Spożywcze skarby pełne błonnika pokarmowego. Ich obecność na talerzu szybko uszczęśliwia jelita

Ziarna to bogactwo błonnika
Ziarna to bogactwo błonnika123RF/PICSEL
  • Rodzaje błonnika dzielimy ze względu na jego zdolność do rozpuszczania się w wodzie. Wyróżniamy przede wszystkim błonnik rozpuszczalny oraz włókno surowe, czyli błonnik nierozpuszczalny.
  • Błonnik to składnik niezbędny do wytworzenia prawidłowej mikroflory bakteryjnej jelit. Produkowany przez niego śluz zmniejsza wchłanianie licznych szkodliwych substancji, które powstają podczas procesów gnilnych.
  • Składniki rozpuszczalne znajdujące się we włóknie pokarmowym hamują syntezę cholesterolu w wątrobie, dzięki czemu mogą realnie zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy.

Czym jest błonnik i jaką pełni funkcję?

  • pobudzanie perystaltyki jelit;
  • zmniejszenie stężenia poziomu złego cholesterolu;
  • korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego;
  • ochrona przed hemoroidami i nowotworem jelita grubego;
  • sprawdzanie się w roli prebiotyku, będącego pożywką dla bakterii jelitowych;
  • zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego;
  • zwiększenie wydzielania soków trawiennych i poprawienie tempa przemiany materii.

Włókno pokarmowe w zbożach

Deser na bazie nasion chia zapewnia organizmowi dawkę błonnika
Deser na bazie nasion chia zapewnia organizmowi dawkę błonnika123RF/PICSEL
  • amarantus,
  • chleb żytni razowy,
  • kasza gryczana,
  • nasiona chia,
  • otręby pszenne,
  • pełnoziarnisty chleb żytni,
  • płatki kukurydziane,
  • płatki owsiane
  • ryż brązowy,
  • soczewica czerwona.
Porcja błonnika na śniadanie nasyci na długo i zadba o kondycję jelit
Porcja błonnika na śniadanie nasyci na długo i zadba o kondycję jelit123RF/PICSEL

Owoce - źródło naturalnego błonnika

  • ananasa,
  • banany,
  • jabłka,
  • maliny,
  • morele suszone,
  • pomarańcze,
  • rodzynki,
  • suszone daktyle,
  • suszone śliwki,
  • truskawki,
  • winogrona.

Warzywa na deficyt błonnika

Które warzywa są źródłem błonnika?
Które warzywa są źródłem błonnika?123RF/PICSEL
  • awokado,
  • bakłażana,
  • brokuły,
  • brukselkę,
  • buraki,
  • kalafiora,
  • kapustę pekińską,
  • marchew,
  • pomidora,
  • paprykę czerwoną,
  • ziemniaki.

Dieta strączkowa i wysokobłonnikowe dodatki

  • bobem,
  • ciecierzycą,
  • fasolą czarną,
  • fasolką szparagową,
  • groszkiem zielonym,
  • soczewicą,
  • soją.
  • nasiona lnu,
  • nasiona sezamu,
  • orzechy włoskie,
  • orzeszki ziemne,
  • pestki słonecznika,
  • pistacje.
Jak wprowadzić błonnik do diety?INTERIA.TVINTERIA.TV