„Ewa gotuje”: babeczki z dynią i powidłamiPolsatPolsat

Babeczki z dynią. Sprawdzony przepis Ewy Wachowicz

Składniki na babeczki z dynią

  • 300 g upieczonej dyni Hokkaido
  • 100 ml mleka
  • 1 pomarańcza
  • 100 g masła
  • 2  jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • powidła śliwkowe
Babeczki z dyni
Babeczki z dyni123RF/PICSEL

Przygotowanie babeczek z dynią

  1. Dynię upiec. Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Dodać masło i roztopić. 
  2. Z owocu wycisnąć sok. Dolać mleko, wrzucić upieczoną i wystudzoną dynię. 
  3. Zmiksować na gładką masę. 
  4. Jajka wybić do miski. Posolić. Posłodzić i zmiksować. 
  5. Wsypać budyń i proszek do pieczenia, dodać połowę mąki, masy dyniowej i masła. 
  6. Wymieszać robotem. 
  7. Dodać resztę maki, masy i masła. Zmiksować na wolnych obrotach. 
  8. Nałożyć do papilotek, do każdej dać powidła (łyżka ciasta, ½ łyżeczki powideł i znowu łyżka ciasta). 
  9. Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. 
  10. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News