Uniwersalny składnik wykorzystywany w kuchni meksykańskiej. Zobacz, jak zrobić pyszne tortille
Oprac.: Tomasz Kromp
Tortilla ze świeżymi warzywami, jogurtowym dipem oraz kurczakiem curry to doskonały sposób na szybki i smaczny obiad. W okrągły placek można również zawinąć inne składniki, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jak samodzielnie zrobić tortille? Lepiej wybrać wersję pszenną czy żytnią? Wyjaśniamy.
Spis treści:
Tortilla – zdrowa czy nie?
Tortilla to okrągły placek, który tradycyjnie przyrządzany jest z mąki kukurydzianej. Niezwykle uniwersalne placki tortilla wykorzystuje się w wielu daniach kuchni meksykańskiej, takich jak quesadilla, enchilada czy taco.
Czy tortilla jest zdrowa? Zazwyczaj produkt ten zawiera dość dużo soli, a zatem lepiej nie spożywać go w nadmiernych ilościach. Jednak niektóre, mniej tradycyjne warianty, takie jak pełnoziarnista tortilla żytnia, są świetnym źródłem błonnika. Tortilla uzupełniona o świeże warzywa i lekki sos jogurtowy może stać się bardzo pożywnym i jednocześnie smacznym daniem.
Którą tortillę lepiej wybrać – pszenną czy pełnoziarnistą?
Tradycyjną tortillę przygotowuje się z mąki kukurydzianej, jednak w wielu sklepach można zakupić wersje pszenne lub pełnoziarniste. Którą z nich lepiej wybrać?
Tortille zrobione z mąki pszennej zawierają mniej cennych substancji odżywczych. Co więcej, pszenne placki nie zapewniają takiego uczucia sytości, jak ma to miejsce w przypadku wariantów pełnoziarnistych. Wybierając gotowe produkty ze sklepu, warto zwrócić uwagę na skład – lepsze będą te z mniejszą zawartością soli oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.
Jak prawidłowo przygotować tortillę?
Zobacz również:
Okazuje się, że z miejsca można zrezygnować z ostatniego sposobu. Podgrzanie tortilli w mikrofalówce sprawi, że stanie się ona gumowata, a po chwili twarda jak kamień. Wzrośnie również ryzyko rozpadnięcia się całej kompozycji.
O wiele lepszym sposobem jest podgrzanie tortilli w piekarniku. Wtedy wystarczy zawinąć ją w folię aluminiową i piec przez jakieś 5 minut w temperaturze 190 stopni.
Prawdopodobnie najlepiej smakować będzie tortilla obsmażona na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu. Wystarczy około 10–15 sekund na każdą stronę, by móc cieszyć się pyszną tortillą.
Jak zrobić samemu placki tortilla – oryginalny przepis
Placki tortilli można kupić w sklepie, jednak warto spróbować zrobić je samodzielnie. W przepisie zostanie wykorzystana mieszanka mąki kukurydzianej i pszennej. Oto pełna lista składników:
- 330 g mąki kukurydzianej,
- 60 g mąki pszennej,
- 120 ml gorącej wody,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
- Do dużej miski przesiewamy oba rodzaje mąki oraz dorzucamy sól.
- Następnie trzeba powoli dolewać gorącej wody i mieszać całość.
- Ciasto wyrabiamy przez parę minut, jednak warto zwrócić uwagę na to, by nie było zbyt luźne.
- Potem formujemy z ciasta kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 50–60 minut.
- Po tym czasie kulę wyciągamy i dzielimy na kilka równych kawałków.
- Każdy z nich powinien zostać rozwałkowany na cienki placek o średnicy około 20 cm.
- Placki smażymy na suchej patelni przez kilka minut z każdej strony, dopóki się nie zarumienią (około 2–3 minuty).
Co daje się do tortilli? Szybki pomysł na farsz
Przepisów na farsze do tortilli jest naprawdę mnóstwo. To fantastyczne, uniwersalne danie można dostosować do swoich własnych preferencji. Warto spróbować farszu z kurczakiem curry i świeżymi warzywami. Do jego wykonania potrzebne będą:
- 300 g piersi z kurczaka,
- dwie garści rukoli,
- 1 duży pomidor,
- 1 ogórek,
- 1 cebula czerwona,
- 140 g kukurydzy konserwowej,
- jogurt grecki,
- majonez,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- papryka słodka w proszku,
- curry.
Przygotowanie:
- Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Dodajemy jeszcze po łyżeczce papryki słodkiej i curry, po czym mieszamy całość.
- Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż się zarumieni.
- Warzywa dokładnie myjemy, ogórka, pomidora i cebulę kroimy w kostkę.
- W osobnej misce umieszczamy wszystkie warzywa, dodajemy kukurydzę z puszki.
- Bierzemy kolejną miseczkę i robimy sos – wystarczą dwie łyżki jogurtu greckiego, pół łyżki majonezu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Całość można doprawić solą i pieprzem.
- Farsz umieszczamy w tortilli w następujący sposób: smarujemy powierzchnię placka sosem, wrzucamy na środek warzywa i kurczaka, a następnie polewamy całość jeszcze niewielką ilością sosu.
- Tortillę zawijamy i podgrzewamy w piekarniku lub na patelni.
Przeczytaj też: Kulinarny trend 2024 roku. Jak zdrowa jest kasza gryczana?