Ziarna orkiszu obniżają cholesterol. Dołącz je do swojej diety!
Ziarna orkiszu nie są zbyt popularnym dodatkiem w codziennej diecie. To błąd - okazuje się bowiem, że właściwości tego niedocenianego zboża są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia, mogą m. in. wpływać korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu czy poziomu cukru we krwi. Zobacz, gdzie kupić ziarna orkiszu i jak działają one na nasz organizm.
Orkisz to rodzaj pszenicy, który znany jest już od starożytności. W XX wieku na większą skalę zastąpiono go łatwiejszą w uprawie pszenicą zwyczajną, jednak powrócił on do łask w latach osiemdziesiątych. Ma on opinię najzdrowszej pszenicy - przede wszystkim dlatego, że nie podległ on modyfikacjom i daje on wyjątkową sytość nawet przy niewielkiej porcji. Ponadto ma wyjątkowo dużo składników odżywczych.
Ziarna orkiszu mają nieocenione właściwości dla naszego organizmu. Są one źródłem węglowodanów, ale przede wszystkim białka i błonnika - 100 g orkiszu zapewnia aż 21 proc. dziennego zapotrzebowania na białko oraz 30 proc. na błonnik. Ponadto ziarna orkiszu są bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu, manganu, fosforu oraz żelaza.
Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z regularnego spożywania tego zboża? Orkisz wspiera pracę mózgu oraz poprawia pamięć i koncentrację. Dzięki dużej zawartości błonnika jest idealny dla osób, które dbają o sylwetkę i chcą zrzucić zbędne kilogramy - orkisz zapewnia uczucie sytości oraz wspomaga procesy trawienne, reguluje rytm wypróżnień i sprawia, że organizm oczyszcza się ze złogów. Ponadto reguluje poziom cukru w organizmie, jest więc polecany dla diabetyków.
Ziarna orkiszu są także wskazane dla osób, które walczą ze "złym" cholesterolem LDL, a także chcą poprawić ciśnienie krwi. To dobroczynne zboże wspomaga pracę układu krwionośnego i zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Zobacz także: Jarmuż: Zimowe warzywo o nieprzeciętnych właściwościach dla zdrowia
Ziarna orkiszu mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Możemy dodawać je do codziennej owsianki lub jaglanki, a także do jogurtu z płatkami na śniadanie. Nie musimy też jeść samego ziarna - możemy wykorzystać także mąkę orkiszową, a także produkty mączne powstałe z mąki orkiszowej - makarony, chrupkie pieczywo, wafle, suchary, ciasteczka, kaszę orkiszową, a nawet... kawę orkiszową.
Szeroko dostępne jest także pieczywo orkiszowe - chleby i bułki orkiszowe kupimy w wielu piekarniach. Dla naszego zdrowia będą lepszym wyborem niż zwykłe pieczywo pszenne.
Zobacz także: Aloes w kuchni. Dodany do sałatki czyni cuda
Orkisz nie jest popularnym produktem w wielu sklepach spożywczych, jednak kupimy go w sklepach ekologicznych, na ryneczkach, a także przez internet. Warto rozglądać się za ziarnami orkiszu w hipermarketach w działach z żywnością bio i ekologiczną.
Przeczytaj też:
Gorczyca biała: Kuleczki dla zdrowia
Gałka muszkatołowa: Właściwości zdrowotne
Jadasz pieczywo na śniadanie? Spróbuj japońskiego chleba