Panierowanie bez bułki tartej: Mniej tradycyjne produkty dostarczające doznań kulinarnych
Oprac.: Martyna Bednarczyk
W trakcie planowania dań wymagających przygotowania panierki niemal odruchowo myślimy o ukrytym w szafce zapasie bułki tartej. Jeśli chcemy choć odrobinę odejść od sztampowego podejścia do gotowania, wybierzmy o wiele zdrowsze i ciekawsze zamienniki dla tego produktu. Czym zastąpić klasyczną panierkę? Podpowiadamy, które opcje smakują równie dobrze, a nawet lepiej.
Otręby pszenne
Jednym z najbardziej znanych i wyjątkowo cenionych zamienników bułki tartej są otręby pszenne. Chcąc szybko zmienić swoje dotychczasowe doświadczenia lub przyzwyczajenia kulinarne, postawmy na ten uniwersalny produkt.
Konsystencja otrębów pszennych do złudzenia przypomina bułkę tartą. Co ważne, uważa się je za o wiele zdrowszy produkt spożywczy. Z tego względu powinny na stałe zagościć w kuchni, by można je było wykorzystać do panierowania mięs, warzyw czy kotletów sojowych. To składnik, który bez trudu dorwiemy nie tylko w wielkich marketach, ale także malutkich sklepach osiedlowych.
Zioła i przyprawy
Słoiczki pełne suszonych ziół oraz aromatycznych mieszanek przypraw to kuchenne niezbędniki nie tylko doświadczonych, ale też początkujących adeptów sztuki kulinarnej. Choć na ogół wykorzystujemy je jedynie do podbicia smaku potraw, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać je do przygotowania panierki. Taki patent to nie tylko gwarancja niebanalnego smaku, ale także szansa na przygotowanie dania innego niż wszystkie.
Sprawdź: Co zrobić, by panierka była idealna?
Nasiona oraz orzechy
Zapas bułki tartej w magiczny sposób wyparował z szafki, a my akurat mamy ochotę na kotleta w chrupiącej panierce. Czym zastąpić ten uniwersalny produkt? Ciekawą alternatywę stanowią orzechy oraz nasiona. Zanim jednak ich użyjemy, musimy potraktować je blenderem lub specjalnym młynkiem do rozdrabniania. Kulinarnym strzałem w dziesiątkę są przede wszystkim:
- migdały,
- słonecznik,
- sezam,
- czarnuszka,
- siemię lniane,
- orzechy włoskie,
- pestki dyni.
Sprawdź: Chrupiąca panierka po włosku
Płatki zbożowe
Wartą do rozważenia propozycją ciekawej panierki do mięsa oraz innych składników są płatki zbożowe. W przypadku tej grupy produktów mamy naprawdę szerokie pole do popisu. Na sklepowych półkach znajdziemy m.in. płatki owsiane, kukurydziane, pszenne oraz żytnie. Bez problemu użyjemy ich w całości. Możemy także wrzucić je do blendera i zmiksować na drobny pył. W ten sposób zyskujemy niesamowicie chrupiącą panierkę do kotletów i warzyw.
Panierka bez jajka
Chrupiące warzywa, których nie trzeba przygotowywać przy pomocy jajka to idealnie rozwiązanie dla osób będących na diecie bezmięsnej. Jedną z najpopularniejszych panierek, która nie wymaga dodatku tego składnika, jest tempura. To nic innego jak połączenie mąki, sody i lodowatej gazowanej wody. Po dokładnym rozmieszaniu konsystencja powinna przypominać bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe. Warzywa, tofu lub grzyby panierowane w tempurze smaży się na bardzo głębokim oleju, a następnie odsącza za pomocą ręcznika papierowego.
Ciekawym zamiennikiem tradycyjnej bułki tartej jest japońskie panko, które powstaje z chleba i przybiera formę cieniutkich płatków. To właśnie dlatego jest tak lekka i chrupiąca. Co ważne, całkowicie przejmuje zapach i smak przygotowywanych potraw. Warto wiedzieć, że absorbuje o wiele mniej tłuszczu niż klasyczna panierka na bazie bułki tartej. W związku z tym panko jest opcją znacznie mniej kaloryczną.
Sprawdź również: