Jedz codziennie, a skóra ci podziękuje. Spowolnisz procesy starzenia i pojawienie się zmarszczek

Karolina Słodkiewicz

Opracowanie Karolina Słodkiewicz

Morele to letnie, słodkie owoce, które większości przypadną do gustu. Największą ich zaletą nie jest jednak smak, a dużo właściwości zdrowotnych. Poprawią one funkcjonowanie organizmu i obniżą poziom cukru we krwi czy poziom cholesterolu. Największą różnicę jednak zauważymy, śledząc stan naszej cery. Morela sprawi, że skóra będzie promienna, napięta i bez zmarszczek.

Morele korzystnie wpływają na pracę jelit
Morele korzystnie wpływają na pracę jelit123RF/PICSEL

Morele właściwości

Morele są małe, słodkie i soczyste. Ich miąższ można jeść samodzielnie lub w towarzystwie innych owoców. Świetnie komponują się w deserach czy sokach. Ich dodatek nie tylko zmieni smak, ale także dostarczy właściwości zdrowotnych.

Morele zawierają w sobie składniki odżywcze takie jak:

  • witamina A
  • witaminy z grupy B
  • witamina C
  • witamina K
  • potas
  • magnez
  • żelazo
  • wapń
  • cynk

To także duża zawartość błonnika czy beta-karotenów. Jedzenie moreli pozwoli na zachowanie zdrowych jelit. Owoc pozytywnie zadziała na pracę układu pokarmowego, właśnie ze względu na dużą zawartość błonnika. Poprawią perystaltykę jelit i zapobiegną występowaniu zaparć.

Dzięki temu składnikowi morele mają właściwości regulujące poziom cukru we krwi. Spożywanie ich na surowo pomoże również w utrzymaniu prawidłowego cholesterolu. Zapobiegnie więc udarom, miażdżycy czy zawałom.

Duża zawartość potasu i magnezu nadaje moreli właściwości wspierających układ nerwowy. Poprawione zostaną sygnały nerwowe, uregulują się skurcze mięśniowe i usprawnią procesy myślowe. Potas w moreli pozytywnie wpłynie też na ustabilizowanie ciśnienia tętniczego.

Morela ma też właściwości przeciwutleniające. Neutralizuje negatywny wpływ wolnych rodników na organizm. Dzięki temu zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i rozwojowi stresu oksydacyjnego. Zmniejszy również ryzyko zachorowania na cukrzycę lub choroby serca.

Miąższ moreli wykazuje działanie przeciwzapalne. Chronią organizm przed wystąpieniem stanów zapalnych i naczynia krwionośne przed uszkodzeniami związanymi z nimi. Spożywanie ich będzie poprawiać też ogólną odporność na drobnoustroje.

Morele na piękna skórę

Morele to nie tylko szereg właściwości zdrowotnych dla organizmu, ale też dla wyglądu. Największą poprawę odczujemy, obserwując kondycję skóry. Duża zawartość witaminy C nadaje funkcji chroniącej cerę przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Składnik moreli spowolni procesy starzenia, a więc także powstawania zmarszczek. Weźmie udział w budowaniu nowych wiązań kolagenu, które odpowiadają za gładki wygląd i elastyczność cery.

Pozytywnie na piękno skóry w morelach wpłynie także witamina E. Odpowie za jej regenerację i dodatkowo uelastyczni i spowolni pojawianie się zmarszczek.

Morele wspomogą pracę wątroby
Morele wspomogą pracę wątroby123RF/PICSEL

Morele na odchudzanie

Morele mają naprawdę niewiele kalorii. Spożycie 100 gramów świeżych moreli to około 50 kilokalorii dostarczonych do organizmu. Wbrew pozorom potrafią być one naprawdę syte. Będą więc świetną przekąską podczas prowadzenia diety odchudzającej.

Morele pozytywnie wpłyną na odchudzanie również ze względu na dużą ilość błonnika spożywczego. 100-gramowa porcja moreli zawiera około 3,3 g błonnika. Ten składnik pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Przyspiesza metabolizm i pozwala na lepsze trawienie posiłków, które jest tak ważne przy odchudzaniu. Błonnik także nasyci między posiłkami i zapobiegnie podjadaniu.

Ile można jeść moreli dziennie?

Morele są bardzo zdrowe, jednak nie należy przesadzać z ich ilością. Dziennie zaleca się jedzenie około 10 owoców moreli. Jeśli chodzi o owoce suszone, najlepiej zjeść ich jeszcze mniej, bo jedynie 30 g.

Jakie morele są najlepsze? Na co zwrócić uwagę podczas zakupów

Kupując morele w sklepie najlepiej zwrócić uwagę na barwę owoców. Powinna być ona ciemnopomarańczowa lub intensywnie żółta. Dodatkowo miąższ musi być miękki. Jeśli kupimy twarde i jasne morele to nie należy oczekiwać, że z czasem one dojrzeją. Takie owoce będą kwaśne.

Zobacz również:

"Na zdrowie": MoreleInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas