Alergia nie odwołuje świąt. Zobacz, jak przygotować Wielkanoc bez jajek, mleka czy orzechów

Wśród najczęstszych alergenów pokarmowych dominują białka mleka krowiego, jaja kurzego oraz orzechy
Wśród najczęstszych alergenów pokarmowych dominują białka mleka krowiego, jaja kurzego oraz orzechyGalina Atroschenko123RF/PICSEL

Jak przygotować Wielkanoc, gdy w rodzinie jest alergik?

Alergia na mleko krowie

  • napoje roślinne (owsiane, kokosowe, migdałowe, ryżowe - uwaga przy orzechach!),
  • mleko kokosowe z kartonu lub puszki,
  • masło roślinne lub olej kokosowy,
  • śmietana sojowa, kokosowa ,
  • jogurt kokosowy,
  • sery wegańskie,
  • zamiast twarogu można użyć naturalnego tofu i zakwasić je sokiem z cytryny.
  • pasztet z soczewicy z mlekiem kokosowym,
  • wielkanocna babka z mlekiem owsianym i olejem,
  • zamiast sernika - tofurnik, czyli sernik z tofu.

Przepis na tofurnik mango-limonka

Nieskromnie powiem, że to najlepszy tofurnik jaki kiedykolwiek zrobiłam. Jest prosty w przygotowaniu i przepyszny w smaku.
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 100 g suszonych daktyli,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki kakao,
  • szczypta soli.
  • 600 g tofu,
  • 2 dojrzałe mango (ok 1 kg),
  • 100 g ksylitolu,
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego,
  • 4 limonki,
  • puszka mleka kokosowego,
  • 3 łyżeczki agaru.
  1. Daktyle namocz we wrzątku. Płatki migdałowe i wiórki kokosowe podpraż na patelni, a następnie zblenduj na proszek. Daktyle również zblenduj i wymieszaj z migdałami, kokosem, kakao i szczyptą soli. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj mąki kokosowej. Jeśli masa się nie klei, dodaj odrobinę wody. Masa musi być dać się formować w kulkę i nie kleić się do rąk. Gotową masę wyłóż na spód okrągłej tortownicy.
  2. Mango obierz ze skórki i odkrój od pestki. Zblenduj na gładką masę tofu, mango, ksylitol, syrop z agawy oraz skórkę i sok z czterech limonek.
  3. W garnuszku podgrzej mleko kokosowe i dodaj do niego agar. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Następnie wlej gorące mleko kokosowe z agarem do masy tofutnikowej i dokładnie wymieszaj łyżką (nie blenduj!). Sprawdź, czy masa jest wystarczająco słodka / kwaśna. Możesz dodać odrobinę więcej syropu z agawy bądź limonki wg uznania.
  4. Masę tofutnikową wylej na spód, udekoruj ulubionymi owocami i włóż do lodówki na kilka godzin aż agar stężeje.
Tofurnik możesz udekorować dowolnymi owocami
Tofurnik możesz udekorować dowolnymi owocamiCanvaProINTERIA.PL

Alergia na jaja

  • 1 jajko = 1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody (żel),
  • 1 jajko = 0,5 banana lub 60 g musu jabłkowego,
  • 1 jajko = 1 łyżka aquafaby (woda z puszki ciecierzycy) + 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • babka bezjajeczna z bananem,
  • sałatka jarzynowa z wegańskim majonezem,
  • pieczony pasztet z warzyw bez jaj,
  • zamiast jajek na twardo - mini kanapki z pastą z ciecierzycy i kurkumą.

Babka wielkanocna dla alergika

Oto wegańska babka piaskowa bezglutenowa, a dodatkowo zastępując cukier ksylitolem łatwo przekształcimy ją w wypiek bez białego rafinowanego cukru. Polecam!
Karolina Nicpoń
  • 1,5 szklanki mąki ryżowej jasnej,
  • 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki cukru lub 1/3 ksylitolu,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego u mnie migdałowe,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego u mnie rzepakowy,
  • garść rodzynek wcześniej namoczonych w wodzie,
  • mąka migdałowa lub zmielone migdały do posypania formy,
  • cukier lub ksylitol puder do posypania gotowej babki.
  1. Rozgrzewam piekarnik do 180st. C.
  2. Przygotowuję formę na babkę. Smaruję ją dokładnie margaryną i posypuję mąką migdałową.
  3. Suche składniki - mąki, sodę, sól, cukier waniliowy, cukier lub ksylitol (ksylitol zmiksowany na puder) mieszam w misce.
  4. W drugiej misce mieszam mokre składniki - olej, mleko roślinne, ocet.
  5. Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką do połączenia składników. Od razu przelewam do formy.
  6. Wstawiam do piekarnika i piekę w 180st. C przez ok 40 minut Studzę i ostrożnie wyjmuję z formy. Gotową babkę posypuję ksylitolem pudrem. Smacznego!
Wystarczy wymienić kilka składników, by alergik również mógł spałaszować ze smakiem wielkanocną babkę!
Wystarczy wymienić kilka składników, by alergik również mógł spałaszować ze smakiem wielkanocną babkę!123RF/PICSEL

Masz ochotę na pastę jajeczną bez jajek?

