Kotlety warzywne zamiast mięsa!
Kotlety warzywne to nic innego jak ziemniaki, cukinia, marchewka i cebula. Potęga prostoty. Do tego dodatki oraz składniki panierki i jarski obiad gotowy. Kotlety warzywne sprawdzą się też solo, na przykład w wersji na zimno.
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
1. Ziemniaki na kotlety warzywne obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości.
2. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy drobno i szklimy na oleju.
3. Marchewkę i cukinię obieramy, myjemy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
4. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, ew. bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem.
5. W większej misce łączymy przygotowane ziemniaki, stare marchewkę i cukinię oraz rozdrobnioną i zeszkloną cebulkę, dodajemy przyprawy, mieszamy.
6. Z powstałej masy tworzymy niewielkie kotleciki i nieznacznie je spłaszczamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety warzywne z obu stron. Na talerzach ozdabiamy dowolną zieleniną.
***
Lubisz kotlety? Sprawdź inne przepisy:
Kotlety z łopatki z papryką
Kotlety z kaszą jaglaną i pastą sezamową
Kotlety parówkowe
***
Zobacz również: