Zetrzyj na tarce i dodaj miód. Szybko pożegnasz kaszel i ból gardła
W okresie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje - przeziębienie lub grypę. Domowe metody opierają się głównie na czosnku, miodzie czy cytrynie. Tymczasem kaszel i inne problemy górnych dróg oddechowych można szybko pożegnać za pomocą syropu z buraka. Jak go przygotować?
Syrop z buraków to prawdziwa bomba zdrowia. Obfity w antocyjany wspomaga odporność, spowalniając procesy starzenia oraz działając przeciwzapalnie. Co więcej, jest źródłem betainy, która chroni komórki i białka, niwelując jednocześnie stany zapalne, osłaniając narządy wewnętrzne i regulując pracę układu odpornościowego.
Syrop z buraka świetnie poradzi sobie z wszelkimi dolegliwościami górnych i dolnych dróg oddechowych, które są bezpośrednio związane z przeziębieniem. Bogaty w witaminę C, kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, wapń, miedź i chlor syrop z buraka poprawia funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych, pomaga w odkrztuszaniu, zmniejsza ból gardła i chrypkę, a także ułatwia oddychanie.
Przyrządzić można go z obu rodzajów buraków - cukrowego lub czerwonego.
Zobacz również: Domowy kisiel na ból gardła. Wystarczą trzy składniki
Syrop z buraka, obok wsparcia w okresie zwiększonego ryzyka zachorowania na przeziębienie lub grypę, jest również zalecany osobom, które cierpią na anemię. Jego regularne spożywanie poprawia bowiem produkcję czerwonych krwinek. Syrop z buraka jest również w pełni bezpieczny dla dzieci.
Ostrożność podczas spożywania buraków powinny jednak zachować osoby, które cierpią na cukrzycę, dolegliwości nefrologiczne lub reumatyczne. Co więcej, obecne w burakach szczawiany mogą być przyczyną kamicy nerkowej. Dlatego też osoby podatne na tworzenie się kamieni powinny ograniczyć ich spożywanie.
Zobacz również: Pomoże na ból gardła, zadziała odkażająco na organizm. Jak zrobić nalewkę z miodu?
Domowy syrop z buraka jest jednym z łatwiejszych do przygotowania. Co ważne, jesteśmy w stanie dostosować jego smak do własnych upodobań. Istnieją dwie wersje - syrop można ugotować lub spożywać w wersji surowej. Należy jednak pamiętać, że najcenniejszym dla zdrowia będzie ten syrop, którego w trakcie przygotowywania nie będziemy podgrzewać. Zachowa wówczas niemal wszystkie witaminy i wartościowe substancje.
Syrop z buraka i miodu przygotujemy z około dwóch lub trzech dużych buraków. Warzywa należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie dodać około trzy łyżki miodu. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
W wersji surowej buraka należy umyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Następnie rozdrobnić - przy pomocy tarki lub blendera. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach i dosłodzić miodem lub cukrem. Na koniec przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Zobacz również: Domowe sposoby na katar. Sprawdź jak skutecznie się go pozbyć
Aby zaoszczędzić czas możemy również sięgnąć po nieco prostszy przepis. Wówczas średniej wielkości buraka wydrążamy w środku, a do powstałego otworu wsypujemy około dwie łyżki cukru. Czekamy minimum godzinę - w tym czasie burak puści sok gotowy do wypicia.
Aby syrop z buraka miał szansę zadziałać powinien być spożywany w odpowiednich dawkach. Zalecaną porcją jest jedna mała łyżeczka syropu dwa razy dziennie. W przypadku silniejszych dolegliwości można pić go nieco częściej.
Zobacz również: Kto nie powinien nigdy jeść imbiru? Tej grupie szkodzi