Co musisz wiedzieć na temat zdrowej diety?
Czy tłuszcze są niezdrowe? Czy oliwa z oliwek jest lepsza od innych tłuszczy? Czy węglowodany są niezbędne a brązowy cukier jest lepszy od zwykłego i co powinniśmy jeść na śniadanie? Poznaj odpowiedzi na te pytania i poznaj sekrety zdrowej diety. Wydaje ci się, że znasz odpowiedzi na te pytania? Odpowiedzi mogą cię zaskoczyć.
Mit! Powszechnie uważa się, że jedzenie tłuszczy jest niezdrowe. To jednak błąd tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To właśnie w tłuszczach rozpuszczają się niektóre witaminy, są również niezbędne do prawidłowego funkcjonowania hormonów płciowych. Ważne jest jednak to ile i jakie tłuszcze spożywamy. Jeżeli decydujesz się na duże ilości smalcu czy masła, efekt może być kiepski. Jednak tłuszcze roślinne takie jak oliwa z oliwek, olej lniany czy z pestek winogron dodawane do potraw w umiarkowanej ilości nie zaszkodzą, a poprawią twoje zdrowie!
Czy oliwa z oliwek ma mniej kalorii od innych olejów?
Mit! Oliwa z oliwek ma proporcjonalnie podobną ilość kalorii jak pozostałe oleje. Jest jednak dużo zdrowsza, dlatego warto nią zastąpić olej słonecznikowy czy rzepakowy. Oliwa z oliwek nie nadaje się jednak do smażenia mięs, tutaj idealnie sprawdzi się olej kokosowy. Oliwę używaj do sosów, dipów i sałatek.
To oczywiście również mit! Węglowodany obok białek i tłuszczy są źródłem energii dla naszego organizmu. To właśnie z węglowodanów czerpiemy energię w pierwszej kolejności, a więc są niezbędne w naszej diecie. Kluczem jest tu wybór odpowiednich węglowodanów. Wybieraj zawsze te złożone. Węglowodany proste w naszej pochodzą zazwyczaj ze słodyczy i słodzonych napojów. ten rodzaj nie jest korzystny dla naszego zdrowia. Węglowodany złożone, pochodzące z różnego rodzaju kasz i produktów pełno zbożowych powinny na stałe znaleźć się w naszym menu.
Czy brązowy cukier ma mniej kalorii niż biały?
Niestety to również mit! Cukier biały i cukier brązowy tak naprawdę mają taką samą ilość kalorii, ponieważ wytwarzane są w ten sam sposób. Cukier biały poddawany jest jednak dodatkowej rafinacji, w wyniku czego usuwane są związki odpowiedzialne za brązowe zabarwienie cukru rafinowanego. Musisz jednak wiedzieć, że nie każdy brązowy cukier jest cukrem trzcinowym. Cukier buraczany w początkowej fazie również ma brązową barwę i jeżeli nie zostanie poddany dalszemu oczyszczaniu, sprzedawany jest jako cukier brązowy, choć nie ma nic wspólnego z cukrem trzcinowym. Warto jednak wybrać cukier trzcinowy, zamiast cukru buraczanego, ponieważ jest zdrowszy. Niestety ich kaloryczność również jest podobna.
Mit. Wydaje nam się, że na śniadanie możemy zjeść wszystko, byle tylko nie pominąć tego posiłku? To błąd. Śniadanie jako pierwszy posiłek po nocy powinno być pełnowartościowe. Oznacza to, że muszą znaleźć się w nim zarówno zdrowe tłuszcze, proteiny, zdrowe węglowodany złożone i błonnik. Zrezygnuj więc z pizzy czy zapiekanki na śniadanie. Przygotuj w zamian owsiankę z owocami lub jajka z dodatkiem świeżych warzyw i zdrowego pieczywa.
Czy kalorie spalamy jedynie podczas snu?
Oczywiście nie! Nasz organizm spala kalorie niemal cały czas. Oczywiście podczas wysiłku fizycznego ilość spalonych kalorii jest znacznie większa niż podczas siedzenia i oglądania telewizora czy spania. Jeżeli spalanie kalorii odbywałoby się jedynie podczas dużych wysiłków fizycznych, nie musielibyśmy jeść jeżeli nie robilibyśmy nic.
Mit. Myślę, że większość ludzi uważa, że owoce są zdrowsze od warzyw. Jest tak za sprawą witamin, Wydaje nam się, że znajdują się jedynie w owocach jednak w warzywach jest ich tyle samo, a nawet i więcej. Dodatkowo owoce zawierają cukry proste, a ich nadmiar nie służy naszemu zdrowiu. Tak więc to warzywa, a nie owoce są zdrowsze. Nie oznacza to, że owoce są niezdrowe! Jeżeli szukasz smacznej przekąski, owoce nadają się idealnie! Dziennie powinniśmy zjadać 4 porcje warzyw i jedną porcję owoców.