Uniwersalny składnik wykorzystywany w kuchni meksykańskiej. Zobacz, jak zrobić pyszne tortille

Oprac.: Tomasz Kromp

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Hahaha
haha
41
Udostępnij
Jak zrobić tortille?
Jak zrobić tortille?123RF/PICSEL

Tortilla – zdrowa czy nie?

Placki tortilla można przyrządzać na różne sposoby.
Placki tortilla można przyrządzać na różne sposoby.123RF/PICSEL

Którą tortillę lepiej wybrać – pszenną czy pełnoziarnistą?

Jak prawidłowo przygotować tortillę?

Jak zrobić samemu placki tortilla – oryginalny przepis

  • 330 g mąki kukurydzianej,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 120 ml gorącej wody,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju.
  1. Do dużej miski przesiewamy oba rodzaje mąki oraz dorzucamy sól. 
  2. Następnie trzeba powoli dolewać gorącej wody i mieszać całość. 
  3. Ciasto wyrabiamy przez parę minut, jednak warto zwrócić uwagę na to, by nie było zbyt luźne. 
  4. Potem formujemy z ciasta kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 50–60 minut. 
  5. Po tym czasie kulę wyciągamy i dzielimy na kilka równych kawałków. 
  6. Każdy z nich powinien zostać rozwałkowany na cienki placek o średnicy około 20 cm. 
  7. Placki smażymy na suchej patelni przez kilka minut z każdej strony, dopóki się nie zarumienią (około 2–3 minuty).
Tortilla ze świeżymi warzywami to doskonały pomysł na obiad.
Tortilla ze świeżymi warzywami to doskonały pomysł na obiad.123RF/PICSEL

Co daje się do tortilli? Szybki pomysł na farsz

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • dwie garści rukoli,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 ogórek,
  • 1 cebula czerwona, 
  • 140 g kukurydzy konserwowej,
  • jogurt grecki,
  • majonez,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka w proszku,
  • curry.
  1. Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Dodajemy jeszcze po łyżeczce papryki słodkiej i curry, po czym mieszamy całość. 
  3. Kurczaka podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, do momentu, aż się zarumieni. 
  4. Warzywa dokładnie myjemy, ogórka, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. 
  5. W osobnej misce umieszczamy wszystkie warzywa, dodajemy kukurydzę z puszki.  
  6. Bierzemy kolejną miseczkę i robimy sos – wystarczą dwie łyżki jogurtu greckiego, pół łyżki majonezu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 
  7. Całość można doprawić solą i pieprzem.
  8. Farsz umieszczamy w tortilli w następujący sposób: smarujemy powierzchnię placka sosem, wrzucamy na środek warzywa i kurczaka, a następnie polewamy całość jeszcze niewielką ilością sosu. 
  9. Tortillę zawijamy i podgrzewamy w piekarniku lub na patelni.
Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Wrapy do szkoły
      „Ewa gotuje”: Wrapy do szkołyPolsat
      zdjęcie
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      19
      Super
      relevant
      5
      Hahaha
      haha
      13
      Szok
      shock
      2
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      2
      Lubię to
      like
      Hahaha
      haha
      41
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na