Alergia nie odwołuje świąt. Zobacz, jak przygotować Wielkanoc bez jajek, mleka czy orzechów
Wielkanoc to czas radości i rodzinnych spotkań, ale dla osób z alergiami pokarmowymi stanowi wyzwanie. Jak przygotować świąteczny stół, aby każdy mógł cieszyć się smakiem Wielkanocy bez obaw o zdrowie? Sprawdź, jak sprytnie wyeliminować z menu najpopularniejsze alergeny i stworzyć bezpieczne święta.

Spis treści:
Jak przygotować Wielkanoc, gdy w rodzinie jest alergik?
Wielkanoc to aromatyczne baby, kolorowe mazurki, żurki i sałatki, które kojarzą się z rodzinnym ciepłem i stołem uginającym się od jedzenia. Co jednak gdy ktoś z domowników ma alergię pokarmową?
Spokojnie - da się przygotować święta bez mleka, jaj, orzechów czy pszenicy. Wystarczy znać dobre zamienniki i kilka trików! Kluczem jest świadome planowanie, wybór bezpiecznych produktów i kreatywne podejście do gotowania. Obecnie w sklepach jest duży wybór produktów wegańskich - które nie zawierają mleka krowiego, a także jaj i ryb, co znacząco ułatwia sprawę.
Alergia na mleko krowie
Osoby z alergią na mleko nie mogą spożywać nie tylko mleka, ale też jego przetworów - sera, jogurtu, śmietany, masła czy maślanki.
Zamienniki:
- napoje roślinne (owsiane, kokosowe, migdałowe, ryżowe - uwaga przy orzechach!),
- mleko kokosowe z kartonu lub puszki,
- masło roślinne lub olej kokosowy,
- śmietana sojowa, kokosowa ,
- jogurt kokosowy,
- sery wegańskie,
- zamiast twarogu można użyć naturalnego tofu i zakwasić je sokiem z cytryny.
Co można przygotować?
- pasztet z soczewicy z mlekiem kokosowym,
- wielkanocna babka z mlekiem owsianym i olejem,
- zamiast sernika - tofurnik, czyli sernik z tofu.
Przepis na tofurnik mango-limonka
Znana dietetyczka Justyna Świetlicka na swoim blogu podzieliła się sernikiem idealnym dla alergika - bez mleka i bez jaj. Jak sama mówi:
Nieskromnie powiem, że to najlepszy tofurnik jaki kiedykolwiek zrobiłam. Jest prosty w przygotowaniu i przepyszny w smaku.
Spód:
- 100 g płatków migdałowych,
- 100 g suszonych daktyli,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 3 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Masa:
- 600 g tofu,
- 2 dojrzałe mango (ok 1 kg),
- 100 g ksylitolu,
- 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego,
- 4 limonki,
- puszka mleka kokosowego,
- 3 łyżeczki agaru.
- Daktyle namocz we wrzątku. Płatki migdałowe i wiórki kokosowe podpraż na patelni, a następnie zblenduj na proszek. Daktyle również zblenduj i wymieszaj z migdałami, kokosem, kakao i szczyptą soli. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj mąki kokosowej. Jeśli masa się nie klei, dodaj odrobinę wody. Masa musi być dać się formować w kulkę i nie kleić się do rąk. Gotową masę wyłóż na spód okrągłej tortownicy.
- Mango obierz ze skórki i odkrój od pestki. Zblenduj na gładką masę tofu, mango, ksylitol, syrop z agawy oraz skórkę i sok z czterech limonek.
- W garnuszku podgrzej mleko kokosowe i dodaj do niego agar. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Następnie wlej gorące mleko kokosowe z agarem do masy tofutnikowej i dokładnie wymieszaj łyżką (nie blenduj!). Sprawdź, czy masa jest wystarczająco słodka / kwaśna. Możesz dodać odrobinę więcej syropu z agawy bądź limonki wg uznania.
- Masę tofutnikową wylej na spód, udekoruj ulubionymi owocami i włóż do lodówki na kilka godzin aż agar stężeje.

