Deser przed czy po obiedzie? Tak opanujesz skoki cukru i odciążysz trzustkę

Magdalena Kowalska

Oprac.: Magdalena Kowalska

Wiele osób po zjedzeniu obiadu odczuwa silną potrzebę sięgnięcia po coś słodkiego. To naturalny mechanizm naszego organizmu, ale niestety brak silnej woli grozi przejadaniem się i przybieraniem na wadze. W ostatnim czasie w sieci powstała moda na metodę odwróconego deseru, czyli spożywanie słodyczy przed głównymi posiłkami, by uniknąć później spadków energii. Czy ta metoda ma sens? Jaka jest najlepsza kolejność spożywania posiłków, by uchronić się przed skokami glukozy we krwi?

Jak deser wpływa na nasz organizm i kiedy najlepiej go jeść?
Jak deser wpływa na nasz organizm i kiedy najlepiej go jeść?123RF/PICSEL

Metoda odwróconego deseru - czym jest?

Metoda odwróconego deseru staje się coraz popularniejsza, a stosujące ją osoby twierdzą, że po dużym posiłku nie czują spadku energii i nie mają już ochoty na słodycze. Część osób uważa, że jedzenie deseru po obiedzie zakwasza organizm i powoduje zmęczenie. Jednak większość dietetyków i specjalistów żywienia ostrzega przed dostarczaniem pustych kalorii do organizmu, zwłaszcza przed lub zamiast pożywnego posiłku. 

Dlaczego mamy ochotę na coś słodkiego po obiedzie?

Kiedy jemy większy posiłek, nasz żołądek zaczyna się rozciągać, a mózg dostaje sygnał, że zaraz otrzyma dużą dawkę energii. Niestety proces trawienia jest dłuższy i nasze ciało, zwłaszcza jeśli jemy szybko, domaga się natychmiastowej dawki cukru, który jest najszybszym źródłem energii. Podobnie jest z sygnałem sytości, który dociera do mózgu z opóźnieniem - to dlatego niepotrzebnie się przejadamy. Kluczowe jest więc dokładne przeżuwanie pokarmu i powolne jedzenie. Mamy wtedy większą szansę na poskromienie apetytu. Co jeszcze zrobić, by zapanować nad ochotą na słodycze po posiłku?

Zdaniem dietetyków najlepiej jeść deser po obiedzie. Dzięki temu doświadczymy mniejszego skoku glukozy we krwi
Zdaniem dietetyków najlepiej jeść deser po obiedzie. Dzięki temu doświadczymy mniejszego skoku glukozy we krwi123RF/PICSEL

Jedz produkty w określonej kolejności

Badania potwierdziły, że jedzenie produktów w określonej kolejności działa korzystnie na nasz metabolizm i chroni przed skokami glukozy i nadmiernym wydzielaniem insuliny. Warto wiedzieć, że to właśnie gwałtowny wzrost cukru we krwi powoduje szybkie zmęczenie i ponowną chęć na coś słodkiego. By tego uniknąć, w pierwszej kolejności powinniśmy spożywać warzywa, ponieważ są bogatym źródłem błonnika. Jeśli jako pierwszy trafi on do przewodu pokarmowego - obniży poziom cukru we krwi i sprawi, że szybciej odczujemy sytość. Idealnym rozwiązaniem jest spożycie w następnej kolejności białka, a dopiero na koniec węglowodanów. Ogromną korzyść przyniesie nam jednak już sama warzywna przystawka przed głównymi posiłkami.

Kiedy lepiej jeść deser?

Według licznych badań o wiele lepiej jest jeść deser po głównych posiłkach. Nasz organizm jest wtedy przygotowany na duże ilości pokarmu do strawienia i nie reaguje tak gwałtownie wyrzutem insuliny. Zalegająca w żołądku i jelitach treść pokarmowa hamuje wchłanianie kolejnych składników i "rozciąga" w czasie przyswajanie cukrów. A to spowalnia wzrost glukozy we krwi i mniej obciąża trzustkę.

Czytaj także:

Urszula Szybowicz: Emocje odróżniają nas od innych istot i ja bym się ich nie bałaINTERIA.PL