Ciesz się smakiem i wzmacniaj organizm. Oto jagodowy sernik idealny na lato

Sernik na zimno z jagodą kamczacką zachwyca smakiem
Sernik na zimno z jagodą kamczacką zachwyca smakiem123RF/PICSEL

Jagoda kamczacka - mały owoc o wielkiej mocy

Zobacz również:

Cudowna jagoda z Kamczatki

Sernik na zimno z jagodą kamczacką i frużeliną

  • 200 g pełnoziarnistych herbatników maślanych,
  • 100 g masła (roztopionego).
  • 500 g twarogu mielonego (najlepiej trzykrotnie mielonego, typu sernikowego),
  • 50 g cukru pudru (lub do smaku),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 15 g żelatyny + 50 ml wody do namoczenia.
  • 300 g jagody kamczackiej,
  • 130 ml śmietanki 30%,
  • 1 opakowanie galaretki jagodowej,
  • 150 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretki).
  • 200 g jagody kamczackiej,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody (do zagęszczenia),
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka żelatyny (dla większej stabilności na cieście).
  1. Herbatniki drobno pokrusz (najlepiej w malakserze lub w woreczku przy pomocy wałka). Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
  2. Masę przełóż na spód tortownicy, wyrównaj i dociśnij. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy.
  3. Żelatynę nasyp do szklanki, zalej niewielką ilością wrzątku, do pokrycia, mieszaj do rozpuszczenia.
  4. Twaróg zmiksuj ze śmietanką, cukrem pudrem, wanilią i sokiem z cytryny.
  5. Do szklanki z żelatyną dodaj łyżkę masy i zamieszaj, dodaj jeszcze jedną łyżkę masy i ponownie wymieszaj.
  6. Do masy wlej rozpuszczoną żelatynę, miksując na wolnych obrotach.
  7. Wylej masę na schłodzony spód i odstaw do lodówki na ok. 30 minut, by lekko stężała przed wylaniem kolejnej warstwy.
  8. Galaretkę jagodową rozpuść w 150 ml wrzątku, mieszaj co jakiś czas, odstaw do przestudzenia.
  9. Jagody zblenduj na gładko, dodaj śmietankę i zmiksuj.
  10. Do musu jagodowego dodaj lekko przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszaj.
  11. Wylej masę na stężałą warstwę serową. Odstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aż całość całkowicie stężeje.
  1. Jagody, cukier i sok z cytryny podgrzewaj w rondelku, aż owoce puszczą sok.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w zimnej wodzie, dodaj do gotujących się owoców, cały czas mieszając, aż frużelina zgęstnieje.
  3. Jeżeli chcesz, by frużelina była bardziej stabilna, dodaj na koniec rozpuszczoną we wrzątku żelatynę.
  4. Lekko przestudzoną frużelinę wylej na wierzch ciasta, możesz też polać pokrojone kawałki ciasta, tworząc efekt spływającej polewy.
  5. Ponownie schłodź ciasto przez min. 1-2 godziny.

Zobacz również:

Paula Niemczynowicz: Do macierzyństwa stajemy bez kompetencjiINTERIA.PL