Alergia na jaja
Jaja są niemal wszędzie - w cieście, panierce, majonezie. Ale są też świetne zamienniki.
Zamienniki w wypiekach:
- 1 jajko = 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody (żel),
- 1 jajko = 0,5 banana lub 60 g musu jabłkowego,
- 1 jajko = 1 łyżka aquafaby (woda z puszki ciecierzycy) + 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Co można zjeść?
- babka bezjajeczna z bananem,
- sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem,
- pieczony pasztet z warzyw bez jaj,
- zamiast jajek na twardo - mini kanapki z pastą z ciecierzycy i kurkumą.
Babka wielkanocna dla alergika
Karolina Nicpoń, autorka znanego alergikom bloga "Nicpoń w kuchni" pokazuje, że dzieci z alergiami również mogą zajadać różne pyszności, tak samo jak ich rówieśnicy.
Motto Karoliny to: Alergik też może jeść smacznie i zdrowo! Dowodem na to jest ta pyszna babka.
Oto wegańska babka piaskowa bezglutenowa, a dodatkowo zastępując cukier ksylitolem łatwo przekształcimy ją w wypiek bez białego rafinowanego cukru. Polecam!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki ryżowej jasnej,
- 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki cukru lub 1/3 ksylitolu,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- szczypta soli,
- 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego u mnie rzepakowy,
- garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie,
- mąka migdałowa lub zmielone migdały do posypania formy,
- cukier lub ksylitol puder do posypania gotowej babki.
Przygotowanie:
- Rozgrzewam piekarnik do 180st. C.
- Przygotowuję formę na babkę. Smaruję ją dokładnie margaryną i posypuję mąką migdałową.
- Suche składniki - mąki, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier lub ksylitol (ksylitol zmiksowany na puder) mieszam w misce.
- W drugiej misce mieszam mokre składniki - olej, mleko roślinne, ocet.
- Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką do połączenia składników. Od razu przelewam do formy.
- Wstawiam do piekarnika i piekę w 180st. C przez ok 40 minut Studzę i ostrożnie wyjmuję z formy. Gotową babkę posypuję ksylitolem pudrem. Smacznego!

Masz ochotę na pastę jajeczną bez jajek?
Spokojnie, na to też jest sposób - wystarczy użyć soli kala namak. Znana też jako czarna sól indyjska, to rodzaj soli pochodzącej z rejonu Himalajów, popularny w kuchni południowej Azji, szczególnie w Indiach, Nepalu i Pakistanie.
Ma bardzo charakterystyczny, siarkowy zapach - wielu porównuje go do zapachu jajek na twardo. Ten aromat pochodzi z naturalnej zawartości siarczków w soli.
W kuchni wegańskiej to zamiennik jajek - w smaku. Dodaje się gonp. do tofucznicy, majonezów roślinnych, sałatek czy past kanapkowych.
W dietach dla alergików - może dodać "jajecznego" posmaku potrawom bez jaj.
Najlepszą pastę jajeczną - bezjajeczną można znaleźć na blogu Marty Dymek - czyli autorki słynnej Jadłonomii.
Ta pasta jest naprawdę wyjątkowa – bo smakuje najświetniej ze wszystkich jakie próbowałam, a do jej zrobienia wystarczy jedna puszka ciecierzycy oraz olej.
Składniki na pastę:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 łyżeczka soli kala namak,
- 1 1/2 szklanki wody,
- oraz: pęczek szczypiorku, dodatkowa szczypta soli kala namak i czarny pieprz.
Składniki na majonez:
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie),
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
- ¾ łyżeczki musztardy,
- ½ łyżeczki soli kala namak,
- ¼ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika,
- 1 ¼ - 2 szklanki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
- Przygotowanie zacząć od otworzenia puszki ciecierzycy i oddzielenia ciecierzycy od aquafaby. Aquafabę przelać do wysokiego naczynia blendera, a ciecierzycę do małego garnka.
- Do ciecierzycy dodać wodę oraz czarną sól, przykryć, zagotować i gotować przez 15 minut na małym ogniu.
- W międzyczasie przygotować majonez. Do aquafaby dodać wszystkie składniki poza olejem i przy pomocy ręcznego blendra blendować przez 3 - 4 minuty. Następnie delikatnie wlewać olej jak najrzadziej ruszając blenderem. Majonez zgęstnieje od razu i jest wtedy gotowy.
- Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, rozgnieść widelcem lub blenderem i odstawić do wystudzenia. W tym czasie posiekać szczypior, dodać go do ciecierzycy razem z około 1/2 - 2/3 szklanki majonezu. Na koniec doprawić do smaku czarną solą oraz czarnym pieprzem i wymieszać.
- Gotową pastę przechowywać w lodówce do tygodnia, resztę majonezu zużyć do innych wielkanocnych dań, na przykład do sałatki jarzynowej albo do sosu tatarskiego.

