Babeczki z dynią. Sprawdzony przepis Ewy Wachowicz
Pyszne babeczki dyniowe z przepisu Ewy Wachowicz to propozycja na deser, który rozgrzeje smakiem i zapachem w chłodne dni. Przygotowane na bazie pieczonej dyni i tradycyjnych składników muffinki, uzupełnione są śliwkowymi powidłami i cukrem pudrem. Idealne na każdą okazję, od codziennych przyjemności po spotkania rodzinne.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na babeczki z dynią
- 300 g upieczonej dyni Hokkaido
- 100 ml mleka
- 1 pomarańcza
- 100 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g mąki
- powidła śliwkowe

Przygotowanie babeczek z dynią
- Dynię upiec. Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Dodać masło i roztopić.
- Z owocu wycisnąć sok. Dolać mleko, wrzucić upieczoną i wystudzoną dynię.
- Zmiksować na gładką masę.
- Jajka wybić do miski. Posolić. Posłodzić i zmiksować.
- Wsypać budyń i proszek do pieczenia, dodać połowę mąki, masy dyniowej i masła.
- Wymieszać robotem.
- Dodać resztę maki, masy i masła. Zmiksować na wolnych obrotach.
- Nałożyć do papilotek, do każdej dać powidła (łyżka ciasta, ½ łyżeczki powideł i znowu łyżka ciasta).
- Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C.
- Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Polecamy również:
