, które pracują nad redukcją masy ciała. Jest wskazany w trakcie diety odchudzającej.
5. Dzięki zawartości selenu, który jest silnym antyoksydantem, a także witaminy A (przeciwutleniacz) i witaminy D3, dorsz wzmacnia system immunologiczny. Nokautując wolne rodniki i wspierając dobrostan mikrobioty jelitowej, poprawia odporność.