Alergia na orzechy
Nawet niewielkie ilości orzechów, ukryte w pozornie bezpiecznych produktach, mogą wywołać silne objawy alergiczne. Orzechy ziemne, czyli popularne fistaszki są najczęstszą przyczyną alergii na orzechy i mogą wywołać zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.
Zamienniki:
- pestki dyni, słonecznika, płatki kokosowe,
- masło z pestek (np. słonecznikowe),
- tahini (pasta sezamowa - ale uwaga na alergie krzyżowe).
Bezpieczne dania:
- mazurek z kruchym spodem z płatków owsianych i pestek,
- sałatka z pieczonym burakiem i pestkami dyni,
- wegański pasztet z soczewicy i słonecznika.
Alergia na pszenicę
Alergia na pszenicę (nie mylić z celiakią) wymaga eliminacji mąki pszennej, bułek, makaronów i panierki.
Zamienniki:
- mąka ryżowa, gryczana, jaglana, owsiana (certyfikowana bezglutenowa),
- bułka tarta bezglutenowa,
- płatki jaglane, kukurydziane,
Bezpieczne potrawy:
- babka wielkanocna z mąki ryżowej i kukurydzianej,
- keks z mąki gryczanej,
- chlebek bananowy z mąki owsianej.
Najlepszy bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny mazurek
Marta Dymek, autorka wspomnianego bloga Jadłonomia, podzieliła się swoim najlepszym przepisem na wegański mazurek.
Po kilkunastu upieczonych i zjedzonych kruchych spodach udało mi się opracować ten idealny, który smakuje lepiej niż niejeden pszenny spód. Cudownie kruchy, mocno migdałowy i odpowiednio słodki.
Składniki:
- 100 g uprażonych migdałów,
- 75 g mąki ziemniaczanej,
- 75 g mąki ryżowej,
- 120 g zimnego oleju kokosowego,
- ¼ łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, opcjonalnie,
- 1 - 2 łyżki purée z batata, dyni lub marchewki,
- 1 - 2 łyżki lodowatej wody.
Składniki na krem:
- 1 szklanka daktyli,
- 1 szklanka mocnej, zaparzonej kawy,
- 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego,
- ¼ łyżeczki soli,
- pestki granatu i roztopiona gorzka czekolada.
* Purée z batata: upieczony lub ugotowany do miękkości batat zblendowany na gładkie purée.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Daktyle zalać gorącą kawą i odstawić.
- Przygotowanie ciasta: do kubeczka blendera włożyć przestudzone migdały i blendować 30 - 60 sekund na mąkę. Następnie dodać obydwie mąki i blendować 15 - 30 sekund, aż do równego połączenia z migdałami.
- Do migdałów i mąki dodać zimny olej kokosowy wraz z ekstraktem oraz solą i blendować 30 - 60 sekund aż do całkowitego rozdrobnienia oleju kokosowego i otrzymania rzadkiej kruszonki. W międzyczasie dobrze jest dwa razy zatrzymać blender i zgarnąć masę łyżką ze ścianek kubeczka.
- Do pojemniczka blendera dodawać stopniowo po jednej łyżce purée z batatów na przemian z wodą, aż do uzyskania miękkiego, lepiącego się ciasta. Ciasto wyjąć z blendera, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, nakłuć widelcem i przenieść do lodówki na 15 minut.
- Przygotowanie kremu: daktyle odcedzić, kawy nie wylewać. Do pojemnika blendera dodać namoczone daktyle, masło orzechowe oraz sól i miksować 1 - 2 minuty na gładki krem. W razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki kawy, aby uzyskać odpowiednią konsystencje kremu.
- Kruchy spód z lodówki włożyć do piekarnika i piec przez 18 - 20 minut. Następnie przestudzić, posmarować kremem i udekorować pestkami granatu.

Alergia na ryby
Ryby w Wielkanoc to często śledź, pasztety rybne, sałatki. Ale można się bez nich obejść.
Zamienniki:
- "śledź" z bakłażana lub boczniaków w occie,
- pasta z fasoli i glonów (smak rybny!),
- kotleciki z cieciorki z nori.
Co można podać:
- pasta "śledziowa" z marynowanego bakłażana,
- sałatka jarzynowa z tofu zamiast tuńczyka,
- wegański pasztet z nori i soczewicy
Źródło: www.owsiana.pl, www.nicponwkuchni.pl, www.jadlonomia.com