Ta pasta jest naprawdę wyjątkowa – bo smakuje najświetniej ze wszystkich jakie próbowałam, a do jej zrobienia wystarczy jedna puszka ciecierzycy oraz olej.
Marta Dymek
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 łyżeczka soli kala namak,
  • 1 1/2 szklanki wody,
  • oraz: pęczek szczypiorku, dodatkowa szczypta soli kala namak i czarny pieprz.
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie),
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny,
  • ¾ łyżeczki musztardy,
  • ½ łyżeczki soli kala namak,
  • ¼ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika,
  • 1 ¼ - 2 szklanki oleju roślinnego.
  1. Przygotowanie zacząć od otworzenia puszki ciecierzycy i oddzielenia ciecierzycy od aquafaby. Aquafabę przelać do wysokiego naczynia blendera, a ciecierzycę do małego garnka.
  2. Do ciecierzycy dodać wodę oraz czarną sól, przykryć, zagotować i gotować przez 15 minut na małym ogniu.
  3. W międzyczasie przygotować majonez. Do aquafaby dodać wszystkie składniki poza olejem i przy pomocy ręcznego blendra blendować przez 3 - 4 minuty. Następnie delikatnie wlewać olej jak najrzadziej ruszając blenderem. Majonez zgęstnieje od razu i jest wtedy gotowy.
  4. Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, rozgnieść widelcem lub blenderem i odstawić do wystudzenia. W tym czasie posiekać szczypior, dodać go do ciecierzycy razem z około 1/2 - 2/3 szklanki majonezu. Na koniec doprawić do smaku czarną solą oraz czarnym pieprzem i wymieszać.
  5. Gotową pastę przechowywać w lodówce do tygodnia, resztę majonezu zużyć do innych wielkanocnych dań, na przykład do sałatki jarzynowej albo do sosu tatarskiego.
Nikt nie zorientuje się, że w tej paście nie ma ani grama jajka!
Nikt nie zorientuje się, że w tej paście nie ma ani grama jajka!123RF/PICSEL

Alergia na orzechy

  • pestki dyni, słonecznika, płatki kokosowe,
  • masło z pestek (np. słonecznikowe),
  • tahini (pasta sezamowa - ale uwaga na alergie krzyżowe).
  • mazurek z kruchym spodem z płatków owsianych i pestek,
  • sałatka z pieczonym burakiem i pestkami dyni,
  • wegański pasztet z soczewicy i słonecznika.

Alergia na pszenicę

  • mąka ryżowa, gryczana, jaglana, owsiana (certyfikowana bezglutenowa),
  • bułka tarta bezglutenowa,
  • płatki jaglane, kukurydziane,
  • babka wielkanocna z mąki ryżowej i kukurydzianej,
  • keks z mąki gryczanej,
  • chlebek bananowy z mąki owsianej.

Najlepszy bezglutenowy, bezmleczny i bezjajeczny mazurek

Po kilkunastu upieczonych i zjedzonych kruchych spodach udało mi się opracować ten idealny, który smakuje lepiej niż niejeden pszenny spód. Cudownie kruchy, mocno migdałowy i odpowiednio słodki.
Marta Dymek
  • 100 g uprażonych migdałów,
  • 75 g mąki ziemniaczanej,
  • 75 g mąki ryżowej,
  • 120 g zimnego oleju kokosowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, opcjonalnie,
  • 1 - 2 łyżki purée z batata, dyni lub marchewki,
  • 1 - 2 łyżki lodowatej wody.
  • 1 szklanka daktyli,
  • 1 szklanka mocnej, zaparzonej kawy,
  • 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • pestki granatu i roztopiona gorzka czekolada.
  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Daktyle zalać gorącą kawą i odstawić.
  2. Przygotowanie ciasta: do kubeczka blendera włożyć przestudzone migdały i blendować 30 - 60 sekund na mąkę. Następnie dodać obydwie mąki i blendować 15 - 30 sekund, aż do równego połączenia z migdałami.
  3. Do migdałów i mąki dodać zimny olej kokosowy wraz z ekstraktem oraz solą i blendować 30 - 60 sekund aż do całkowitego rozdrobnienia oleju kokosowego i otrzymania rzadkiej kruszonki. W międzyczasie dobrze jest dwa razy zatrzymać blender i zgarnąć masę łyżką ze ścianek kubeczka.
  4. Do pojemniczka blendera dodawać stopniowo po jednej łyżce purée z batatów na przemian z wodą, aż do uzyskania miękkiego, lepiącego się ciasta. Ciasto wyjąć z blendera, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, nakłuć widelcem i przenieść do lodówki na 15 minut.
  5. Przygotowanie kremu: daktyle odcedzić, kawy nie wylewać. Do pojemnika blendera dodać namoczone daktyle, masło orzechowe oraz sól i miksować 1 - 2 minuty na gładki krem. W razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki kawy, aby uzyskać odpowiednią konsystencje kremu.
  6. Kruchy spód z lodówki włożyć do piekarnika i piec przez 18 - 20 minut. Następnie przestudzić, posmarować kremem i udekorować pestkami granatu.
Mazurek wielkanocny
Mazurek możesz ozdobić płatkami migdałów, siekanymi pistacjami, czy skórką pomarańczową123RF/PICSEL

Alergia na ryby

  • "śledź" z bakłażana lub boczniaków w occie,
  • pasta z fasoli i glonów (smak rybny!),
  • kotleciki z cieciorki z nori.
  • pasta "śledziowa" z marynowanego bakłażana,
  • sałatka jarzynowa z tofu zamiast tuńczyka,
  • wegański pasztet z nori i soczewicy